ΕΛΛΑΔΑ. Υψηλές αξιολογήσεις για το τουριστικό προϊόν της έλαβε η Ελλάδα και για το τρίτο τρίμηνο του 2023, παρά τα αρνητικά σχόλια για τις υψηλές θερμοκρασίες, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ για τη διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας, με βάση την ανάλυση στοιχείων από το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δείχνει η χώρα μας διατήρησε την ανταγωνιστικότητά της, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αμερικανοί και Βρετανοί βάζουν την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα αι ακολουθούν οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί. Πάντως, ο αριθμός των κριτικών και οι κατατάξεις διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Ενδεικτικά, οι ταξιδιώτες από ΗΠΑ και Γαλλία δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία στην Ήπειρο (9,8 και 9,6 αντίστοιχα), από το Ηνωμένο Βασίλειο (10) στην Στερεά Ελλάδα, και από την Ιταλία και την Ολλανδία (9,2 και οι δύο) στην Δυτική Ελλάδα, και οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία στην Πελοπόννησο (9,5). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τριμήνου καταγράφηκαν θετικές αναφορές για διάφορους προορισμούς της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η Πελοπόννησος αναφέρθηκε ως ιδανική επιλογή για όσους ταξιδιώτες αναζητούν πιο ήσυχους και λιγότερο γνωστούς προορισμούς.

Πολιτισμός και γαστρονομία, τα δυνατά σημεία για τους ξένους τουρίστες

Οι εργαζόμενοι, η πολιτιστική εμπειρία, η γαστρονομία και η εμπειρία στη θάλασσα έλαβαν τις υψηλότερες αξιολογήσεις. Ο πολιτισμός, τα καταλύματα με έμφαση στην ευεξία, οι χορτοφαγικές επιλογές, οι βιώσιμες πρωτοβουλίες και οι λιγότερο γνωστοί προορισμοί αποτελούν θεματικές που δημιουργούν θετική διαδικτυακή φήμη για τη χώρα. Επίσης, θετική επίδραση στη φήμη της χώρας καταγράφηκε από αναφορές σε σχέση με τα αξιοθέατα και το εισαχθέν σύστημα ζωνών επισκεψιμότητας της Ακρόπολης, τα καταλύματα που δίνουν έμφαση στην ευεξία, και την αυξανόμενη προτίμηση των ταξιδιωτών ως προς τις προσφερόμενες χορτοφαγικές επιλογές.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι επακόλουθες πυρκαγιές επηρέασαν τον δείκτη Net Sentiment Index-NSI της Ελλάδας και της Αθήνας ο οποίος σημείωσε πτώση κατά 24 μονάδες τον Ιούλιο του 2023. Τον Αύγουστο, ο δείκτης NSI στην Ελλάδα ανέκαμψε θεαματικά στις +18 μονάδες. Ωστόσο, η βαθμολογία παρουσίασε και πάλι μικρή μείωση τον Σεπτέμβριο, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πλημμύρες που σημειώθηκαν.

Στα αρνητικά σημεία περιλαμβάνονται τα σχόλια για τη διαχείριση των ζώων, τα παράπονα κατά του Airbnb και των επιπτώσεών του στα ενοίκια των σπιτιών σε γειτονιές που υπάρχουν πολλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συνολικά, η γενική εικόνα της Ελλάδας και της Αθήνας το 3ο τρίμηνο υστέρησε έναντι των ανταγωνιστικών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κροατία). Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία σε τουριστικά sites (online travel agents, travel review sites κλπ.), η εμπειρία των τουριστών στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανταγωνιστική, παρά την κάμψη που παρατηρείται τους μήνες αιχμής.

Συγκεκριμένα:

  • Η τουριστική εμπειρία στην Ελλάδα διατηρεί μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική συνολική βαθμολογία (9,1) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,6). Αυτό ισχύει για όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες έχει βαθμολογία άνω του 9,0, εκτός από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (8,8) και τις Κυκλάδες (8,9).
  • Οι αξιολογήσεις ως προς την πολιτιστική εμπειρία έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία, με βαθμολογία 9,3 και ακολουθούν η γαστρονομία (9,0) και η εμπειρία θάλασσα (8,8). Αυτό το μοτίβο ήταν παρόμοιο στους περισσότερους προορισμούς με επαρκή όγκο αξιολογήσεων προς ανάλυση. Ωστόσο, στην Κρήτη, η γαστρονομία έλαβε υψηλότερη βαθμολογία από τις πολιτιστικές εμπειρίες, ενώ στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, η εμπειρία στη θάλασσα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις αξιολογήσεις.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ τους εργαζόμενους αποδίδοντας εξαιρετική βαθμολογία, περί το 9,4 σχεδόν σε όλους τους προορισμούς.

Αρκετά ικανοποιητική βαθμολογία καταγράφεται επίσης και στη σχέση «ποιότητας-τιμής» με βαθμολογία που σε όλες τις Περιφέρειες υπερβαίνει το 8,0 και συχνά αγγίζει ή υπερβαίνει και το 9,0.

Όσον αφορά τα βιώσιμα ταξίδια, η συνολική εικόνα της χώρας είναι θετική (8,3) με τις περισσότερες Περιφέρειες να έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 8 και μέγιστη βαθμολογία (9,1) στην Κεντρική Μακεδονία. Βαθμολογία μικρότερη του 8,0 σε αυτή τη διάσταση παρουσιάζουν οι Κυκλάδες (7,7) και η Θεσσαλία (6,9).

Παρόμοια τάση παρατηρείται για την υγιεινή (8,1 συνολικά), με βαθμολογίες 8,5 και άνω στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βαθμολογία μικρότερη από 8,0 καταγράφεται στην Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ολόκληρη την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις