ΕΛΛΑΔΑ. Μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή ελιάς Καλαμών, ενώ σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο μεταξύ αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού για περσινές ελιές από τους κάδους στο 200άρι είναι στα 1,60 ευρώ το κιλό. Πάντως υπάρχουν αρκετές ποσότητες από τα περσινά αποθέματα.

Ο παραγωγός από το Μεσολόγγι κ. Ανδρέας Κότσαλος δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε πολλά προβλήματα στην καρπόδεση και αναμένεται να είναι μειωμένη παραγωγή ελιάς Καλαμών. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό 10 - 15% μιας κανονικής παραγωγής στην περιοχή.

Στο μεταξύ έχουμε φτάσει Αύγουστο του 2023 και ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έγιναν το Οκτώβριο του 2022. Ο ΕΛΓΑ ξέρει να εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές με την πληρωμή της προκαταβολής της ενίσχυσης αλλά καθυστερεί στις πληρωμές των αποζημιώσεων, κάτι που εξοργίζει τους παραγωγούς. Επίσης πολλοί παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας το 2022 είχαν προβλήματα με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν εισέπραξαν το τσεκ.

Εκτός από τις αποζημιώσεις πάντως οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης. Πρέπει να υπάρξουν διευκολύνεις στις πληρωμές των εισφορών και στις οφειλές των παραγωγών γιατί η χρονιά είναι πολύ δύσκολη και οι περσινές τιμές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Δημοσθένης Καραμίχας, παραγωγός και μεταποιητής από τη Λακωνία, «προβλήματα στην καρπόδεση θα φέρουν μείωση στην φετινή παραγωγή ελιών Καλαμών. Εκτιμώ ότι σε σχέση με πέρσι θα είναι κατά 30% και σε σχέση με μια κανονική χρονιά κατά 50%. Η Λακωνία αναμένεται να έχει μια παραγωγή περίπου 9 - 12 χιλιάδων τόνων».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς) κ. Γιώργος Ντούτσιας, τόνισε ότι το 2022 είχαμε μια παραγωγή ελιάς Καλαμών που πήγε για βρώσιμη χρήση μια παραγωγή της τάξης των 160.000 τόνων. Με την σημερινή εικόνα των δέντρων προβλέπουμε ότι το 2023 στις Καλαμών θα έχουμε μια παραγωγή μόλις 30.000 τόνους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις