ΓΑΛΛΙΑ. Πέρα η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – 331 ψήφοι υπέρ της ψήφου δυσπιστίας – η πρόεδρος της Βουλής Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η τελευταία φορά που πέτυχε ψήφος δυσπιστίας ήταν το 1962.

Τι δήλωσαν Μπαρνιέ και Λεπέν

«60 δισεκατομμύρια σε τόκους είναι αυτά που πρέπει να πληρώνουν οι Γάλλοι κάθε χρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και προσπάθησα να την αντιμετωπίσω. Αυτή η πραγματικότητα δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής. Θα επιστρέψει για να στοιχειώσει όποια κυβέρνηση κι αν είναι. Πρόκειται για την κυριαρχία μας». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπαρνιέ στην ομιλία του στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της κυβέρνησης.

«Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος δυσπιστίας θα οδηγήσει μόνο σε ηττημένους», δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ. «Πρώτοι και καλύτεροι από αυτούς είναι οι πιο ευάλωτοι, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι. Διότι όταν η κρίση χτυπά, όταν η αστάθεια εγκαθίσταται, όταν το χάος παραμονεύει, το τίμημα το πληρώνουν πάντα αυτοί που μοχθούν».

«Αλλά η Εθνική Συσπείρωση δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Παρά τα χρόνια που προσπαθούσατε να κάνετε τους Γάλλους να πιστέψουν ότι θα ήσασταν έτοιμοι να κυβερνήσετε, η στιγμή που ζούμε επιβεβαιώνει ότι όλα αυτά ήταν απλώς λόγια του αέρα. Αν διώξεις αυτό που είναι φυσικό, επιστρέφει το χάος», είπε ο Ατάλ.

Νωρίτερα η Λεπέν δήλωνε ότι «φτάσαμε στη στιγμή της αλήθειας». «Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη Γαλλία, αλλά παίρνει τους Γάλλους σε ομηρία», δήλωσε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς.

«Το μόνο που θέλει να μάθει ο γαλλικός λαός είναι πού πάνε τα χρήματα … υπάρχουν πάντα περισσότεροι φόροι και λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες». Η Λεπέν δήλωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας «ήταν απαραίτητη για να μπει ένα τέλος στο χάος».

Reuters: Για η Λεπέν μπορεί να μετανιώσει για την πρόταση μομφής

Η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να ποντάρει το μέλλον της στην εκδίωξη του Μακρόν πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027, τονίζει το Reuters, επικαολούμενο βουλευτές και αναλυτές.

Για να το πετύχει αυτό, συνέβαλε στην πρόκληση της δεύτερης πολιτικής κρίσης στη Γαλλία μέσα σε έξι μήνες. Είναι μια απόφαση που μπορεί να τη στοιχειώσει.

Η απόφαση του κόμματός του Εθνικού Συναγερμού είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι σε μια περίπλοκη εσωτερική και γεωπολιτική στιγμή από ένα κόμμα που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια σταθερή κυβέρνηση σε αναμονή.

Και ακόμη και αν το κόλπο της Λεπέν φέρει το RN στην εξουσία νωρίτερα από το αναμενόμενο, θα κληρονομήσει το ίδιο δημοσιονομικό χάος που ταπείνωσε τον Μπαρνιέ, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας.

Γαλλία: Σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικονομία τώρα

Δημόσια οικονομικά

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, το οποίο έχει ήδη διογκωθεί στα 3,2 τρισ. ευρώ, αναμένεται να φθάσει το επόμενο έτος σχεδόν στο 115% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της – η διαφορά μεταξύ των εσόδων και των δαπανών της κυβέρνησης – αναμένεται επίσης να παραμείνει γύρω στο 6%.

Οι πληρωμές τόκων θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δημοσιονομική δαπάνη τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και τις μεγάλες δαπάνες σε τμήματα όπως η άμυνα και η εκπαίδευση. Ενώ οι αυξήσεις φόρων που προτείνονται στον προϋπολογισμό θα αποτελέσουν το ένα τρίτο της δημοσιονομικής συμπίεσης των 60 δισ. ευρώ, το υπόλοιπο προορίζεται να προέλθει από περικοπές δαπανών.

Περίπου 20 δισ. περικοπών επρόκειτο να προέλθουν από τα κυριότερα υπουργεία της Γαλλίας, με μόνο τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να γλιτώνουν. Με ΑΕΠ 3,2 τρισ. δολαρίων και κατά κεφαλήν ΑΕΠ που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 48.000 δολάρια το επόμενο έτος, η Γαλλία είναι η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι υπηρεσίες – που αντιστοιχούν σε πάνω από το 80% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας – κυριαρχούν στην οικονομία περισσότερο από ό,τι σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συντάξεις

Στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό που προκάλεσε τις τελευταίες εξελίξεις, η Λεπέν είχε απαιτήσει από τον Μπαρνιέ να συνδέσει τις αυξήσεις των συντάξεων με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κοινωνικές παροχές αποτελούν το 44% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης στη Γαλλία. Αυτό ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της.

Οι αναλυτές της εταιρείας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global εξηγούν ότι «για τον λόγο αυτό, τόσο η αύξηση του ΑΕΠ όσο και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ακόμη και σε μικρές προσαρμογές των κοινωνικών μεταβιβάσεων- και η σημασία τους για τα νοικοκυριά καθιστά τις αλλαγές πολιτικής πολιτικά ευαίσθητες».

Εκτιμούν ότι το 2023, η αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών παροχών -το μεγαλύτερο στοιχείο των κοινωνικών παροχών- θα προσθέσει 18 δισ. ευρώ ή 0,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Αν οι συντάξεις δεν είχαν αναπροσαρμοστεί το 2023, η δημοσιονομική εξοικονόμηση θα ήταν σημαντική, αλλά το ίδιο θα συνέβαινε και με την πίεση που θα ασκούσε στην κατανάλωση και συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη.

Το ιστορικό προτάσεων μομφής κατά κυβερνήσεων του Μακρόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση με πρόεδρο τον Εμανουέλ Μακρόν δέχεται πρόταση μομφής και συνέβη δύο ακόμη φορές.

Μάρτιος του 2023

Η κυβέρνηση Μακρόν επιβίωσε με οριακή διαφορά από μια πρόταση δυσπιστίας, αφού η τότε πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παρέκαμψε το κοινοβούλιο για να περάσει ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αύξανε την ηλικία συνταξιοδότησης. Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Χρειάζονταν 287 ψήφοι για να πέσει η κυβέρνηση.

Οκτώβριος του 2022

Αφού το κόμμα του Μακρόν έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2022, η Μπορν προώθησε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Ο αριστερός συνασπισμός Nupes και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν κέρδισαν αρκετή υποστήριξη για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις