Οι σκοτεινές καταβολές των κατακομβών του Παρισιού
Μάθετε πώς οι καταβόθρες και οι κακές συνθήκες υγιεινής οδήγησαν στη δημιουργία των Κατακομβών του Παρισιού στα τέλη του 18ου αιώνα
ΚΟΣΜΟΣ. Οι Κατακόμβες του Παρισιού προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, αλλά λίγοι γνωρίζουν την ασυνήθιστη ιστορία των μακάβριων τούνελ. Ενώ οι σήραγγες ονομάζονται από τις Κατακόμβες της Ρώμης , οι οποίες χτίστηκαν τον πρώτο αιώνα από Χριστιανούς και Εβραίους που αναγκάστηκαν να τελούν κρυφά τις τελετές ταφής τους, οι κατακόμβες του Παρισιού ιδρύθηκαν τον 18ο αιώνα ως απάντηση σε δύο κοσμικά προβλήματα: καταβόθρες και πλεόνασμα πτωμάτων.
Καταβόθρες στο Παρίσι
Η Παναγία των Παρισίων. Το Μέγαρο των Απομάχων. Το μουσείο του Λούβρου. Πολλά από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Πόλης του Φωτός είναι κατασκευασμένα από Λουτετιανό Ασβεστόλιθο ή «Πέτρα του Παρισιού», που εξορύσσεται από λατομεία στα περίχωρα του Παρισιού από τη ρωμαϊκή εποχή. Στα τέλη του 18ου αιώνα, η πόλη είχε επεκταθεί τόσο πολύ που μεγάλο μέρος της χτίστηκε ακριβώς πάνω από τα παλιά ορυχεία, οδηγώντας σε ασταθείς συνθήκες.
Το 1774, μια τεράστια καταβόθρα στη Rue de l'Enfer («Δρόμος προς την Κόλαση») κατάπληξε σπίτια, καρότσια και ανθρώπους, οι οποίοι έπεσαν πάνω από περίπου 26 μέτρα και πέθαναν. Πολλαπλές καταβόθρες τα επόμενα χρόνια προκάλεσαν πανικό και οργή. Σε απάντηση, ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI δημιούργησε το Inspection Générale des Carrières, ή IGC, το 1777 για να χαρτογραφήσει και να συντηρήσει τα λατομεία. Ο επικεφαλής επιθεωρητής Charles-Axel Guillaumot ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να εντοπίσει υλικό για να στηρίξει τα κενά ορυχεία. Ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας έδωσε τη ζοφερή λύση.
Υπερπλήρη νεκροταφεία και «πτωματικά μιάσματα»
Τον 18ο αιώνα, οι περισσότεροι Παριζιάνοι θάφτηκαν σε κοινόχρηστους τάφους στο έδαφος της ενοριακής τους εκκλησίας. Οι τάφοι έμειναν ανοιχτοί μέχρι να γεμίσουν, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. «Τα σώματα θα κατέρρεαν κατά σε διάρκεια πέντε ετών, στη συνέχεια ο τάφος θα άνοιγε ξανά, τα οστά θα εξάγονταν και θα μεταφερόταν σε ένα σπίτι με σαρκοφάγους», λέει η Δρ Έριν-Μαρί Λέγκασι, συγγραφέας του «Making Space for the Dead: Catacombs», «Cemeteries, and the Reimagining of Paris, 1780–1830».
Το μεγαλύτερο νεκροταφείο στο Παρίσι ήταν το Κοιμητήριο των Αγίων Αθώων, το οποίο ήταν σε συνεχή χρήση για περισσότερα από 500 χρόνια. Καθώς η πόλη μεγάλωσε, ο υπερπληθυσμός έγινε πρόβλημα στα μέσα του 1700, όπου το 1/10 των νεκρών της πόλης θάβονταν εκεί κάθε χρόνο. Οι ζωντανοί και οι νεκροί πάλευαν για τον χώρο τους, ειδικά στο σημείο που το νεκροταφείο συνόρευε με την πολυσύχναστη αγορά Les Halles. Η ιστορικός Ρόζμαρι Γουέικμαν γράφει: «Η ανθρώπινη αποσύνθεση αναμεμειγμένη με το αίμα και τα σπλάχνα της αγοράς, με σωρούς σκουπιδιών σχημάτιζε μια σάπια δυσωδία, μια επικίνδυνη ροή που έκανε το Les Halles άξονα μόλυνσης και ασθενειών».
Ο Γάλλος συγγραφέας Louis-Sébastien Mercier προειδοποίησε ότι «τα πτωματικά μιάσματα απειλούσαν να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα» της πόλης. Υποστήριξε ότι οι αναθυμιάσεις ξινίζουν το γάλα και το κρασί που ήταν αποθηκευμένα εκεί κοντά και ότι η «πτωματική υγρασία» των τοίχων του νεκροταφείου είχε «τα αποτελέσματα του δηλητηρίου».
«Το Μίασμα μπορεί να μεταφραστεί χονδρικά ως μολυσμένος αέρας που πιστεύεται ότι μεταδίδει ασθένειες», λέει ο Ντέιβιντ Μπαρνς, συγγραφέας του βιβλίου The Great Stink of Paris and the Nineteenth-Century Struggle against Filth and Germs. Ενώ η θεωρία των μικροβίων δεν υπήρχε ακόμη, «Ήταν κοινή γνώση ότι οι άνθρωποι που ζούσαν και εργάζονταν σε περιοχές κοντά σε νεκροταφεία ή σφαγεία ή σε οποιαδήποτε κύρια κέντρα οργανικής ύλης σε αποσύνθεση ήταν πιο πιθανό να είναι άρρωστοι», λέει ο Barnes.
Η αυξανόμενη ανησυχία για την υγιεινή συνέπεσε με τη φθίνουσα δύναμη της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία. Το 1765, το Κοινοβούλιο του Παρισιού καταδίκασε την ταφή στην εκκλησία σχεδόν για όλους τους πολίτες και διακήρυξε ότι οι ταφές που γίνονταν μετά τον Ιανουάριο έπρεπε πρώτα να γίνουν σε νέα νεκροταφεία έξω από τα όρια της πόλης.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γαλλία έβλεπαν τους εαυτούς τους ως την πρωτοπορία του μέλλοντος του πολιτισμού και την Εκκλησία ως το αντίθετο κάθε τι που ήταν σύγχρονο, πολιτισμένο και υγιές», λέει ο Barnes. «Ο καθαρισμός των πόλεων, των χωριών και της υπαίθρου της Γαλλίας ήταν ένα πολιτικό έργο που πλαισιώθηκε ως μια επιστημονική και κοσμική σταυροφορία για την υγεία». Ο νόμος δεν ήταν δημοφιλής στους πιστούς που ήθελαν να ταφούν εκεί όπου οι οικογένειές τους είχαν αναπαυθεί για αιώνες.
Χρειάστηκε μια νέα κρίση για να σφραγιστεί η μοίρα των παρισινών νεκροταφείων. Την άνοιξη του 1780, οι κάτοικοι της rue de la Lingerie στη δυτική άκρη του νεκροταφείου Holy Innocents' άρχισαν να παραπονιούνται για αναπνευστικά προβλήματα, εμετούς και παραλήρημα. Όταν οι επιθεωρητές πήγαν να ερευνήσουν, διαπίστωσαν ότι αέρια από σώματα σε αποσύνθεση είχαν διαπεράσει τους τοίχους του κελαριού και ανέβηκαν στο ισόγειο τουλάχιστον τριών σπιτιών. Ένα Βασιλικό Διάταγμα κήρυξε το νεκρωταφείο απειλή για την πόλη και το έκλεισε.
Η Αυτοκρατορία των Νεκρών
Τον Δεκέμβριο του 1785, οι εργάτες άρχισαν να εκταφεύουν πτώματα από το νεκροταφείο των Αγίων Αθώων τη νύχτα και να τα μεταφέρουν με λαμπαδηδρομία στο νέο τους μέρος: τις κατακόμβες της πόλης. Ήταν μια πράξη συμφέροντος, με τα τεράστια υπόγεια ορυχεία να προσφέρουν μια τοπική (και πιο υγειονομική) λύση αποθήκευσης. Το «Δημοτικό Οστεοφυλάκιο του Παρισιού», όπως ονομάστηκαν επίσημα οι κατακόμβες, καθαγιάστηκε στις 7 Απριλίου 1786.
Το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 σταμάτησε προσωρινά τα σχέδια του Guillaumot, αλλά καθώς τα σώματα συσσωρεύονταν κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τρόμου, οι νεκροί της πόλης άρχισαν να θάβονται απευθείας στις κατακόμβες, οι οποίες είχαν αποκτήσει νέα φήμη ως «Η Αυτοκρατορία των Νεκρών»
Δεν υπάρχουν επιτύμβιες στήλες ή επιγραφές για τα άτομα που είναι θαμμένα στις κατακόμβες. Οι Παριζιάνοι από διαφορετικές τάξεις και αιώνες, αναπαύονται δίπλα-δίπλα. «Οι κατακόμβες είναι ένας χώρος ισότητας. Έχεις τα κόκαλα των ευγενών δίπλα σε έναν φτωχό και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη διαφορά. Η ισότητα στον θάνατο ήταν από καιρό ένα χριστιανικό μήνυμα, αλλά στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης, έχει επίσης ηχηρό πολιτικό υπόβαθρο».
Τα οστά από πάνω από έξι εκατομμύρια σώματα διαμορφώθηκαν σε αψίδες, σήραγγες και τοίχους. Ένας επισκέπτης του 19ου αιώνα θυμήθηκε: «Τα οστά λυγίζουν σε τόξα και υψώνονται σε στήλες, ένας καλλιτέχνης δημιούργησε ένα είδος μωσαϊκού από τα απομεινάρια της ανθρωπότητας, του οποίου η τακτοποιημένη κανονικότητα προσθέτει μόνο στη βαθιά σκέψη ότι αυτός ο χώρος εμπνέει… Εδώ, όλες οι διακρίσεις φύλου, πλούτου , και η κατάταξη έχουν τελικά εξαφανιστεί.»
Οι Κατακόμβες ως τουριστικός προορισμός
Οι Κατακόμβες του Παρισιού αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο από τότε που ο Ναπολέων Βοναπάρτης διέταξε να ανοίξουν για το κοινό το 1809. Για κάποιους, ήταν ένας χώρος για να θρηνήσουν τη βία της Επανάστασης, «ειδικά μπροστά σε οστά περιβόητων γεγονότων όπως οι σφαγές του Σεπτεμβρίου, όταν πάνω από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες».
Άλλοι αναζήτησαν συγκινήσεις και διασκέδαση στην περιοδεία τους υπό το φως των κεριών. «Ήταν ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια τον θάνατο και τη βία μετά από μια ταραχώδη, περίοδο υψηλού άγχους».
Η γαλλική εμμονή με τους τρόμους της γοτθικής μυθοπλασίας και το μακάβριο θα μπορούσε να γίνει αισθητή μέσα στις δροσερές, υπόγειες σπηλιές γεμάτες με ανώνυμα οστά. Οι επισκέπτες μπορούσαν να παρατηρήσουν τη μαύρη γραμμή στην οροφή των Κατακομβών του Παρισιού που προοριζόταν να καθοδηγήσει οποιονδήποτε αποχωριζόταν από την περιήγησή του - γραμμές που θα ήταν αόρατες ακόμα και αν έσβηνε το κερί σας.
Cataphiles, η αλλιώς η μυστική ζωή των κατακομβών
Μόνο το 1,5 χιλ. από τα 300 χιλ. τούνελ που σχηματίζουν τις Κατακόμβες του Παρισιού είναι γεμάτο με οστά. Οι υπόλοιπες σήραγγες έχουν χρησιμοποιηθεί για τα πάντα ανά τους αιώνες, από την υπόγεια καλλιέργεια μανιταριών έως την αποθήκευση μπύρας έως το καταφύγιο επιδρομών βομβών και το σημείο συνάντησης της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το 1955, ήταν παράνομη η είσοδος στις Κατακόμβες χωρίς άδεια, αν και εξερευνητές γνωστοί ως «καταφίλοι» κατέβαιναν στο σκοτάδι για να εξερευνήσουν τον κρυμμένο κόσμο κάτω από το Παρίσι. Ένας ειδικός κλάδος της αστυνομίας του Παρισιού, που οι ντόπιοι ονομάζουν «καταφύλακες», περιπολεί κάτω από τους δρόμους της πόλης. Το 2004, αστυνομικοί αποκάλυψαν έναν παράνομο υπόγειο κινηματογράφο και ένα μπαρ.
Ως οριακός χώρος κάτω από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πόλη, ένα μεγάλο μέρος της απήχησης της Κατακόμβης του Παρισιού είναι η απομάκρυνσή τους από τη φασαρία της από πάνω πόλης: «Από τότε που άνοιξαν στο κοινό, οι άνθρωποι σκέφτηκαν τις κατακόμβες ως ένα χώρο εξωπραγματικό».
Ο 18ος αιώνας άνοιξε με μια άνευ προηγουμένου αναταραχή: «Όλα άλλαξαν, από τα ονόματα των δρόμων μέχρι τον τρόπο που οι άνθρωποι μετρούσαν τον χρόνο. Η επιτάχυνση της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης επιτάχυνε τον ρυθμό των αλλαγών. Μόλις κατέβεις στις κατακόμβες, όλα αυτά λείπουν». «Στον 21ο αιώνα, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα εκεί κάτω. Το να κατέβεις στις Κατακόμβες σημαίνει ότι θα ταξιδέψεις στο κέντρο του Παρισιού αλλά και πίσω στο χρόνο».