ΚΟΣΜΟΣ. Με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να δοκιμάζουν την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία τους τελευταίους μήνες, τα οφέλη αυτού του νέου μοντέλου εργασίας βρέθηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο. Μαζί με τα πιθανά πλεονεκτήματα της παραγωγικότητας, έχει διαπιστωθεί ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στον ύπνο.

Μια πρόσφατη μελέτη της MattressNextDay διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για τις πιο συνηθισμένες πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι σε θέση να κοιμούνται μία ώρα επιπλέον ανά νύχτα.

Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι καταφέρνουν να κοιμούνται περίπου επτά ώρες τη νύχτα, αν και ο αριθμός αυτός ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η ποιότητα του αέρα και η ποσότητα του ημερήσιου φωτός που λαμβάνουν.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από 36 ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες από αυτές έχουν την καλύτερη και τη χειρότερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ύπνου. Η Ολλανδία αναδείχθηκε ως μία από τις χώρες με την καλύτερη ισορροπία εργασίας-ύπνου, ενώ η Τουρκία ήταν μία από τις χειρότερες.

«Η εξισορρόπηση εργασίας και ύπνου είναι το κλειδί για να παραμείνετε παραγωγικοί και υγιείς. Είναι δελεαστικό να πιέζουμε και να θυσιάζουμε τον ύπνο για τη δουλειά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αρκετή ξεκούραση, η συγκέντρωση, η δημιουργικότητα και η λήψη αποφάσεων υποφέρουν», ανέφερε ο Martin Seeley, διευθύνων σύμβουλος (CEO) της MattressNextDay σε δήλωσή του στο Euronews.

«Ο ποιοτικός ύπνος μας βοηθά να ανανεωνόμαστε, ώστε να μπορούμε να αποδίδουμε τα μέγιστα και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ημέρας. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση του προγράμματός σας – έχει να κάνει με την κατανόηση ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την ευημερία».

Οι Κάτω Χώρες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ύπνου

Οι Κάτω Χώρες βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου για την καλύτερη ισορροπία εργασίας-ύπνου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτη του Science Advances του 2016, οι Ολλανδοί κοιμούνται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες και πέντε λεπτά. Η χώρα έχει επίσης μία από τις συντομότερες εβδομάδες εργασίας στην Ευρώπη, με μέσο όρο 32,2 ώρες εργασίας.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα οι Κάτω Χώρες να έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εργασιακής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης στον κόσμο, που ξεπερνούν μόνο η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων και αναλύσεων Gallup.

Αυτό το υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από την εργασία, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να διατηρήσουν τους εργαζομένους, εξοικονομώντας έτσι δαπάνες για επαναπροσλήψεις και επανεκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι στις Κάτω Χώρες ήταν επίσης από τους λιγότερο αγχωμένους στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση της Gallup, ενώ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο ήταν από τους πιο αγχωμένους.

Μια συνήθεια που φαίνεται να βοηθάει τους Ολλανδούς να έχουν τόσο ποιοτικό ύπνο είναι να πίνουν τον πρωινό τους καφέ έξω, επιτρέποντάς τους να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πρώιμο ηλιακό φως. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και να προάγει τον καλύτερο ύπνο και την παραγωγικότητα.

Το «μοντέλο» της Αυστρίας

Η Αυστρία έχει επίσης πολύ καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ύπνου, με τους εργαζόμενους να εργάζονται κατά μέσο όρο 33,6 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με το MedUni Wien, οι Αυστριακοί κοιμούνται κατά μέσο όρο μεταξύ επτά και οκτώ ωρών.

Οι εργάσιμες εβδομάδες δεν είναι μόνο σχετικά σύντομες στην Αυστρία, αλλά και οι υπερωρίες είναι επίσης σημαντικά περιορισμένες, ενώ αρκετές εταιρείες προσφέρουν ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Οι Νορβηγοί επωφελούνται από τη ζωή στην ύπαιθρο

Ομοίως, η Νορβηγία διαθέτει μια αξιέπαινη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ύπνου, με τους εργαζόμενους να εργάζονται 33,9 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Οι Νορβηγοί εκτιμούν επίσης ότι παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό αέρα και κάνουν μια σειρά από υπαίθριες δραστηριότητες, όπως σκι, πεζοπορία και καγιάκ. Αυτή η έννοια έχει ακόμη και όνομα – Friluftsliv, που μεταφράζεται ως «ζωή στον ελεύθερο αέρα». Η αφθονία των υπαίθριων δραστηριοτήτων συμβάλλει επίσης στην προαγωγή της καλύτερης υγείας και του ύπνου. Επίσης, μειώνει το στρες και έχει οφέλη που βελτιώνουν τη διάθεση, καθώς και τη δυνατότητα να βοηθήσει σε θέματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Τα υπνοδωμάτια διατηρούνται δροσερά στη Νορβηγία, συμβάλλοντας επίσης στον καλύτερο ύπνο, ενώ τα ζευγάρια χρησιμοποιούν συχνά ξεχωριστές κουβέρτες ή παπλώματα για να μειώσουν επίσης τις διαταραχές του ύπνου. Η νορβηγική κουλτούρα της σάουνας βοηθά επίσης αρκετά στην επίτευξη βαθύτερου και ποιοτικότερου ύπνου. Αυτά τα αποτελέσματα της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ύπνου μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τις επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες να εφαρμόσουν πολιτικές που υποστηρίζουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής των εργαζομένων.

Η Τουρκία και η Σερβία μεταξύ των χωρών με έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ύπνου

Η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τη χειρότερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ύπνου. Αυτό μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει την παραγωγικότητα στην εργασία, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει άσχημα νέα για την ατομική ευημερία.

Οι εργαζόμενοι στην Τουρκία εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, με τη μέση εβδομαδιαία εργασία να είναι 44,2 ώρες, γεγονός που μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την επαρκή ξεκούραση και χαλάρωση. Μελέτη του ScienceDirect του 2021 διαπίστωσε ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ψυχολογική δυσφορία ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες διαταραχής του ύπνου για τους Τούρκους. Αυτό διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλότερο στους άνδρες, καθώς και στους παντρεμένους και στα άτομα με παιδιά. Οι άνθρωποι που εργάζονταν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και όσοι είχαν απολυθεί και οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο κινδύνευαν επίσης περισσότερο από ψυχολογική δυσφορία, επηρεάζοντας έτσι τον ύπνο. Ο αριθμός των ατόμων με διαταραχές του ύπνου είναι επίσης σημαντικά υψηλός στην Τουρκία, οδηγώντας περαιτέρω σε διαταραχές του ύπνου. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ικανοποίηση από την εργασία στην Τουρκία είναι μόνο 61% και έχει μειωθεί πρόσφατα, με την παραγωγικότητα να υπολείπεται επίσης.

Σπάζοντας το στερεότυπο των «τεμπέληδων Μαυροβούνιων», το Μαυροβούνιο είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εργασία στην Ευρώπη, με μέσο όρο 43,4 ώρες. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην εργασιακή κουλτούρα της χώρας που επηρεάζεται από τα Βαλκάνια, η οποία εκτιμά την αρχαιότητα και τις ιεραρχικές δομές. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους στο Μαυροβούνιο να είναι σε θέση να χαράξουν και να τηρήσουν υγιή όρια όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ έχουν να κάνουν με ανώτερους υπαλλήλους και διευθυντές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία να πουν όχι σε υπερωρίες, εργασία σε αργίες και υπερβολική εργασία εκτός των προδιαγραφών εργασίας. Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος και ο ελεύθερος χρόνος μπορεί συχνά να περνούν σε δεύτερη μοίρα, οδηγώντας σε κακή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ύπνου. Ωστόσο, η χώρα προσπαθεί να βελτιώσει αυτή την κατάσταση πρόσφατα, ανακοινώνοντας τον Απρίλιο ότι θα μειώσει τις εργάσιμες ημέρες κατά μία ώρα, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την παραγωγικότητα και την αφοσίωση των εργαζομένων. Με τη σειρά της, η κίνηση αυτή αναμένεται επίσης να ενισχύσει τα κέρδη και τα έσοδα των εργοδοτών της χώρας.

Η Σερβία είχε επίσης σχετικά μεγάλη εβδομαδιαία εργασία, 41,7 ώρες. Όπως και οι Τούρκοι, έτσι και οι Σέρβοι εργαζόμενοι βίωσαν σημαντικά διαταραγμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μια μελέτη του 2022 από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής υπολόγισε ότι περίπου οι μισοί από τους νέους ενήλικες των Δυτικών Βαλκανίων είχαν διαταραγμένα πρότυπα ύπνου κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν.

Θέματα όπως η κατάθλιψη και η αποφρακτική άπνοια ύπνου ήταν επίσης αρκετά συνηθισμένα μεταξύ των Σέρβων.

Επιπτώσεις στην υγεία

Εκτός από τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, οι μεγαλύτερες εβδομάδες εργασίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη και ο διαβήτης.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες με μεγαλύτερες εργάσιμες εβδομάδες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν επιλογές όπως προγράμματα ευεξίας και ευέλικτη εργασία, προκειμένου να προσπαθήσουν να μειώσουν το άγχος των εργαζομένων.

Τι επηρεάζει τον καλό ύπνο;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καλό ύπνο, όπως το περιβάλλον και η θερμοκρασία του δωματίου, με τα πιο δροσερά και σκοτεινά δωμάτια να προάγουν τον βαθύτερο ύπνο. Η μείωση της χρήσης της τεχνολογίας περίπου μία ώρα πριν από την ώρα του ύπνου, καθώς και η χρήση ξυπνητηριού αντί για το ξυπνητήρι του τηλεφώνου θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν. Ομοίως, η αποφυγή της υπερβολικής νικοτίνης, της καφεΐνης και του αλκοόλ πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ωστόσο, ένας από τους πιο βασικούς και συνάμα πιο σημαντικούς παράγοντες για καλό ύπνο συχνά παραβλέπεται, δηλαδή η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού για εσάς.