ΚΟΣΜΟΣ. Ο μύθος της Ατλαντίδας, για τον οποίο έγραψε για πρώτη φορά ο Πλάτωνας τον τέταρτο αιώνα π.Χ., έχει γοητεύσει τους μελετητές και τους λάτρεις της για αιώνες. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο Πλάτωνας επινόησε την ιστορία, ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ο μύθος της Ατλαντίδας μπορεί να έχει ιστορικές ρίζες. Μια ενδιαφέρουσα θεωρία υποστηρίζει ότι η Βίβλος παραπέμπει στην ιστορία της Ατλαντίδας μέσω των αναφορών της στον Μινωικό πολιτισμό.

Ο Μινωικός πολιτισμός, μια ναυτική δύναμη της Εποχής του Χαλκού με επίκεντρο την Κρήτη, μοιάζει πολύ με την περιγραφή του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα. Οι Μινωίτες έλεγχαν αρκετά νησιά και είχαν αποικίες στην ηπειρωτική Ανατολία, παρόμοιες με την επεκτατική αυτοκρατορία που περιέγραψε ο Πλάτωνας. Αυτή η ομοιότητα έχει οδηγήσει ορισμένους μελετητές να πιστεύουν ότι ο μύθος της Ατλαντίδας μπορεί να είναι μια διαστρεβλωμένη περιγραφή του Μινωικού πολιτισμού.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι καθολικά αποδεκτή, η μινωική θεωρία για την Ατλαντίδα έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη. Οι επικριτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν συχνά ότι ο Πλάτωνας περιέγραψε την Ατλαντίδα ως έναν πολιτισμό που ασχολείται με βίαιες κατακτήσεις, ένα χαρακτηριστικό που συνήθως δεν συνδέεται με τους Μινωίτες. Ενώ οι Μινωίτες ήταν γνωστοί για την εκτεταμένη εμπορική τους αυτοκρατορία, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι συμμετείχαν σε βίαιες κατακτήσεις μεγάλης κλίμακας.

Ωστόσο, η Βίβλος προσφέρει κάποια υποστήριξη στη μινωική θεωρία για την Ατλαντίδα, καθώς παρέχει αναφορές για τους Κρητικούς, που αναφέρονται ως Καφτορίμ. Το αρχαίο εβραϊκό όνομα της Κρήτης ήταν Caphtor, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με το αιγυπτιακό όνομα της Κρήτης, Keftiu. Η Βίβλος αναφέρει τους Καφτορίμ μερικές φορές, μία από τις οποίες μπορεί να συνδέεται με την ιστορία της Ατλαντίδας του Πλάτωνα.

Στο Βιβλίο του Δευτερονομίου, που διαδραματίζεται στην εποχή του Μωυσή γύρω στο 1500 π.Χ., υπάρχει μια περιγραφή που ενδεχομένως ευθυγραμμίζεται με την εποχή του Μινωικού πολιτισμού. Η περίοδος αυτή προηγείται της ανατροπής των Μινωιτών από τους Μυκηναίους Έλληνες. Η βιβλική αφήγηση περιγράφει γεγονότα που συνέβησαν κάποια στιγμή πριν από την εποχή του Μωυσή, αν και δεν διευκρινίζει πότε.

Αυτή η σύνδεση υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι Μινωίτες ήταν γνωστοί για την εμπλοκή τους σε κατακτήσεις, αμφισβητώντας την άποψη ότι ήταν αποκλειστικά έμποροι. Ακόμα και αν η Βίβλος δεν γίνεται αποδεκτή ως ιστορική πηγή, αποδεικνύει ότι υπήρχε μια παράδοση ότι οι Μινωίτες θεωρούνταν κατακτητές κατά την Εποχή του Χαλκού.

Είτε τα ιστορικά γεγονότα ευθυγραμμίζονται απόλυτα είτε όχι, η αναφορά της Βίβλου στους Καφτορίμ ως βίαιους κατακτητές προσδίδει αξιοπιστία στη θεωρία ότι οι Μινωίτες θα μπορούσαν να είναι η πραγματική έμπνευση για τον μύθο της Ατλαντίδας. Αυτό υποδηλώνει ότι η ιστορία της Ατλαντίδας, όπως διατηρείται μέσα από τα γραπτά του Πλάτωνα, θα μπορούσε να έχει μια βάση σε ιστορικά γεγονότα που θυμούνται και καταγράφονται στα βιβλικά κείμενα.

Πηγή: gazzetta.gr