ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Η Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με τον ποταμό Κλάιντ να τη διασχίζει από τα ανατολικά προς τα δυτικά, περνώντας μέσα από το κέντρο της. Ο πληθυσμός της πόλης το 2022 εκτιμήθηκε πως είναι 635.000 κάτοικοι, και η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, γνωστή και ως Μείζων Γλασκώβη (Greater Glasgow) είχε 1.861.315 κατοίκους. Η πόλη της Γλασκώβης ανήκει διοικητικά στον νομό με το όνομα Στράθκλαϊντ, και βρίσκεται στην κεντροδυτική περιοχή της Σκωτίας.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Γλασκώβη κατοικούταν από τα αρχαία χρόνια. Επισήμως ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μ.χ., από τον άγιο Κέντιγκερν ή Μούνγκο, και σηματοδοτήθηκε από την ανέγερση εκκλησίας στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο καθεδρικός ναός της Γλασκώβης.

Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα τον 16ο αιώνα καθώς ήταν το λιμάνι που χρησιμοποιούταν για την μεταφορά εμπορευμάτων όπως καπνός, βαμβάκι και ζάχαρη προς τις αγορές της Αμερικής. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, υφαντουργίας και κάρβουνου με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός της στο 1 εκατομμύριο το 1930. Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Γλασκώβης ήταν όμως τα ναυπηγεία της, κατά μήκους του ποταμού Κλάιντ. Σε αυτά τα ναυπηγεία κατασκευάστηκαν πολλά γνωστά πλοία, όπως το Queen Mary, Queen Elizabeth and Queen Elizabeth 2 (QE2). Το ναυάγιο της Ζακύνθου επίσης ναυπηγήθηκε σε ένα από τα ναυπηγεία της Γλασκώβης το 1937.

Μέχρι και το 1950, η Γλασκώβη βρισκόταν σε οικονομική ανάπτυξη. Κατά την δεκαετία του '60, όμως, άρχισε η οικονομική παρακμή της πόλης, καθώς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις βαριές βιομηχανίες άλλων κρατών, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά ναυπηγεία και βιομηχανίες και να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων με δραματικές επιπτώσεις για την περιοχή. Η αύξηση της εγκληματικότητας, τα ναρκωτικά, και οι συμμορίες που δρούσαν κυρίως στην ανατολική περιοχή της πόλης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η περιοχή γύρω από το ποτάμι έπεσε σε οικονομική εξαθλίωση και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και την δεκαετία του 1990. Τότε η Γλασκώβη έγινε η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο τουρισμός της, να γίνουν έργα για την ανάπτυξη και καλλωπισμό της, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία της άρχισε να στηρίζεται σε νεοεισερχόμενες εταιρίες που παρέχουν οικονομικές υπηρεσίες και λιγότερο στην βαριά βιομηχανία.

Αυτή την στιγμή, μόνο τα ναυπηγεία που ανήκουν στην Βρετανική πολεμική βιομηχανία ΒΑΕ λειτουργούν και κατασκευάζουν πολεμικά πλοία για τη Μεγάλη Βρετανία. Η Γλασκώβη είναι η τρίτη πόλη της Μεγάλης Βρετανίας όσο αφορά τον αριθμό ξένων τουριστών που την επισκέπτονται, μετά από το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.

Αρχιτεκτονικά η Γλασκώβη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολεοδομικά το κέντρο της πόλης έχει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους), ενώ και τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.

Ο επισκέπτης στην πόλη αξίζει να επισκεφθεί το κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, το δημαρχιακό μέγαρο μπροστά από την κεντρική πλατεία της πόλης Πλατεία Τζορτζ, το κτήριο Μάκιντος της σχολής καλών τεχνών της Γλασκώβης, τον κεντρικό καθεδρικό ναό και τη νεκρόπολη, την γκαλερί τέχνης Κέλβινγκροβ, όπως επίσης και το καινούργιο μουσείο συγκοινωνιών Ρίβερσαϊντ με την αξιοσημείωτη μοντέρνα αρχιτεκτονική του. Τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά είναι κατά μήκος των πεζόδρομων οδών Μπιουκάναν και Σότσιχολ.

Στη Γλασκώβη έχουν έδρα τα πανεπιστήμια Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το Καληδονιανό Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και η σχολή καλών τεχνών της Γλασκώβης. Το πανεπιστήμιο της δυτικής Σκοτίας βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην πόλη της Γλασκώβης.

Στη Γλασκώβη βρίσκεται και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Λουκά (St Luke’s Orthodox cathedral), μέσα στην οποία συστεγάζεται και το ελληνικό σχολείο για παιδιά Ελλαδιτών Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που ζουν και δουλεύουν στην πόλη. Το σχολείο δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος και οι μαθητές συμμετέχουν σε αυτό δύο φορές την εβδομάδα (απογεύματα) μετά από την παρακολούθηση μαθημάτων στα κανονικά σχολεία. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το επίτιμο ελληνικό προξενείο.

Δείτε το βίντεο: