Susan B. Anthony. Η γυναίκα που βοήθησε στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών
Διαβάστε για τις σπουδαιότερες γυναίκες που έμεινα στην ιστορία!
Η Susan B. Anthony βίωσε άγριες επιθέσεις και λεκτική βία, της πετούσαν πράγματα, ακόμη και τη φωτογραφία της κρέμασαν στους δρόμους για δημόσια κατακραυγή. Παρ’ όλα αυτά δεν έκανε πίσω. Σκέφτηκε ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα όλων ήταν πολύ πιο σημαντικός.
Γεννημένη στο Άνταμς της Μασαχουσέτης στις 15 Φεβρουαρίου 1820, μεγάλωσε ως Κουάκερ, η οποία είναι μια θρησκεία που διδάσκει ότι όλοι είναι ίσοι. Ήξερε ότι δεν ήταν δίκαιο που δεν είχε λόγο στην εκλογή πολιτικών αρχηγών ή δεν μπορούσε να έχει περιουσία μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκα. Σκέφτηκε επίσης ότι δεν ήταν σωστό που οι άνδρες δάσκαλοι έβγαζαν περισσότερα χρήματα από εκείνη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1850, η Σούζαν άρχισε να εκφράζει τη γνώμη της σε όποιον την άκουγε, σταματώντας τους ανθρώπους στους δρόμους ή κάνοντας ομιλίες σε όλη τη χώρα. Στεκόταν για ώρες για να πάρει υπογραφές σε αναφορές που ζητούσαν τα δικαιώματα των γυναικών.
Αλλά η Σούζαν ήθελε όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα, έτσι το 1856 εντάχθηκε στο κίνημα κατά της δουλείας ως υποστηρικτής της κατάργησης της. Έδωσε ομιλίες, οργάνωσε συναντήσεις, ανάρτησε αφίσες και μοίρασε φυλλάδια, παρόλο που αντιμετώπισε εξαγριωμένα πλήθη ανθρώπων που διαφωνούσαν μαζί της και πίστευαν ότι οι γυναίκες δεν έπρεπε καν να μιλούν δημόσια.
Όμως ο αγώνας της για ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες δεν σταμάτησε ποτέ. Η Σούζαν είχε γνωρίσει τη ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον το 1851 και μετά από χρόνια μιλώντας με ανθρώπους για τα δικαιώματα των γυναικών, ίδρυσαν μια εφημερίδα, την Επανάσταση, το 1868 για να βοηθήσουν στη διάδοση των ιδεών για τα δικαιώματα των γυναικών. Τον επόμενο χρόνο, συνίδρυσαν την Εθνική Ένωση Γυναικών Ψηφοφορίας για να επικεντρωθούν στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών.
Οι Αφροαμερικανοί αναγνωρίστηκαν ως πολίτες των ΗΠΑ το 1870 και οι μαύροι άνδρες είχαν το δικαίωμα ψήφου με την 15η τροπολογία. Όμως οι Αφροαμερικανές, όπως όλες οι γυναίκες, δεν είχαν ακόμα δικαίωμα ψήφου. Αυτό εξόργισε την Σούζαν, ειδικά αφού είχε πολεμήσει τόσο σκληρά για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των σκλάβων. Έτσι ψήφισε ούτως ή άλλως στις προεδρικές εκλογές. Συνελήφθη για το έγκλημα και της επιβλήθηκε πρόστιμο εκατό δολαρίων. Δεν τα πλήρωσε ποτέ.
Αν και εργάστηκε για περισσότερα από 50 χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών, η Σούζαν δεν κατάφερε ποτέ να ψηφίσει νόμιμα. Πέθανε στις 13 Μαρτίου 1906, 14 χρόνια πριν η 19η τροπολογία δώσει σε όλες τις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Αλλά οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου - σχεδόν όλοι οι άνδρες - που ενέκριναν την τροπολογία κατάλαβαν ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτήν την ιστορική στιγμή και η νομοθεσία ήταν γνωστή ως «Τροπολογία Anthony». Και το 1979, η Σούζαν έγινε η πρώτη γυναίκα που απεικονίστηκε σε ένα αμερικανικό νόμισμα, το ασημένιο δολάριο.