ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Η Στέισι Τόμσον αποφάσισε να αποκτήσει παιδί μόνη της. Έτσι όταν έμεινε έγκυος δεν είχε την ευκαιρία να το γιορτάσει με τον σύντροφο της. Η μητέρα της ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μοιράστηκε τα νέα της εγκυμοσύνης.

Η γυναίκα, που εργάζεται ως νοσοκόμα, δεν γνωρίζεται καν με τον πατέρα του μωρού της. Είναι μία από τις πολλές γυναίκες που αποφάσισαν να μην περιμένουν να βρουν σύντροφο και επέλεξαν να αποκτήσουν παιδί μόνες τους.

Η 44χρονη έγινε μητέρα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με δότη σπέρματος. Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή είναι μία ριζοσπαστική κίνηση η Στέισι Τόμσον λέει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η μητέρα που ζει με τον 2χρονο γιο της Μάιλο στην Βρετανία είπε: «Νομίζω ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι το να πας μόνη είναι κάτι πολύ σπάνιο, αλλά έχω διαπιστώσει το αντίθετο. Η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι θα το έκανα μόνη μου ήταν όταν συνειδητοποίησα πόσοι άλλοι είχαν κάνει το ίδιο πριν από εμένα».

«Ο τεράστιος όγκος των ομάδων στο Facebook αποδεικνύει μόνο πόσες γυναίκες το σκέφτονται ως επιλογή. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι της ηλικίας μου. Μερικές γυναίκες είναι στα 30 τους και δεν προετοιμάζονται να περιμένουν», είπε η 44χρονη.

Για την Στέισι Τόμσον η υπομονή εξαντλήθηκε όταν έγινε 40 χρονών. Μετά από χρόνια άσχημων σχέσεων και ερωτικών γνωριμιών, συνειδητοποίησε ότι ήταν τώρα ή ποτέ για την μητρότητα.

«Πάντα αστειευόμουν ότι όταν έφτασα στα 40 θα έκανα ένα παιδί μόνη μου. Μου φάνηκε δύσκολο να βγαίνω ραντεβού. Η διαπραγμάτευση στην συνομιλία για τα παιδιά στα 30 σου είναι πάντα ναρκοπέδιο. Έτσι σταμάτησα να βγαίνω και αφαίρεσα αυτή την ευκαιρία να κάνω παιδί με φυσικό τρόπο», τόνισε η 44χρονη.

«Νομίζω ότι πάντα πίστευα ότι θα γίνω μαμά, αλλά ποτέ δεν είχα μια πραγματικά έντονη επιθυμία να γίνω και ξαφνικά ένιωσα ότι δεν είχα αυτή την επιλογή. Πάντα έλεγα ότι δεν θα πιέσω τα πράγματα αλλά έφτασε στο στάδιο της ζωής μου που ήθελα τουλάχιστον να έχω την επιλογή να το κάνω παρά να μην έχω καμία επιλογή», σημείωσε η Στέισι Τόμσον.

Η Στέισι Τόμσον ήρθε σε κλινική στην Ελλάδα για να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση. Πηγή: Stacy Thomson/ Supplied

Ήρθε σε κλινική στην Ελλάδα

Η εξωσωματική γονιμοποίηση στην Βρετανία είναι μία αρκετά ακριβή υπόθεση. Αν και το δημόσιο σύστημα υγείας χρηματοδοτεί εξωσωματική γονιμοποίηση εντούτοις δεν ευνοεί τις γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο.

Επίσης η μεγάλη ηλικία της Στέισι Τόμσον σημαίνει ότι ακόμη και αν είχε σύντροφο δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για οικονομική στήριξη από το δημόσιο. Έτσι αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μόνη της την θεραπεία και ήρθε σε κλινική στην Ελλάδα.

«Επέλεξα να πάω στο εξωτερικό σε κλινική στην Ελλάδα. Δεν πληρούσα τις προϋποθέσεις για κανενός είδους χρηματοδότηση από το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Βρετανίας). Έγινε πολύ φθηνότερα στο εξωτερικό αλλά αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος», είπε η 44χρονη.

«Αισθάνθηκα επίσης πιο άνετα με το γεγονός ότι στο εξωτερικό φαινόταν να έχει πολύ λιγότερο φαρμακευτική προσέγγιση από την Βρετανία. Μίλησα σε μερικές κλινικές εδώ, αλλά βρήκα αμέσως ότι η προσέγγιση ήταν πολύ κλινική για μένα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση από μόνη της είναι μια κλινική διαδικασία, έτσι κι έτσι ήθελα λίγη ανθρωπιά πίσω από αυτό», τόνισε η Στέισι Τόμσον.

«Στην κλινική μου ένιωσα επίσης πολύ φροντίδα. Δεν μου χρέωναν κάθε φορά που μιλούσα με έναν σύμβουλο. Ένιωθα ότι ήταν εκεί για μένα και όχι για τα χρήματά μου», είπε η 44χρονη. Αφού έκανε εξετάσεις αίματος τον Ιούνιο του 2020 και εξετάσεις AMH τον Ιούλιο, η 44χρονη βρήκε την κλινική της.

«Τον επόμενο μήνα επέστρεψα για τον πρώτο μου γύρο εξωσωματικής γονιμοποίησης που κατέληξε σε εγκυμοσύνη, ήμουν απίστευτα τυχερή που ήταν ο μοναδικός μου κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επειδή το μωρό μου ήρθε τόσο γρήγορα, δεν είχα χρόνο να αλλάξω γνώμη», σημείωσε η 44χρονη.

Όπως ήταν φυσικό, η Στέισι ήταν ενθουσιασμένη που περίμενε το παιδί της αλλά πριν γεννήσει κατάλαβε τις συνέπειες του να μεγαλώνει ένα παιδί μόνη της.

Αν και λατρεύει τον γιο της η 44χρονη λέει ότι είναι δύσκολο να μεγαλώνει ένα παιδί μόνη της. Πηγή: Stacy Thomson/ Supplied

Σκληρή πραγματικότητα

«Όταν με έβαζαν για ύπνο κατά τη διάρκεια του πρώτου μου κύκλου, θυμάμαι ότι έριξα ένα δάκρυ. Υπήρξε μια συγκεκριμένη διαδικασία πένθους που πέρασα», είπε η 44χρονη.

«Ήταν συνειδητοποίηση αυτού που έκανα και δεν υπήρχε τίποτα ρομαντικό σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα υπέροχο ή γλυκό ή εκπληκτικό. Είναι σαν μία επίσκεψη στον οδοντίατρο», ανέφερε η Στέισι Τόμσον.

«Η εγκυμοσύνη από μόνη της δεν ήταν τόσο τρομακτική όσο περίεργη. Ήταν παράξενο να μην μοιράζομαι αυτές τις βαρυσήμαντες στιγμές με κάποιον. Πήγαινα μόνη σε εξετάσεις και ραντεβού και δεν υπήρχε αυτό το άτομο για να σε ενθουσιάσει ή να σε φροντίσει», εξήγησε η 44χρονη.

Τελικά η Στέισι Τόμσον υποδέχθηκε τον γιο της Μάιλο τον Milo τον Αύγουστο του 2021. «Η μαμά μου ήταν μαζί μου στη γέννα, αλλά ήταν μια πολύ διαφορετική εμπειρία από το να έχω έναν σύντροφο εκεί. Είχα προγραμματισμένη καισαρική τομή και αυτό ήταν σαν μία άλλη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κάθισα εκεί σε μια αίθουσα αναμονής με τη βαλίτσα μου πριν μπω μέσα», είπε η 44χρονη.

«Η μαμά μου έμεινε μαζί μου για πέντε εβδομάδες μετά τη γέννησή του και μετά από αυτό, όπως κάθε άλλη μαμά ξεκίνησα. Απλώς βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο», σημείωσε η Στέισι Τόμσον.

Το πένθος για την απώλεια ενός γονέα που δεν υπήρξε ποτέ φαίνεται να είναι ένα κοινό θέμα μεταξύ των ανύπαντρων μητέρων. Σύμφωνα με το Today, το 81% των ανύπαντρων μαμάδων εξακολουθεί να συμφωνεί ότι ο γάμος είναι ιερός θεσμός και ότι τα παιδιά είναι καλύτερα με δύο γονείς.

«Δεν γνωρίζω τον πατέρα του παιδιού και μετανιώνω»

«Εύχομαι απολύτως να είχα έναν σύντροφο στο πλευρό μου σε όλο αυτό. Λυπάμαι για την απουσία δεύτερου γονέα. Σε κάθε γιορτή του Πατέρα, λαχταράω όταν είμαι διακοπές και βλέπω μπαμπάδες να βοηθούν στο μεσημεριανό γεύμα ή να μαθαίνουν στα παιδιά πώς να κολυμπούν. Σε κάνει να συνειδητοποιείς τη δική σου μοναξιά», είπε η 44χρονη.

«Πάντα φαντάζεσαι τον εαυτό σου να έχει ένα αίσιο τέλος και αυτό δεν περιλαμβάνει απαραίτητα να περάσεις μόνη από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η εξωσωματική γονιμοποίηση που κάνεις μόνη σου δεν είναι για τους αδύναμους. Ήταν πολύ μοναχική και η μοναξιά είναι κάτι που σίγουρα παίζει ρόλο στη ζωή μου», ανέφερε η Στέισι Τόμσον.

Και συνέχισε: «Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που περίμενα τόσο πολύ, γιατί προσπαθούσα να προσφέρω στον εαυτό μου την καλύτερη πιθανότητα σε ένα αίσιο τέλος. Αλλά ενώ το να είμαι μονογονέας μπορεί να μην είναι το ιδανικό μου, νομίζω ότι είναι καλύτερο από το να είμαι με τον λάθος σύντροφο. Κοιτάω άλλα ζευγάρια και μερικά από αυτά τα έχουν πολύ χειρότερα από εμένα».

Ωστόσο η Στέισι δεν το βάζει κάτω και ψάχνει τον επόμενο σύντροφο της. Το 2022 κυκλοφόρησε τη δική της εφαρμογή γνωριμιών, το Reddi, και τώρα ελπίζει να γνωρίσει και εκείνη κάποιον εκεί.

«Νομίζω ότι το να βοηθήσουμε τους ανύπαντρους γονείς να βρουν έναν σύντροφο θα τους έκανε πολύ καλό. Είναι αυτό που πραγματικά θέλουν οι άνθρωποι. Το να γίνεις μόνος σου γονιός είναι η τελευταία λύση για τους περισσότερους ανθρώπους σαν εμένα. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις όλο το πακέτο, ίσως το μωρό να είναι πρώτο», είπε η 44χρονη.

«Συχνά υπάρχει αυτή η ιδέα ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα αν έπρεπε να κάνεις ένα παιδί μόνη σου. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση και δεν θέλω ο γιος μου να μεγαλώσει νομίζοντας ότι σημαίνει κάτι λιγότερο επειδή έχει μόνο εμένα. Αναμφισβήτητα τον ήθελα περισσότερο από κάθε γονιό. Ήμουν έτοιμη να πληρώσω. Έγινα σκόπιμα ανύπαντρη μαμά και πλήρωσα χιλιάδες για να το κάνω αλλά μετανιώνω πολύ», κατέληξε η 44χρονη.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις