Η 20ή Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (World Gynecologic Oncology Day) με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ομάδων Προστασίας του Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGe).

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου, των συμπτωμάτων, των στρατηγικών έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης που σχετίζονται με τους κύριους τύπους γυναικολογικών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες: αυχενικό, ωοθηκικό, μητρικό, κολπικό και αιμορραγικό.

Η γυναικολογική ογκολογία αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους κλάδους της γυναικολογίας. Ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασμάτων των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Στα νεοπλάσματα εντάσσονται οι καλοήθεις και οι κακοήθεις όγκοι (καρκίνος). Κυριότερα επιστημονικά πεδία της γυναικολογικής ογκολογίας είναι οι Καρκίνοι της τραχήλου, της μήτρας, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του αιδοίου και του κόλπου.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018: περίπου 44% με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 23% νέα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών, 29% με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 21% των νέων περιπτώσεων το 2018.

468.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους το 2018. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσώπευε το 67% αυτών των περιπτώσεων καρκίνου, περίπου.

Πηγή: SanSimera.gr