ΚΑΝΑΔΑΣ. Ήθελε να ξεφορτωθεί τη γυναίκα του κι αυτό το πάθος τον οδήγησε να σκοτώσει ακόμα 22 ανθρώπους. Ένα έγκλημα που συνέβη στα τέλη της 10ετίας του ’40 και συγκλόνισε τον Κόσμο.

Θα μπορούσε να ήταν ταινία θρίλερ, καθόλου πρωτότυπη για την εποχή μας αφού το θέμα έχει αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους στη Μεγάλη Οθόνη: ο κουρασμένος και απηυδισμένος σύζυγος, που έχει βρει στοργή και αφοσίωση σε μια νεότερη και θελκτικότερη γυναίκα, απεργάζεται τον τρόπο να βγάλει τη σύζυγό του από τη μέση… Καθόλου πρωτότυπο σενάριο για την θορυβώδη εποχή μας. Όμως εκεί, στα τέλη της αθώας 10ετίας του 1940, το θέμα θα προκαλούσε ενδιαφέρον, τουλάχιστον.

Το 1954, o μετρ της αγωνίας Άλφρεντ Χίτσκοκ σκηνοθέτησε την ταινία «Dial M For Murder» (Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως, στις ελληνικές αίθουσες) και προκάλεσε παραλήρημα ενθουσιασμού στους θεατές, που παρακολουθούσαν καθηλωμένοι την προσπάθεια του σατανικού συζύγου (Ρέι Μίλαντ) να βγάλει από τη μέση την καλλονή σύζυγό του (Γκρέις Κέλι) για να κληρονομήσει την περιουσία της… Η ταινία έχει ευτυχές τέλος για τη σύζυγο και τους θεατές, που ξεφύσησαν ανακουφισμένοι με το αποθεωτικό φινάλε του μαέστρο του σασπένς…

Το αεροσκάφος του θανάτου.

Η ζοφερή πραγματικότητα

Λίγα χρόνια πριν, όμως, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική και για τη σύζυγό, αλλά και για ακόμα 22 ανθρώπους- παράπλευρες απώλειες- στην προσπάθεια του αδίστακτου άνδρα να σκοτώσει τη γυναίκα του.
Βρισκόμαστε στα 1949, όταν η «πτήση 108» της Canadian Pacific Airlines- ένα αεροπλάνο DC-3- απογειώθηκε από το Κεμπέκ με προορισμό το Sept-Iles, ένα ψαροχώρι 300 μίλια μακριά με ενδιάμεσο σταθμό το Baie Comeau. Η πορεία του αεροσκάφους θα ήταν παράλληλη με τον ποταμό Saint Lawrence. Μέσα στο αεροπλάνο βρίσκονταν τέσσερα μέλη του πληρώματος και 19 επιβάτες ανάμεσά τους και τρία παιδιά.
Περίπου 40 μίλια βορειοανατολικά του Κεμπέκ ακούστηκε τρομακτική έκρηξη και το αεροπλάνο κατέπεσε σε δασώδη περιοχή· όλοι οι επιβαίνοντες ήταν νεκροί!

Πρωτοσέλιδο το δυστύχημα.

Μεταξύ των άτυχων επιβατών ήταν και η Ρίτα Γκουαΐ, η 29χρονη σύζυγος ενός πωλητή κοσμημάτων από το Κεμπέκ, του Ζοζέφ Αλμπέρ Γκουαΐ, που παρουσιάστηκε συντετριμμένος από την οδυνηρή απώλειά του, αλλά στην πραγματικότητα ήταν αυτός που είχε ανατινάξει το αεροπλάνο για να απαλλαγεί από τη γυναίκα του και να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της με απώτερο σκοπό να παντρευτεί την ερωμένη του.

Η ιστορία του ζευγαριού ήταν μια από τις πολλές: Ο Γάλλο-Καναδός Γκουαΐ, ένας λεπτοκαμωμένος και όμορφος άντρας, γνώρισε και παντρεύτηκε τη Ρίτα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου· ο γάμος τους άρχισε να συννεφιάζει όταν το ζευγάρι απέκτησε παιδί και η προσοχή της Ρίτας στράφηκε στο νεογέννητο. Εκείνο τον καιρό, η επιχείρηση πωλήσεων κοσμημάτων και ρολογιών του Γκουαΐ είχε αρχίσει να φθίνει και τα χρέη συσσωρεύονταν. Τότε ήταν που ο άνδρας γνώρισε και ερωτεύτηκε μια 17χρονη σερβιτόρα με την οποία ζούσε το όνειρό του…

Στο Καθολικό Κεμπέκ της 10ετίας του ’40 τα διαζύγια ήταν «αμαρτία», όπως και η μοιχεία, έτσι όταν η ερωμένη έμαθε πως ο αγαπημένος της ήταν και σύζυγος και πατέρας τον έδιωξε. Ο πληγωμένος εραστής σκέφτηκε το πώς θα ξανακερδίσει την αγαπημένη του και δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρήσει πολύ το νου του: θα σκότωνε τη γυναίκα του, θα εισέπραττε την ασφάλεια ζωής και θα παντρευόταν την μικρή ερωμένη του. Ο Γκουαΐ δοκίμασε τον εύκολο τρόπο στην αρχή, με δηλητήριο· πρόσφερε σε κάποιον 500 δολάρια για να φαρμακώσει την ανυποψίαστη σύζυγο, αλλά η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Και τότε ήρθε η σκέψη του δυστυχήματος σε αεροπλάνο.

Ο Γκουαΐ με την 17χρονη ερωμένη του.

Βρήκε και συνεργούς!

Ο Γκουαΐ ζήτησε τη βοήθεια συνεργάτη του, που «έπιανε το χέρι του», για να κατασκευάσει ωρολογιακή βόμβα. Εκείνος με τη σειρά του ζήτησε τη βοήθεια της αδερφής του, η οποία αγόρασε δυναμίτη και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα. Η βόμβα ήταν γρήγορα έτοιμη: 20 μασούρια δυναμίτη, μπαταρίες και ένα ρολόι-ξυπνητήρι. Στη συνέχεια, ο Γκουαΐ ρύθμισε τις λεπτομέρειες: υποχρέωσε τη σύζυγό του να ταξιδέψει στο Baie Comeau για μια επαγγελματική αποστολή. Η Ρίτα στην αρχή δέχτηκε, αλλά λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο έκανε πίσω… Μάλιστα κάποιοι, στο αεροδρόμιο, είδαν το ζευγάρι να διαπληκτίζεται. Τελικά, η Ρίτα ακολούθησε τη μοίρα της.

Ήταν περίπου 10:45 όταν στο στο μικρό χωριό Sault au Cochon, άκουσαν μια έκρηξη από τον ουρανό· κοιτάζοντας ψηλά, είδαν ένα αεροπλάνο, που έβγαζε καπνό από το αριστερό φτερό του. Το αεροσκάφος έκανε μια απότομη στροφή και έπεσε στο κοντινό Cap Tourmente, έναν δενδρόφυτο λόφο. Ο συντετριμμένος Γκουαΐ πίστεψε πως όλα είχαν πάει όπως τα είχε σχεδιάσει, όμως μια μικρή λεπτομέρεια αποδείχτηκε μοιραία: το ρολόι είχε ρυθμιστεί να προκαλέσει έκρηξη στο αεροπλάνο ενώ θα πετούσε πάνω από τον ποταμό Saint Lawrence, απαγορεύοντας έτσι στους πραγματογνώμονες την ευκαιρία να ερευνήσουν διεξοδικά τα συντρίμμια. Όμως το αεροσκάφος συνετρίβη σε δασώδη περιοχή, αφήνοντας τα στοιχεία-αίτια της πτώσης του διάσπαρτα στη γη.

Έγκλημα και τιμωρία.

«Ποιος διεστραμμένος θα μπορούσε να το κάνει;»...

Στην κηδεία της συζύγου του, κάποιος είπε στον Γκουαΐ ότι διάβασε στις εφημερίδες πως το αεροπλάνο είχε καταπέσει έπειτα από έκρηξη βόμβας. Έκπληκτος ο Γκουαΐ απάντησε: « Δεν μπορώ να το πιστέψω! Υπάρχει κάποιος τόσο διεστραμμένος για να ανατινάξει ένα αεροπλάνο με τόσους επιβάτες;»… Η Αστυνομία δεν άργησε να φθάσει στο κατώφλι του Γκουαΐ· κίνησε τις υποψίες όταν προσπάθησε να εξαργυρώσει ένα συμβόλαιο 100.000 δολαρίων Καναδά που είχε υπογράψει με τη σύζυγό του ακριβώς την ημέρα του δυστυχήματος!

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε η ταυτότητα μιας γυναίκας που είχε στείλει ο Γκουαΐ στο αεροδρόμιο για να ένα παραδώσει το δέμα που περιείχε τη βόμβα. Η γυναίκα ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι πράγματι ο Γκουαΐ της είχε δώσει το δέμα, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε το περιεχόμενό του. Η γυναίκα λίγες μέρες μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά σώθηκε· συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φόνο.
Στη δίκη, αποκαλύφθηκαν όλες οι απεχθείς λεπτομέρειες. Ο Γκουαΐ καταδικάστηκε να πεθάνει στην κρεμάλα και εκτελέστηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1951. Τα τελευταία του λόγια ήταν: « Τουλάχιστον πεθαίνω διάσημος ».

Οι συνεργοί του τον ακολούθησαν στον Άλλο Κόσμο δια της αγχόνης μέσα σε ένα χρόνο! Η συνεργός του Γκουαΐ, η Μαρί Πιτρέ ήταν η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στον Καναδά· μέχρι να αφήσει την τελευταία ανάσα της φώναζε πως ήταν αθώα και ίσως να είχε δίκιο!
Το λάθος, το έγκλημα, η μοιχεία, αυτά είναι όλα όσα κάνουν τους ανθρώπους ενδιαφέροντες· ο Αλμπέρ Γκουαΐ πλήρωσε με τη ζωή του το λάθος, τη μοιχεία και το έγκλημα που οδήγησε στον θάνατο αθώους ανθρώπους!

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις