ΙΣΠΑΝΙΑ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλέον το νούμερο ένα προϊόν που κλέβουν στα ισπανικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάζουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Η παράνομη αυτή πρακτική εντάθηκε καθώς οι τιμές αυξάνονται καθημερινά ως απόρροια της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή μετά από τη ξηρασία στο νότο πέρυσι που έπληξε τη συγκομιδή της ελιάς.

Οι συμμορίες κλέβουν το ελαιόλαδο, για να το μεταπωλήσουν στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Ρούμπεν Ναβάρο, επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Tu Super, που λειτουργεί 30 καταστήματα στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας.

«Το ελαιόλαδο έχει γίνει ιδανικό προϊόν για να το κλέψουν», είπε.

Είναι το δεύτερο πιο... κλεμμένο προϊόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας, ακριβώς πίσω από τα οινοπνευματώδη ποτά. Το ζαμπόν Iberico ήταν στην τρίτη θέση στη λίστα κλοπών της έρευνας.

Ένα λίτρο έξτρα παρθένου λαδιού υψηλής ποιότητας που κόστιζε λιγότερο από 5 € (4 £) πριν από τέσσερα χρόνια, φτάνει τώρα στα 14 € (£12), σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου και οι οικογένειες το αγοράζουν συνήθως χύμα για μαγείρεμα.

Τα σούπερ μάρκετ αλυσοδένουν μεγάλα μπουκάλια ελαιολάδου των πέντε λίτρων και τα κλειδώνουν με λουκέτο στα ράφια για να αποτρέψουν την κλοπή.

Σε ορισμένα καταστήματα, τα μπουκάλια ενός λίτρου είναι εφοδιασμένα με ετικέτες ασφαλείας που πρέπει να αφαιρεθούν από το προσωπικό.

Ωστόσο ο Jose Izquierdo, επικεφαλής πωλήσεων για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Eroski, είπε ότι οι κλέφτες χρησιμοποιούσαν μαγνητικές συσκευές για να σπάσουν τις ετικέτες.

Το ελαιόλαδο είναι πλέον προϊόν που κλέβουν περισσότερο στα σούπερ μάρκετ στην Αραγονία, την Ανδαλουσία, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, την Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Μαδρίτη, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Εξτρεμαδούρα, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας STC, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα των καταστημάτων.

Ο διευθυντής μάρκετινγκ της STC, Αλεχάντρο Αλέγκρε, είπε ότι ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις ένα βασικό τρόφιμο τόσο ψηλά στη λίστα κλοπών.

Οι ελαιοπαραγωγοί και τα ελαιοτριβεία έχουν επίσης πέσει θύματα ληστειών, με κλέφτες να αφαιρούν δεκάδες χιλιάδες λίτρα λάδι, ανέφεραν οι Financial Times.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις