Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Ο αινιγματικός δημιουργός του μακάβριου
Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Για κάποιους πατέρας του μακάβριου και καταραμένος ποιητής, για άλλους διπολικός, για αρκετούς απλά ένας διαταραγμένος αλκοολικός. Για τον Μπωντλαίρ πρότυπο, για κάποιους άλλους ο πατέρας της αστυνομικής λογοτεχνίας, για μένα πάντως μοναδική ιδιοφυία!
ΚΟΣΜΟΣ. Άραγε θα ήταν αυτός που έγραψε «Το Κοράκι» αν δεν είχε τόσα πάθη; Αλκοόλ, χαρτοπαιξία, όπιο αλλά τρυφερός σύζυγος σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες και ένας γλυκός άνθρωπος όταν γράφει το ποίημα «στην Ελένη», ένα από τα πιο όμορφα ερωτικά ποιήματα.
Η ζωή του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Γεννήθηκε στην Αμερική, στις 19 Ιανουαρίου 1809 στη Βοστόνη. Οι γονείς του ήταν και οι δύο ηθοποιοί που δίναν παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της ανατολικής ακτής. Η μητέρα του, που ήταν αγγλικής καταγωγής, μέσα σε 4 χρόνια έκανε τρία παιδιά ενώ δε σταμάτησε να δουλεύει. Ο Άλλαν ήταν ο μεσαίος. Πριν καλά καλά γίνει τριών ετών πεθαίνουν και οι δύο γονείς του από φυματίωση και τον αναλαμβάνει ένα ευκατάστατο, άτεκνο ζευγάρι, οι Τζον και Φράνσις Άλλαν.
Η επιχείρηση του Τζον Άλλαν πήγαινε πολύ καλά τα επόμενα χρόνια και το 1815 ανοίγουν παράρτημα στο Λονδίνο. Μετακομίζουν όλοι εκεί, ενώ ο επτάχρονος Έντγκαρ μπαίνει εσωτερικός σε οικοτροφείο όπου μαθαίνει την απαραίτητη αγγλική γραμματική και συντακτικό. Σε ενάμιση χρόνο αρχίζει να φοιτά στο Manor House. Στα δύο χρόνια που έμεινε διδάχτηκε ιστορία και αγγλική λογοτεχνία.
Δυστυχώς τα πράγματα με τη δουλειά του ανάδοχου πατέρα του δεν πήγαν τόσο καλά και το 1820 επιστρέφουν στο Ρίτσμοντ , στην Αμερική. Τον γράφουν σε ένα κλασσικό σχολείο και εκεί πλέον έρχεται σε επαφή με τις κλασσικές σπουδές. Αρχαία ελληνικά, λατινικά, μαθηματικά και φυσική. Ήταν πολύ καλός και στον αθλητισμό ο Έντγκαρ και το 1823 φεύγει από το σχολείο του και γράφεται στην ακαδημία του Μπερκ.
Το 1825 φεύγει και από εκεί. Το 1826 γράφεται στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Σύντομα μπλέκεται με το τζόγο. Αρχίζει και συσσωρεύει χρέη. Ο Τζον Άλλαν σταματά να τον στηρίζει οικονομικά και τον υποχρεώνει να διακόψει τις σπουδές του και να δουλέψει στην επιχείρηση του.
Ένα χρόνο άντεξε περίπου. Τα παρατάει και πηγαίνει στη Βοστόνη. Εκδίδει το πρώτο του βιβλίο, «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα», υπογράφοντας με το όνομα «ένας Βοστονέζος». Έχοντας ξεμείνει εντελώς από λεφτά κατατάσσεται το Μάιο του 1827 στον στρατό. Εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε αρχιλοχία αλλά δεν είναι αυτό για τον Πόε. Ο Τζον τον βοηθά να φύγει το 1829 και πηγαίνει στη Βαλτιμόρη να παρουσιάσει μια νέα ποιητική συλλογή. Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε συνεχίζει να φλερτάρει με το στρατό και το 1830 μπαίνει στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ.
Tα επόμενα χρόνια συνέβησαν πολλά που άλλαξαν εντελώς τη ζωή του. Η θετή του μητέρα έχει πεθάνει και ο «πατέρας» του ξαναπαντρεύεται και αποκτά ένα γιό. Ο Έντγκαρ συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται να έχει στήριξη πλέον από τον Τζον και προκαλεί ο ίδιος την αποπομπή του από το στρατό.
Γυρίζει στη θεία του Μαρία Κλεμ, που ζούσε στη Βαλτιμόρη με την κόρη της. Πραγματικά όταν πέθανε ο θετός του πατέρας το 1834 δεν του άφησε τίποτε. Το Μάιο του 1836 παντρεύτηκε την 14χρονή ξαδέρφη του, Βιρτζίνια Κλεμ. Αυτή ήταν που βοήθησε τον Πόε να αποκτήσει επιτέλους λίγη σταθερότητα στη ζωή του. Έζησαν καλά μαζί, αν και δύσκολα, μέχρι το θάνατο της στη Νέα Υόρκη, από φυματίωση το 1847. Ο Πόε συγκλονίστηκε από το χαμό της.
Συνέχισε να γράφει και να ζει πλέον μόνο από τα γραπτά του. Το 1833 το διήγημα του «Χειρόγραφο μέσα σ’ ένα Μπουκάλι», κερδίζει 50 δολάρια σ΄ένα διαγωνισμό. Αρχίζει να συνεργάζεται με το περιοδικό Southern Literary Messenger και να αποκτά πολύ καλή φήμη σαν κριτικός. Το πάθος του όμως για το ποτό γίνεται η αιτία να απολυθεί και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.
Εκδίδει ένα μεγάλο πεζογράφημα το «Η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ» και ξεκινάει να γράφει τα αριστουργήματα του, ιστορίες Τρόμου: «Γουίλιαμ Γουίλσον», «Η Πτώση του Οίκου των Άσερ», «Αλλόκοτες Ιστορίες». Το 1841 με τη δημοσίευση του «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», την πρώτη του αστυνομική ιστορία, χρίζεται πατέρας της ντοκουμενταρισμένης αστυνομικής λογοτεχνίας. Το 1843 βραβεύεται το διήγημα του «Ο Χρυσός Σκαραβαίος». Τον Ιανουάριο του 1844 δημοσιεύει στην εφημερίδα New York Mirror το εξαιρετικό ποίημά του «Το Κοράκι» και γίνεται διάσημος σ’ όλη την Αμερική.
Το 1845 ο Πόε εκδίδει τον τόμο «Το Κοράκι και Άλλα Ποιήματα» και τη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες». Η γυναίκα του Βιρτζίνια πεθαίνει το 1847 και το 1848 δημοσιεύει τη διάλεξή του «Εύρηκα», στην προσπάθεια του να εξηγήσει με έναν υπερβατικό τρόπο το Σύμπαν.
Το καλοκαίρι του 1949 μαθαίνει, ότι ο πρώτος του έρωτας, η Ελμίρα Ρόιστερ Σέλτον είναι πλέον χήρα και πηγαίνει στο Ρίτσμοντ να τη συναντήσει. Της προτείνει να τον παντρευτεί και του λέει το ναι με την προϋπόθεση να κόψει το αλκοόλ. Τα καταφέρνει με τη βοήθεια μιας ομάδας και αρραβωνιάζονται. Ο Πόε στη συνέχεια πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να φέρει τη θεία του και μητέρα της χαμένης του Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ. Αναχωρεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου από το Ρίτσμοντ με ατμόπλοιο με επόμενο προορισμό τη Βαλτιμόρη.
Τι συνέβη τις επόμενες ημέρες δε θα το μάθουμε μάλλον ποτέ. Τον είδε ένας τυπογράφος που τον γνώριζε, σε μια ταβέρνα στη Βαλτιμόρη, εντελώς μεθυσμένο και σε άθλια κατάσταση. Μαζί με κάποιους άλλους τον πήγε στο νοσοκομείο, ο Πόε έτρεμε ολόκληρος και παραληρούσε λέγοντας ασυναρτησίες. Λίγες ημέρες μετά, ξημερώνοντας η Κυριακή 7 του Οκτώβρη, το 1849 το «Κοράκι» σίγησε…
Η τεράστια επιρροή του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Πώς γίνεται ένας ανήθικος, άξεστος αλκοολικός, σύμφωνα με τον λίβελο του Τζον Μ. Ντάνιελ να επηρέασε τόσους πολλούς ανθρώπους των Τεχνών και των γραμμάτων, δεν ξέρω. Δώστε την απάντηση εσείς.
Ο Μπωντλαίρ κι ο Μαλαρμέ, είναι «υπεύθυνοι» για τη διάδοση των έργων του Πόε σε όλη την Ευρώπη. Ο Ιούλιος Βερν έγραψε την συνέχεια της « Αφήγησης του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ» σαν «Σφίγγα των Πάγων» και του το αφιέρωσε. Ο μεγάλος λογοτέχνης από τη Ρωσία, Κονσταντίν Μπαλμόντ, μετέφρασε το 1895, τα ποιήματα και τα διηγήματα του Πόε. Ο κατάλογος όλων αυτών που επηρεάστηκαν, ταυτίστηκαν, χρησιμοποίησαν στοιχεία του έργου του, μελοποίησαν, εμπνεύστηκαν, είναι τεράστιος!
Χόρχε Λούις Μπόρχες, Ρουμπέν Νταρίο, Μανέ, Γκογκέν στη «Γυναίκα με το Λουλούδι», ο Ντελακρουά, ο Μαξ Έρνστ στα κολάζ και τη ζωγραφική, ο Νταλί, ο Μαγκρίτ, ο Μάδεργουελ. Στον κινηματογράφο οι, Ντ. Γ. Γκρίφιθ, Φεντερίκο Φελίνι, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ρότζερ Κόρμαν. Έλληνες όπως ο Διονύσιος Σολωμός, Εμμανουήλ Ροΐδης, Ν. Επισκοπόπουλος και ο Π. Γιαννόπουλος. Καίσαρ Εμμανουήλ, Ν. Λαπαθιώτης, ο Κ. Καρυωτάκης, ο Μ. Παπανικολάου, ο Φ. Κόντογλου, ο Γ. Σκαρίμπας, η Λ. Νάκου, ο Γ. Μπεράτης, ο Γ. Βαφόπουλος, ο Γ. Κότσιρας, ο Τ. Αλαβέρας, ο Μ. Δημάκης, ο Γ. Γεραλής, ο Τ. Πίττας, ο Δ. Ρικάκης, ο Α. Πωπ, ο Α. Σφακιανάκης και άλλοι πολλοί επηρεάστηκαν από το έργο του Πόε.
Ένας σπάνιος θνητός που δημιούργησε αθάνατα έργα, ήταν ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Ένα παράξενο «Κοράκι» που μέσα σε μόλις 41 χρόνια είπε τόσα πολλά!
Ο Poe σχεδιάζει να εκδώσει δικό του λογοτεχνικό περιοδικό, κάτι που όμως δεν προφταίνει να υλοποιήσει αφού, στις 7 Οκτωβρίου του 1849, σε ηλικία 40, πεθαίνει στη Βαλτιμόρη, υπό συνθήκες που δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά.
Η αιτία θανάτου του είναι άγνωστη. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί θεωρίες για κατάχρηση αλκοόλ, εγκεφαλική συμφόρηση, χολέρα, ναρκωτικά, καρδιοπάθεια, λύσσα, φυματίωση έως και αυτοκτονία. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε βιαστικά και με ελάχιστα άτομα, αφού δεν υπήρξε κανονική ανακοίνωση του γεγονότος.