Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου, με αφορμή την μελωδικότερη ημέρα του χρόνου, το εθνικό δίκτυο για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2024 διοργανώνει πάνω από 100 εκδηλώσεις και συναυλίες σε 65 μοναδικές τοποθεσίες, όπως αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και δημόσιους χώρους, πλατείες, πάρκα και μπαρ.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής επιστρέφει για 25η χρονιά και προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει για τρεις μέρες σε μία μεγάλη γιορτή που διατρέχει συνολικά 34 περιοχές και πόλεις της Ελλάδας.

Παρουσιάζοντας περισσότερους από 180 καλλιτέχνες, μουσικά σχήματα, χορωδίες, συμφωνικές και φιλαρμονικές ορχήστρες, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής διαμορφώνει για ακόμα μία χρονιά ένα πολυφωνικό μωσαϊκό ρυθμών, ήχων, και τελικά εμπειριών, που αντηχεί σε όλη την Ελλάδα.

Από το τραγούδι και τον χορό στην προβλήτα των Χανίων έως την ηλεκτρονική μουσική στην παροικία της Πάρου, από την συναυλίες στην Ξάνθη μέχρι τις πολυφωνικές καντάδες στον Πύργο , από τα τραγούδια της Μεσογείου και των Βαλκανίων στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μέχρι τα έργα κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Γκύζη στην Σαντορίνη, και από το πάρτι στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τα ρεμπέτικα στην Παραλία Συκιάς έως τι; εκδηλώσεις στο Αρχείο Θέατρο στην Χαιρώνεια, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2024 ενεργοποιεί διαφορετικές μουσικές κουλτούρες σε σημεία-χώρους ποικίλης πολιτισμικής σημασίας, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, το κλασικό και το λαϊκό, το εγχώριο και το διεθνές.

Στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2023 συμμετέχουν οι πόλεις και περιοχές: Αθήνα, Αιγιάλεια, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αμαλιάδα, Ανδρίτσαινα, Αργοστόλι, Αρχαία Ολυμπία, Αστακός, Διδυμότειχο, Θεσπιές, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κάρυστος, Καλλιθέα (Αττικής), Καλλιθέα (Ηλείας), Κάτω Σάμικο, Κύθηρα, Κρέστενα, Κρούνοι, Μέγαρα, Νάξος, Νέα Φιγαλεία, Ξάνθη, Πάρος, Πάτρα, Πύργος, Πρέβεζα, Ρόδος, Σαντορίνη, Συκιά Κορινθίας, Χανιά, Χαιρώνεια και Χίο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.europeanmusicday.gr/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-2024/