ΚΟΣΜΟΣ. Νέα μελέτη προσπάθησε να αποδείξει τους λόγους διαζυγίου ανάμεσα στα ζευγάρια και τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκτός από τους προφανείς λόγους, όπως είναι η απιστία, η ενδοοικογενειακή βία αλλά και η χρήση τοξικών ουσιών, μεγάλο ποσοστό ζευγαριών φτάνει στη λύση του γάμου τους εξαιτίας… της ηλικίας.

Ειδικότερα, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Couple and Family Psychology, διαπίστωσε ότι η ηλικία ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους παράγοντες διαζυγίου. Ουσιαστικά, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πάρει διαζύγιο και απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τους λόγους του χωρισμού τους. Τους δόθηκε μία λίστα με συνηθισμένα προβλήματα στις σχέσεις και έπρεπε να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Ο μέσος όρος που παντρεύτηκαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν τα 23 τους έτη, ενώ στο σύνολό τους ήταν 52.

Έτσι λοιπόν, το 45% απάντησε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν η ηλικία ήταν σημαντικός παράγοντας για τη διάλυση του γάμου τους. Σε ποσοστό 61,1% το ένα μέλος κάθε ζευγαριού το θεώρησε σοβαρό λόγο, ενώ σε 23.7% και οι δύο έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην ηλικία για το διαζύγιό τους.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες εξήγησαν πως ήξεραν για λίγο καιρό τον σύντροφό τους πριν προχωρήσουν στον γάμο. Την ίδια ώρα, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως αν έδιναν λίγο περισσότερο χρόνο στη σχέση τους, τότε θα έπαιρναν μια ωριμότερη απόφαση για τον σύντροφο που θα επέλεγαν για τη ζωή τους.

Diazygio

Αντίθετη έρευνα «διώχνει» τη νεαρή ηλικία από τους λόγους χωρισμού

Αξίζει να αναφερθεί πως μία άλλη έρευνα απέδειξε ότι οι πιθανότητες για διαζύγιο μειώνονται όταν ο γάμος γίνεται στη δεκαετία των 20 μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 30. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πιθανότητες για διαζύγιο αυξάνονται όταν ο γάμος λαμβάνει χώρα στο τέλος της δεκαετίας των 30 μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 40.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Utah, Nicholas Wolfinger, συγκέντρωσε στοιχεία για τους γάμους και τα διαζύγια στις ΗΠΑ, μεταξύ του 2006 και του 2010, με την έρευνά του να δημοσιεύεται διαδικτυακά στο Ινστιτούτο Μελετών Οικογένειας των ΗΠΑ. «Γνωρίζουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι εκείνοι που παντρεύονται αφού κλείσουν τα 30 τους χρόνια, χωρίζουν πιο εύκολα από εκείνους που παντρεύονται μεταξύ 25 και 29 ετών. Πρόκειται για νέα εξέλιξη», επεσήμανε ο καθηγητής.

Πάντως, όπως τονίζουν οι ειδικοί και οι καθηγητές, το ότι ισχύουν σε έναν βαθμό τα παραπάνω στις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι έχουν και καθολική ισχύ σε όλες τις χώρες ή όλες τις σχέσεις στον κόσμο.

*Με πληροφορίες από Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις