Τέλος στο θρίλερ στη Νότια Κορέα - Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού νόμου
Οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν - Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την άρση του στρατιωτικού νόμου - Νωρίτερα το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωσή του
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ. Το... φιάσκο ενός παραλίγο πραξικοπήματος στη Νότια Κορέα έλαβε και τυπικά τέλος μετά από περίπου πέντε ώρες. Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, επικαλούμενος «κομμουνιστικό κίνδυνο» και αντικρατικές ενέργειες από την αντιπολίτευση, αποσύρθηκε από τον ίδιο αργά το βράδυ της Τρίτης (3/12), υπό το βάρος των πρωτοφανών αντιδράσεων εντός κι εκτός Βουλής.
Όπως αναφέρει το CNNi, η απόφαση επισημοποιήθηκε μετά από έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου και ακολούθησε η ανακοίνωση από τον ίδιο:
«Αγαπητοί πολίτες, κήρυξα στρατιωτικό νόμο στις 11 χθες το βράδυ με σταθερή βούληση να σώσω τη χώρα από τις αντικρατικές δυνάμεις που προσπαθούν να παραλύσουν τις βασικές λειτουργίες του κράτους και να καταστρέψουν τη συνταγματική τάξη της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ωστόσο, πριν από λίγο, η Εθνοσυνέλευση ζήτησε την άρση του στρατιωτικού νόμου, οπότε τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί για υποθέσεις στρατιωτικού νόμου αποσύρθηκαν. Ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί άμεσα με την αποδοχή του αιτήματος της Εθνοσυνέλευσης μέσω συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπουργικό συμβούλιο).
Ωστόσο, παρόλο που συγκαλέσαμε αμέσως συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς είναι ακόμη νωρίς το πρωί και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η απαρτία για τη λήψη απόφασης, ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί μόλις επιτευχθεί. Ωστόσο, ζητάμε από την Εθνοσυνέλευση να σταματήσει αμέσως τις απερίσκεπτες ενέργειές της που παραλύουν τις λειτουργίες του κράτους μέσω επανειλημμένων παραπομπών, νομοθετικών χειρισμών και χειρισμών του προϋπολογισμού».
Το χρονικό της... κυβίστησης
Ουσιαστικά, λίγες ώρες μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναγκάστηκε να κάνει πίσω, μπροστά στις πιέσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, καθώς οι 190 από τους 300 βουλευτές τον καταψήφισαν. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι διαδικασίες και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, πιέζοντας τον Γιουν να προχωρήσει στην άρση, καθώς μόνο εκείνος μπορούσε να τον πάρει πίσω.
Αυτό μάλιστα, είχε δημιουργήσει αναστάτωση στο μεσοδιάστημα, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί στο κοινοβούλιο, από τη μία σταδιακά αποχωρούσαν και από την άλλη, δήλωναν ότι ο νόμος έχει ισχύ μέχρι την ανακοίνωση άρσης από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Καταγράφεται ως νίκη της αντιπολίτευσης
Αργά το απόγευμα της Τρίτης (3/12), η Βουλή καταψήφισε την επιβολή στρατιωτικού νόμου που κήρυξε νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γιολ. Το κοινοβούλιο με παρόντα 190 από τα 300 μέλη του, ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άρση του στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας ο πρόεδρος «είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί» με την απόφαση του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας.
Κήρυξε στρατιωτικό νόμο και.. εξαφανίστηκε
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, κατηγορώντας το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας ότι συμπράττει με τη Βόρεια Κορέα πραγματοποιώντας «αντικρατικές δραστηριότητες».
Περιμένοντας το νεότερο διάταγμά του, ο Γιουν για αρκετές ώρες ήταν... εξαφανισμένος με τους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή να έρχονται σε σύγκρουση με δυνάμεις της αστυνομίας, ζητώντας ακόμα και τη σύλληψή του.
Το διάταγμα για τον στρατιωτικό νόμο που δημοσιεύθηκε λίγο πριν οι νομοθέτες συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο κήρυξε την απαγόρευση όλων των πολιτικών και κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων.
Στρατός: «Για εμάς παραμένει σε ισχύ»
Χαρακτηριστικό της αλλοπρόσαλλης κατάστασης που επικράτησε στη χώρα για κάτι παραπάνω από πέντε ώρες, ήταν ότι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος θα παρέμενε σε ισχύ, μέχρι να τον ακυρώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας.
Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα τηρούσε τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας. Στην ανακοίνωσή του, ο αρχηγός του στρατού Παρκ Αν-σου ανέφερε ότι απαγορεύονταν στο εξής όλες οι πολιτικές δραστηριότητες και τα μέσα ενημέρωσης τίθενται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.
Τι ορίζει το Σύνταγμα
Στην πραγματικότητα, το Σύνταγμα ορίζει πως εάν ο Πρόεδρος κηρύξει στρατιωτικό νόμο, πρέπει να το αναφέρει αμέσως στην Εθνοσυνέλευση και εάν υπάρξει έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να αρθεί αμέσως.
Η απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, είχε ως αποτέλεσμα την «εγκατάσταση» στρατιωτικών δυνάμεων στη Βουλή.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται, ενώ απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και οι συγκεντρώσεις.
Ανεξάρτητα από αυτό, το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου έπρεπε να «συζητήσει» και να επανεξετάσει την απόφαση για άρση του στρατιωτικού νόμου, σύμφωνα με το σύνταγμα.
Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στη Σεούλ
Πάντως χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο, αψηφώντας την απαγόρευση. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-μιουνγκ, χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Χιλιάδες άνθρωποι, έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του και διαδηλώνουν από τη 1 π.μ. της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου (τοπική ώρα 6 μ.μ. της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου, ώρα Ελλάδας) στη Σεούλ, φωνάζοντας το σύνθημα «Συλλάβετε τον Γιουν Σουκ Γέολ».