Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που επισημαίνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο, προκειμένου να δοθεί έμφαση στη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της υποστήριξης για όσους ζουν με τον ιό HIV. Η επιδημία του AIDS έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, απαιτώντας συνεχή αγώνα και προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Η Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ξεκίνησε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS. Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή αφιερώνεται σε δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και αφύπνισης για την ασθένεια, προωθώντας την πρόληψη, την ανεκτικότητα και την υποστήριξη των ατόμων που ζουν με τον ιό.

Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή.

Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή.

Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα. Σημειωτέον ότι το 2005 λάμβαναν θεραπεία 2 εκατ. ασθενείς, 8 εκατ. το 2010, 21,7 εκατ. το 2017, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 30 εκατ. και για το 2030, 33 εκατ. άτομα.

Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού και τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».

Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS, η ασθένεια παραμένει μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα υγείας. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, καθώς και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Κοινωνική Αλληλεγγύη και Υποστήριξη

Η κοινωνία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και υποστήριξη προς τα άτομα που ζουν με τον HIV/AIDS. Ο στιγματισμός παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αποτελεί ευκαιρία για την αντιμετώπισή του με ανοικτή συζήτηση και εκπαίδευση.

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αντιπροσωπεύει περισσότερο από έναν απλό εορτασμό. Είναι μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και κινητοποίηση. Με τη συνεργασία όλων των κοινοτήτων και των κρατών, μπορούμε να προοδεύσουμε στον αγώνα κατά του HIV/AIDS και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η ασθένεια αυτή θα είναι παρελθόν.

Aποτελεί ευκαιρία για την ενίσχυση της ενημέρωσης σχετικά με τον ιό HIV, τους παράγοντες κινδύνου, και τους τρόπους πρόληψης. Ο προσανατολισμός προς την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ασθένεια είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των νέων κρουσμάτων και την υποστήριξη των ατόμων που ήδη ζουν με τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΔΥ κάθε χρόνο υλοποιεί παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εξέτασης, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ως προς την αναγνώριση των επικίνδυνων συμπεριφορών, των ιδιαιτέρων παραγόντων που προσδιορίζουν τη μετάδοση του ιού HIV, την έγκαιρη διάγνωση με στόχο την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων, τα μέσα πρόληψης, την ατομική ευθύνη και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το κεντρικό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS για τη φετινή χρονιά είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead» και ο ΕΟΔΥ θα υλοποιήσει τις εξής δράσεις:

1. Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) στο πλαίσιο του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του AIDS: την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 θα λειτουργήσουν Κινητές Μονάδες Εξέτασης, όπου κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ θα διενεργεί δωρεάν και ανώνυμους ελέγχους με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) για τον HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ με σκοπό τόσο την έγκαιρη διάγνωση όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, από τις 12:00 έως τις 18:00:

  • Αθήνα: Στην πλατεία Κοραή (έξοδος μετρό Πανεπιστήμιο)
  • Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους (νότιο τμήμα)
  • Πάτρα: Στην πλατεία Γεωργίου (δίπλα από το σιντριβάνι)

2. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1 Δεκεμβρίου 2023, το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, κατ’ εξαίρεση θα δέχεται το κοινό χωρίς ραντεβού και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του έως τις 17:00, προσφέροντας τις παρακάτω υπηρεσίες:

Δωρεάν, ανώνυμο και εμπιστευτικό έλεγχο με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη, Χλαμύδια & Γονόρροια

  • Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ
  • Ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας
  • Δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στο κοινό
  • Εκπαίδευση στη σωστή χρήση προφυλακτικού

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ παρέχει Συμβουλευτική και Δωρεάν – Ανώνυμη Ανιχνευτική Εξέταση για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 π.μ. -14.00, κατόπιν ραντεβού.

Χώρος παρεχόμενων υπηρεσιών: Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ, Πολυκλινική Αθηνών, Πειραιώς 3, Ομόνοια

Επικ.: 210 8813615, e-mail: sexualhealth@eody.gov.gr

3. Κεντρική Εκδήλωση του ΕΟΔΥ για την 1η Δεκεμβρίου 2023: Κινητή Μονάδα Εξέτασης στην κεντρική πλατεία στο Γκάζι (Περσεφόνης και Βουτάδων) από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00 έως 22:00, με σκοπό τόσο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσο και τη δωρεάν εξέταση με rapid test για τον HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ.

4. Συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς την 1η Δεκεμβρίου: παρουσία ομάδας ενημερωτών του ΕΟΔΥ σε ειδικά διαμορφωμένο promo stand με σκοπό τη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις