Ιωάννα της Λωραίνης. Η έφηβη που οδήγησε έναν γαλλικό στρατό στη νίκη
Διαβάστε για τις σπουδαιότερες γυναίκες που έμεινα στην ιστορία!
Η Joan of Arc δεν ήξερε τίποτα άλλο, παρά μόνο τον πόλεμο. Η χώρα της, η Γαλλία, πολεμούσε την Αγγλία για περίπου 75 χρόνια, όταν γεννήθηκε γύρω στο 1412. Αλλά όταν ήταν 16 ετών, παρόλο που ήταν φτωχή και ζούσε σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν πολεμούσαν στο στρατό και σίγουρα δεν ηγούνταν των ανδρών, η Τζόαν πίστευε ότι ο Θεός την είχε επιλέξει για να οδηγήσει τη χώρα της στη νίκη κατά τη διάρκεια αυτού που σήμερα είναι γνωστός ως Εκατονταετής Πόλεμος.
Μέχρι το 1428, η Αγγλία έλεγχε μεγάλο μέρος της Γαλλίας και ο Γάλλος βασιλιάς δεν κυβερνούσε πλέον. Έτσι, η Τζόαν έπεισε έναν ηγέτη της τοπικής κυβέρνησης να τη συνοδεύσει σε έδαφος που κατείχε η Αγγλία για να συναντηθεί και να πείσει τον βασιλιά Κάρολο Ζ' να την αφήσει να οδηγήσει τους στρατούς του και να τον βοηθήσει να ανακτήσει τον θρόνο. Ο θρύλος λέει ότι η Τζόαν γνώριζε λεπτομέρειες για τον βασιλιά που κανείς άλλος δεν γνώριζε και πίστεψε τον ισχυρισμό της ότι ο Θεός την είχε επιλέξει για να ηγηθεί.
Ο βασιλιάς διέταξε τον στρατό να πάρει πίσω την πόλη της Ορλεάνης, συνοδευόμενος από τη 17χρονη Τζόαν. Έκοψε τα μαλλιά της κοντά σαν αντρικά, φόρεσε μια λευκή πανοπλία και βοήθησε επιτυχώς τα γαλλικά στρατεύματα να νικήσουν τον Μάρτιο του 1429, ακόμη και αφού τραυματίστηκε στη μάχη. Ο βασιλιάς Κάρολος πήρε πίσω το στέμμα του λίγους μήνες αργότερα. Στην τελετή, η Τζόαν ήταν στο πλευρό του.
Λίγους μήνες αργότερα, όμως, η Τζόαν αιχμαλωτίστηκε στη μάχη και κρατήθηκε αιχμάλωτη για περισσότερο από ένα χρόνο. Κατηγορήθηκε για μαγεία και για το έγκλημα ότι ντύθηκε άντρας. Μη θέλοντας να απειλήσει το στέμμα του που είχε επιστρέψει πρόσφατα, ο βασιλιάς δεν βοήθησε της Τζόαν και το 1431, όταν ήταν μόλις 19 ετών, κάηκε στην πυρά.
Αλλά αγαπημένη της Γαλλίας, απαλλάχθηκε επίσημα από τα εγκλήματά της 20 χρόνια αργότερα και έγινε καθολική αγία το 1920. Σήμερα η Ιωάννα της Λωραίνης παραμένει η προστάτιδα της Γαλλίας και σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.