ΚΟΣΜΟΣ. Την Τετάρτη 24 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το νέο Κανονισμό για τις Συσκευασίες και τα απόβλητα των Συσκευασιών. Το κείμενο υποστηρίχθηκε με 476 ψήφους υπέρ, 129 ψήφους κατά και 24 αποχές σε σύνολο 629 ψήφων ευρωβουλευτών.

Στόχοι μείωσης των συσκευασιών

Οι κανόνες, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί προσωρινά με το Συμβούλιο, περιλαμβάνουν στόχους μείωσης των συσκευασιών (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040) και απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν, ειδικότερα, την ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας. Για τη μείωση των περιττών συσκευασιών, ορίζεται μέγιστος λόγος κενού χώρου 50% για συσκευασίες ομαδοποιημένων, μεταφορών και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι το βάρος και ο όγκος της συσκευασίας ελαχιστοποιούνται.

Ορισμένοι τύποι πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης θα απαγορευτούν από την 1η Ιανουαρίου 2030. Αυτές περιλαμβάνουν συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφέ και εστιατόρια, μεμονωμένες μερίδες (π.χ. καρυκεύματα, σάλτσες, κρέμα, ζάχαρη) , μικροσκοπικές συσκευασίες καταλυμάτων για προϊόντα περιποίησης και πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς (κάτω από 15 μικρά).

Για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, το κείμενο περιλαμβάνει απαγόρευση χρήσης των λεγόμενων «για πάντα χημικών ουσιών» (ανά και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες ή PFAS) πάνω από ορισμένα όρια στις συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Επιλογές επαναχρησιμοποίησης

Προβλέπονται συγκεκριμένοι στόχοι επαναχρησιμοποίησης για το 2030 για τις συσκευασίες αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών (εκτός π.χ. γάλα, κρασί, αρωματισμένο κρασί, οινοπνευματώδη ποτά), συσκευασία μεταφοράς και πώλησης, καθώς και ομαδοποιημένες συσκευασίες. Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν πενταετή παρέκκλιση από αυτές τις απαιτήσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι τελικοί διανομείς ποτών και τροφίμων σε πακέτο θα πρέπει να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να φέρουν το δικό τους δοχείο. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να προσφέρουν το 10% των προϊόντων σε επαναχρησιμοποιήσιμη μορφή συσκευασίας έως το 2030.

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες, καλύτερη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλες οι συσκευασίες (εκτός από ελαφρύ ξύλο, φελλό, υφάσματα, καουτσούκ, κεραμικά, πορσελάνη και κερί) θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες με αυστηρά κριτήρια.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης στόχους ελάχιστου ανακυκλωμένου περιεχομένου για πλαστικές συσκευασίες και ελάχιστους στόχους ανακύκλωσης κατά βάρος των απορριμμάτων συσκευασίας.

Μέχρι το 2029, το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης (έως τρία λίτρα) θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά (μέσω συστημάτων επιστροφής καταθέσεων ή άλλων λύσεων που διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου συλλογής).

Στο Άρθρο 6 του τελικού κειμένου που υποβλήθηκε προς ψήφιση (έκδοση 16.4.2024) αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2030 όλες οι συσκευασίες που θα κυκλοφορούν στην αγορά της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες και να φέρουν την κατηγοριοποίηση Α, Β ή C. Τα κριτήρια ανακυκλωσιμότητας θα ανακοινωθούν το 2028 και θα αφορούν όλες τις κατηγορίες υλικών συσκευασίας που περιέχουν χαρτί, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό ή συνδυασμό αυτών.

Στο Άρθρο 9 του ίδιου κειμένου αναφέρεται ότι 36 μήνες από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, οι αυτοκόλλητες ετικέτες που εφαρμόζονται στα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι συμβατές με το πρότυπο για την κομποστοποίηση σε βιομηχανικά ελεγχόμενες συνθήκες

Εξαιρέσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Η εισηγήτρια Frédérique Ries (Renew, BE) δήλωσε: «Για πρώτη φορά σε μια περιβαλλοντική νομοθεσία, η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση της συσκευασίας, ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείται. Οι νέοι κανόνες ενισχύουν την καινοτομία και περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η απαγόρευση για πάντα χημικών ουσιών στις συσκευασίες τροφίμων είναι μια μεγάλη νίκη για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών. Καλούμε τώρα όλους τους βιομηχανικούς τομείς, τις χώρες της ΕΕ και τους καταναλωτές να παίξουν τον ρόλο τους στην καταπολέμηση της υπερβολικής συσκευασίας».

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ.

Ιστορικό

Το 2018, οι συσκευασίες πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών 355 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Είναι μια διαρκώς αυξανόμενη πηγή απορριμμάτων , το σύνολο της ΕΕ έχει αυξηθεί από 66 εκατομμύρια τόνους το 2009 σε 84 εκατομμύρια τόνους το 2021. Κάθε Ευρωπαίος παρήγαγε 188,7 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας το 2021, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 209 κιλά το 2030 χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Με την έγκριση αυτής της νομοθεσίας, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για οικοδόμηση κυκλικής οικονομίας, αποφυγή σπατάλης, κατάργηση των μη βιώσιμων συσκευασιών και αντιμετώπιση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, όπως εκφράζεται στις προτάσεις 5(1), 5(3) , 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) και 20(3) των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: ecopress.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις