Στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσεις κόμμα με βάση τη στάση του στην Πανδημία;
Updated on:
Τα πολιτικά διευθυντήρια, πίσω από τα υγειονομικά, να διαχωρίσουν τους ανθρώπους σε μεν και δε, σε θετικούς και αρνητικούς, σε αρνητές και αποδέκτες, σε επικίνδυνους και υπεύθυνους, σε ζωντανούς και πεθαμένους
ΚΟΣΜΟΣ. Tο 2020, όταν έγινε γνωστό πως οι επιστήμονες έδιναν μάχη με τον χρόνο για να παραχθούν εμβόλια κατά του ιού, κυβερνήσεις και πολίτες πανηγύρισαν. Το 2021, όμως, κατέστη εμφανές ότι, εκτός του γεγονότος της δυστυχώς άνισης κατανομής των εμβολίων, η συγκεκριμένη διαδικασία ακόμα και στις πλούσιες χώρες δυσχεραίνεται.
Πρόσωπα της πολιτικής, δυνάμεις της πολιτικής, κόμματα, επιχείρησαν με αφορμή την πανδημία να διεισδύσουν στην κοινωνία και να ταυτιστούν με ομάδες, τάσεις και θέσεις που διαμορφώθηκαν. Είναι και αυτός ένας λόγος που η πανδημία αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά με τους κώδικες μιας ξεπερασμένης εποχής. Δεν δίστασαν τα πολιτικά διευθυντήρια, πίσω από τα υγειονομικά, να διαχωρίσουν τους ανθρώπους σε μεν και δε, σε θετικούς και αρνητικούς, σε αρνητές και αποδέκτες, σε επικίνδυνους και υπεύθυνους, σε ζωντανούς και πεθαμένους. Οι πολιτικές ήταν αυτές που λειτούργησαν ως διαχωριστήρας, με πολλά νούμερα, των ανθρώπων.
Όπως γράφει η Gillian Tett πολιτισμική ανθρωπολόγος επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής των Financial Times το «κλειδί» στην υπόθεση είναι το εξής: εάν αγνοήσουμε το γενικότερο πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο της ζωής των ανθρώπων, όλοι μας θα υποφέρουμε, ενώ αν το ενσωματώσουμε στην ανάλυσή μας, θα διαμορφώσουμε καλύτερα εργαλεία πολιτικής.