Ζελένσκι: «Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν ενσαρκώνει τον πόλεμο»
Ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τον Πούτιν «αρπακτικό», τον κατηγόρησε ότι «ενσαρκώνει τον πόλεμο» και ζήτησε από τη Δύση όπλα και επενδύσεις
ΚΟΣΜΟΣ. Ο Ουκρανός ηγέτης, Ζελένσκι που έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, μίλησε σήμερα (16.01.24) με τον Τζέημι Ντάιμον (Jamie Dimon) της JPMorgan Chase, τον Στιβ Σβάρτσμαν (Steve Schwarzman) της Blackstone και τον ιδρυτή της Bridgewater, Ρέι Ντάλιο ( Ray Dalio). Η αποστολή του είναι η εξής; να γεμίσει τα κρατικά ταμεία και να εκτρέψει την προσοχή πίσω σε μια σύγκρουση στις πόρτες της Ευρώπης.
Ο Dimon συστήθηκε στον Ζελένσκι: «Είμαι ο Jamie Dimon από την JPMorgan Chase. Ο Θεός να σας ευλογεί». Άλλοι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ (Philipp Hildebrand) της BlackRock, ο Ντέηβιντ Ρούμπενσταϊν ( David Rubenstein) και ο Λάκσιμι Μιτάλ ( Lakshmi Mittal), πρόεδρος της Arcelormittal, ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι θέλει υποστήριξη από τους επενδυτές για να στηρίξει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας του, με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζωτικής σημασίας βοήθεια για το Κίεβο να βρίσκονται επί του παρόντος σε αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ο Ζελένσκι είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα (16.01.24) με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ( Ursula von der Leyen), ο διευθύνων σύμβουλος Μπράιαν Μόνιχαν (Brian Moynihan) από την Bank of America και ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις Κόουνς (Chris Coons) από το Delaware – στενός σύμμαχος του Προέδρου Joe Biden.
Η συνάντηση με τους δυνητικούς επενδυτές στη συγκέντρωση των Άλπεων πραγματοποιείται καθώς η παγκόσμια υποστήριξη για τον πόλεμο της Ουκρανίας έχει κλονιστεί και η πολύμηνη αντεπίθεση του Κιέβου κατά των ρωσικών δυνάμεων αποτυγχάνει να επιτύχει τους στόχους της. Όμως οι οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι πιο επείγουσες. Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τον περασμένο μήνα έκτακτη συνάντηση με τους κύριους διεθνείς χορηγούς της, καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει «εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα» όσον αφορά τον προϋπολογισμό του.