Josef Mengele: Ποιος ήταν ο Άγγελος του Θανάτου του Άουσβιτς;
Λόγω της Διεθνής Ημέρας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ας δούμε κάποιους από τους Ναζί που σημάδεψαν την ιστορία με τη σκληρότητα και τα φρικιαστικά εγκλήματα τους προς τα θύματα του ολοκαυτώματος.
ΚΟΣΜΟΣ. Το Ολοκαύτωμα ήταν μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, που χαρακτηρίστηκε από ανείπωτες φρικαλεότητες που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς εναντίον των Εβραίων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων.
Ο πυρήνας αυτής της βίαιης εκστρατείας ήταν τα διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης των Ναζί, όπου οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε αφάνταστη φρίκη στο όνομα της φυλετικής αγνότητας και της ιδεολογικής ζέσης.
Ένα από τα χειρότερα παραδείγματα αυτών των φρικαλεοτήτων είναι το στρατόπεδο στο Άουσβιτς, όπου ένας άνδρας, συγκεκριμένα, ξεχωρίζει ως σύμβολο της φρίκης που διαπράττεται εκεί: ο Josef Mengele, αλλιώς γνωστός ως ο «Άγγελος του Θανάτου».
Ως γιατρός και αξιωματικός των SS, ο Μένγκελε ήταν υπεύθυνος όχι μόνο για την επιλογή του ποιος θα ζούσε ή θα πεθάνει, αλλά και για τη διεξαγωγή μιας σειράς φρικτών, ανείπωτων ιατρικών πειραμάτων σε κρατούμενους, συχνά με θανατηφόρες συνέπειες για τη δική του προσωπική έρευνα.
Ποιος ήταν ο Josef Mengele και τι τον ώθησε να διαπράξει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις; Ήταν απλώς προϊόν της εποχής του, ένας άνθρωπος παγιδευμένος στη ζέση της ναζιστικής ιδεολογίας; Ή μήπως υπήρχε κάτι πιο σκοτεινό και πιο μοχθηρό μέσα του;
Τα φρικτά πειράματά του και η τεράστια κλίμακα του Ολοκαυτώματος μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε τα εγκλήματα και τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης εξουσίας. Και αναμφίβολα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα κίνητρα, τις μεθόδους και τις ηθικές συνέπειες του Josef Mengele – ενός ανθρώπου που το όνομά του είναι πλέον συνώνυμο με το κακό και η ιστορία του οποίου είναι μια έντονη υπενθύμιση των πιο σκοτεινών πτυχών της ανθρώπινης φύσης.
Ανατροφή και Εκπαίδευση
Η ανατροφή και η εκπαίδευση του Josef Mengele είναι σημαντικές για την κατανόηση των μετέπειτα ενεργειών του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννημένος στις 16 Μαρτίου 1911, στο Günzburg της Γερμανίας, ο Mengele ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Karl Mengele.
Ο πατέρας του ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, διοικώντας μια εταιρεία που κατασκεύαζε αγροτικό εξοπλισμό. Ως μικρό παιδί, ο Μένγκελε ήταν επίσης επιτυχημένος στις προσπάθειές του – ήταν σπουδαίος μαθητής και είχε ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως μουσική, τέχνη και σκι.
Μετά το γυμνάσιο, ο Μένγκελε μετακόμισε στο Μόναχο για να σπουδάσει φιλοσοφία προτού φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου έκανε την προκαταρκτική ιατρική του εξέταση. Το 1935 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. στη φυσική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Ενώ μπορεί να ήταν ένας προικισμένος και έξυπνος νεαρός άνδρας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο Μένγκελε ολοκλήρωνε το έργο του στην ιατρική, άρχισε να πέφτει κάτω από την επιρροή της εκκολαπτόμενης ναζιστικής φυλετικής ιδεολογίας.
Το προηγούμενο έτος, το 1937, ο Μένγκελε άρχισε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Κληρονομικής Βιολογίας και Φυλετικής Υγιεινής στη Φρανκφούρτη υπό τον Δρ. Otmar von Verschuer, έναν διάσημο γενετιστή διάσημο για την έρευνά του σε δίδυμα. Στο ινστιτούτο, ο Μένγκελε ολοκλήρωσε άλλο ένα διδακτορικό το 1938, στο οποίο εξειδικεύτηκε επίσης στη μελέτη των διδύμων και συγκεκριμένα των γενετικών παραγόντων που συμβάλλουν στη γέννησή τους.
Η εκπαίδευση και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του Μένγκελε προσφέρουν μια ξεκάθαρη αναπαράσταση των δικών του αναπτυσσόμενων πεποιθήσεων και ενδιαφερόντων, τα οποία αργότερα θα επηρέαζαν τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ιδιαίτερα, τα ενδιαφέροντά του για τη φυσική ανθρωπολογία και τη γενετική θα οδηγούσαν τελικά στα φρικτά πειράματά του σε δίδυμα και άλλους κρατούμενους στο Άουσβιτς.
Επίσης περίπου εκείνη την περίοδο, το 1939, ο Μένγκελε παντρεύτηκε την Irene Schönbein. Είχαν έναν γιο, τον Ρολφ, που γεννήθηκε το 1944. Όσο νέο και αν ήταν στη δεκαετία του 1930, είναι προφανές ότι η ειδεχθή φυλετική ιδεολογία που θα ήταν κεντρική στο μέλλον του. Είχε ήδη αναπτυχθεί αρκετά στο μυαλό του και θα ριζοσπαστικοποιούσε εκεί.
Η πρώιμη εμπλοκή του Μένγκελε στο Ολοκαύτωμα
Ο ρόλος του Μένγκελε στο Ολοκαύτωμα είναι ευρέως αναγνωρισμένος. Πώς όμως έφτασε εκεί; Αν και δεν υποστήριξε ενεργά το Ναζιστικό Κόμμα πριν καταλάβει την εξουσία, εντάχθηκε στο Stahlhelm, την παραστρατιωτική πτέρυγα του Γερμανικού Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, ενός δεξιού κόμματος, το 1931.
Όταν το Ναζιστικό Κόμμα αφομοίωσε το Stahlhelm το 1933, ο Μένγκελε έγινε μέλος των Ναζιστικών SA. Ωστόσο, σταμάτησε να συμμετέχει ενεργά σε αυτό το 1934. Ο Josef Mengele ήταν αναμφίβολα ένας πλήρως προσηλυτισμένος στη ναζιστική φυλετική «επιστήμη». Πίστευε ότι οι Γερμανοί ήταν βιολογικά ανώτεροι από όλες τις άλλες φυλές – ένα βασικό δόγμα της ναζιστικής ιδεολογίας. Και μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 1938, ο Μένγκελε εντάχθηκε επίσημα στο Ναζιστικό Κόμμα και στα SS.
Υπό τον εργοδότη και τον μέντορά του εκεί, ο Μένγκελε όχι μόνο πραγματοποίησε έρευνα ως επιστήμονας, αλλά έδωσε επίσης απόψεις σε αξιωματούχους των Ναζί που ήταν υπεύθυνοι για την αξιολόγηση εάν τα άτομα πληρούσαν τα κριτήρια να είναι Γερμανοί, σύμφωνα με τους νόμους της Νυρεμβέργης.
Ο Μένγκελε και οι συνάδελφοί του θα αξιολογούσαν επίσης τους Γερμανούς για να προσδιορίσουν ποιον ήθελαν να στειρώσουν βίαια ή να απαγορεύσουν να παντρευτούν σύμφωνα με τους νόμους της Ναζιστικής Γερμανίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1940, ο Μένγκελε επιστρατεύτηκε στον γερμανικό στρατό και προσφέρθηκε εθελοντικά στην ιατρική υπηρεσία των Waffen-SS λίγο αργότερα, επιταχύνοντάς τον περαιτέρω προς τη βίαιη ιδεολογία.
Ως μέρος των Waffen-SS, αξιολόγησε τα κριτήρια και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τα SS για να καθορίσει εάν όσοι ισχυρίζονται ότι είναι γερμανικής καταγωγής ήταν φυλετικά και σωματικά «κατάλληλοι» για να χαρακτηριστούν Γερμανοί. Υπηρέτησε επίσης ως ιατρός με τους Waffen-SS στη Γαλλία και τη Ρωσία εκείνη την εποχή. Είδε ακόμη και μάχη στο Ανατολικό Μέτωπο , όπου κέρδισε τον Σιδηρούν Σταυρό για την υπηρεσία του.
Στη συνέχεια, το 1943, η πορεία της ζωής του πήρε μια μοιραία τροπή – ο Μένγκελε έκανε αίτηση και έγινε δεκτός να μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Δρ Josef Mengele, ο επονομαζόμενος «Άγγελος του Θανάτου», διεξήγαγε μερικά από τα πιο αποτρόπαια και τερατώδη ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Τα πειράματα του Μένγκελε στόχευαν κυρίως στη μελέτη της κληρονομικότητας και της γενετικής, και τα υποκείμενά του ήταν κυρίως δίδυμα και άτομα με σωματικές ανωμαλίες. Αλλά αυτά τα στρατόπεδα φυλακών του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί βάρβαρες μεθόδους έρευνας.
Αφού δούλεψε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για περίπου ένα χρόνο, ο Μένγκελε προήχθη ως επικεφαλής γιατρός στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ήταν ένας από τους περίπου 50 γιατρούς στο στρατόπεδο, και πολύ μακριά από τον πιο ανώτερο από αυτούς. Ωστόσο, παραμένει ο πιο γνωστός από όλους για τα βασανιστικά ιατρικά του πειράματα.
Κατά την πρώτη φάση των πειραμάτων του, ο Μένγκελε και το προσωπικό του πραγματοποίησαν μια σειρά από δοκιμές σε ζεύγη διδύμων και άτομα με κληρονομικές ανωμαλίες. Τα υποκείμενα εξετάστηκαν εκτενώς, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης και των γύψινων εκμαγείων από τα σαγόνια και τα δόντια τους.
Ωστόσο, μόλις ολοκληρώθηκαν αυτές οι εξετάσεις, τα άτομα σκοτώθηκαν με θανατηφόρες ενέσεις φαινόλης στην καρδιά, ώστε ο Μένγκελε και το προσωπικό του να μπορούν να κάνουν αυτοψίες και να συγκρίνουν τα εσωτερικά τους όργανα.
Η ιδιαίτερη εμμονή του Μένγκελε με τα δίδυμα τον ώθησε να κάνει τρομακτικά πειράματα πάνω τους, συμπεριλαμβανομένης της ένεσης διαφορετικών ουσιών στα μάτια τους για να αλλάξει το χρώμα τους και το ράψιμο δίδυμων μεταξύ τους για να δημιουργήσει σιαμαία δίδυμα. Τα πειράματα συχνά κατέληγαν στο θάνατο των υποκειμένων, που ήταν κυρίως παιδιά.
Τα τρομακτικά πειράματα του Μένγκελε πήραν πολλές μορφές. Κάποιοι αφορούσαν πειραματισμούς με τη γονιμότητα μέσω διαδικασιών μαζικής στείρωσης και απόπειρες τεχνητής γονιμοποίησης γυναικών, υπό το πρόσχημα της προώθησης της γερμανικής «φυλής».
Άλλα περιελάμβαναν σκόπιμη μόλυνση ασθενών με ασθένειες ή πρόκληση τραυμάτων, όλα για να δοκιμάσουν διαφορετικές θεραπείες. Ο Μένγκελε θα έκανε επίσης βάναυσες χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και μερικές φορές «θερίζοντας» τα μάτια των ατόμων με ετεροχρωμία, μια ιδιαίτερη αγάπη του.
Τα πειράματα του Μένγκελε αποτελούσαν σαφή παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπήκοοί του, κυρίως Εβραίοι και Ρομά, δεν είχαν την επιλογή να συναινέσουν. Αντίθετα, συνελήφθησαν παρά τη θέλησή τους, εξαναγκάστηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα φυλακών και θανατώθηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιοπρέπεια ή η αξία τους.
Τα πειράματα απέτυχαν να τηρήσουν τις βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας και βασίστηκαν σε λανθασμένες και λανθασμένες θεωρίες περί φυλετικής ανωτερότητας. Τα ιατρικά πειράματα του Μένγκελε ήταν σκληρά και η κληρονομιά του παραμένει μια στοιχειωμένη υπενθύμιση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Ξεφεύγοντας από τη Δικαιοσύνη και φεύγοντας από τη Γερμανία
Τα χρόνια πέρασαν και καθώς οι Σοβιετικοί κλείνονταν από τα ανατολικά, ο Μένγκελε και οι συνάδελφοί του αξιωματικοί των SS τράπηκαν σε φυγή. Τον Ιανουάριο του 1945, εγκατέλειψε το Άουσβιτς, υπηρετώντας για λίγο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Gross-Rosen, πριν ενταχθεί σε μια στρατιωτική μονάδα και υποδυθεί ως αξιωματικός του γερμανικού στρατού.
Ο Μένγκελε πιάστηκε αιχμάλωτος για ένα διάστημα, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν γνώριζαν ότι ήταν καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου. Έζησε κρυμμένος με ψεύτικο όνομα για αρκετά χρόνια μετά από εκείνη τη σύλληψη, δουλεύοντας ως αγρότης και αποφεύγοντας τις υποψίες. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του, ο Μένγκελε μετανάστευσε στην Αργεντινή με ψεύτικο όνομα τον Ιούλιο του 1949 και έλαβε ακόμη και την Αργεντινή υπηκοότητα, με το όνομα Χοσέ Μένγκελε.
Ωστόσο, όταν οι εισαγγελείς της Δυτικής Γερμανίας άρχισαν να ζητούν τη σύλληψή του, ο Μένγκελε διέφυγε στην Παραγουάη και στη συνέχεια απέκτησε την υπηκοότητα εκεί. Το 1960, τράπηκε σε φυγή και πάλι αφού έμαθε ότι οι πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών τον αναζητούσαν.
Ο Μένγκελε πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ζώντας κοντά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, με την οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς του στη Γερμανία. Τελικά βρέθηκε νεκρός στις 7 Φεβρουαρίου 1979, αφού υπέστη εγκεφαλικό και πνίγηκε ενώ κολυμπούσε σε ένα θέρετρο κοντά στην Μπερτιόγκα της Βραζιλίας. Τάφηκε ως «Βόλφγκανγκ Γκέρχαρντ», το όνομα ενός παλιού φίλου του οποίου την ταυτότητα πήρε ως δική του.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του μετά τον πόλεμο, οι προσπάθειες να τον οδηγήσουν στη δικαιοσύνη συνεχίστηκαν, αλλά η ικανότητά του να κρύβεται για πολλά χρόνια του επέτρεψε να γλιτώσει την τιμωρία. Παρά τις προσπάθειες των αμερικανικών ερευνητών εγκλημάτων πολέμου και των πρακτόρων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο Μένγκελε κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη και να ζήσει τη ζωή του χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.
Η Δίκη της Νυρεμβέργης και η απουσία του Μένγκελε
Στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια σειρά από στρατιωτικά δικαστήρια γνωστά ως Δίκη της Νυρεμβέργης πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία. Οι δίκες διεξήχθησαν από τις συμμαχικές δυνάμεις και είχαν στόχο να λογοδοτήσουν τους ηγέτες της ναζιστικής Γερμανίας για τα εγκλήματα πολέμου τους. Ωστόσο, ο Josef Mengele, ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες πολέμου μεταξύ τους, δεν ήταν παρών στις δίκες. Σε αυτό το σημείο, ο Μένγκελε είχε ήδη δραπετεύσει στη Νότια Αμερική και έτσι δικάστηκε ερήμην.
Η απουσία του Μένγκελε είχε βαθύ αντίκτυπο στην έκβαση της δίκης, επειδή η εισαγγελία δεν μπορούσε να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειές του. Ωστόσο, οι δίκες καθιέρωσαν την αρχή ότι τα άτομα, ακόμη και αυτά που κατέχουν θέσεις εξουσίας, μπορούσαν να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ορισμένοι επικριτές υποστήριξαν ότι οι δίκες ήταν δικαιοσύνη των νικητών και παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο διώκοντας μόνο το ηττημένο μέρος. Άλλοι τόνισαν ότι οι δίκες στερούνταν κατάλληλων διαδικαστικών διασφαλίσεων.
Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις αυτές, καθιέρωσαν την αρχή της ατομικής ευθύνης για διεθνή εγκλήματα και άρχισαν να ανοίγουν το δρόμο για το σύγχρονο διεθνές ποινικό δίκαιο. Και είτε δικάστηκε επισήμως και καταδικάστηκε είτε όχι για τις φρικτές πράξεις του, ο κόσμος πήρε πολλά μαθήματα από τον Μένγκελε και τα εγκλήματα πολέμου του.
Η επιρροή και ο αντίκτυπος του Mengele στην ιατρική ηθική
Τα ιατρικά πειράματα του Josef Mengele στο Άουσβιτς ήταν μερικές από τις πιο αποτρόπαιες παραβιάσεις της ιατρικής ηθικής στην ιστορία και σηματοδοτούν ένα χαμηλό σημείο στην ιστορία ολόκληρου του ιατρικού επαγγέλματος. Ωστόσο, οι ενέργειές του είχαν επίσης βαθιά επιρροή στη θέσπιση διεθνών νόμων και κατευθυντήριων γραμμών για την ηθική μεταχείριση των ανθρώπινων υποκειμένων στην ιατρική έρευνα.
Το 1947, καθιερώθηκε ο Κώδικας της Νυρεμβέργης, ο οποίος περιγράφει δέκα αρχές για τη διεξαγωγή ηθικής ιατρικής έρευνας σε ανθρώπινα θέματα. Αργότερα, το 1964, η Παγκόσμια Ιατρική Ένωση θέσπισε τη Διακήρυξη του Ελσίνκι, η οποία περιγράφει τις ηθικές αρχές για την ιατρική έρευνα που αφορά ανθρώπους.
Αυτοί οι νόμοι και οι οδηγίες τονίζουν την ανάγκη για ενημερωμένη συναίνεση, την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και εδραιώνουν τη σημασία της εξισορρόπησης τυχόν πλεονεκτημάτων και βλαβών της ιατρικής έρευνας. Αφήστε την ιστορία να αντικατοπτρίσει ότι η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει με άλματα και όρια σε αυτόν τον τομέα προς το καλύτερο, μαθαίνοντας από τις φρικτές πράξεις του Μένγκελε.
Η κληρονομιά του Μένγκελε χρησιμεύει ως υπενθύμιση των κινδύνων της ανήθικης ιατρικής έρευνας και της σημασίας της τήρησης των ηθικών προτύπων στο ιατρικό επάγγελμα. Οι ενέργειές του συνεχίζουν να χρησιμεύουν ως προειδοποιητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι επαγγελματίες δίνουν προτεραιότητα στις ιδεολογίες τους έναντι της ευημερίας και της αξιοπρέπειας των ασθενών τους.
Μαθαίνοντας από την ανησυχητική ιστορία του Josef Mengele
Ο Josef Mengele, ο διαβόητος «Άγγελος του Θανάτου» από το Άουσβιτς, και ο ρόλος του στο Ολοκαύτωμα στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου καταδεικνύουν τα σκοτεινά βάθη στα οποία μπορούν να βυθιστούν οι άνθρωποι όταν υποκινούνται από μια φανατική πίστη στη φυλετική καθαρότητα και ανωτερότητα.
Η κληρονομιά του Μένγκελε χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους κινδύνους ατόμων ή ομάδων που ασκούν ανεξέλεγκτη δύναμη και υπογραμμίζει τη σημασία των ηθικών κριτηρίων στην ιατρική και την επιστημονική έρευνα, μαζί με την επιτακτική ανάγκη για πρόληψη της κατάχρησης και της εκμετάλλευσης.
Οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ναζί και ο Μένγκελε τροφοδοτήθηκαν από την πίστη στην έμφυτη ανωτερότητα μιας ομάδας έναντι της άλλης, μια πεποίθηση που επιμένει σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα. Η ιστορία του Μένγκελε χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση στην καταπολέμηση αυτών των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών που πηγάζουν από αυτές.