ΠΟΡΟΣ. Απέχει μόλις 10 λεπτά από την Πελοπόννησο με το καραβάκι και πρόκειται για ένα καταπράσινο νησί του Αργοσαρωνικού με έναν πολύ ξεχωριστό και σπάνιο χαρακτήρα αρχιτεκτονικής.

Ο Πόρος είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για όσους βρίσκονται στην Πελοπόννησο αλλά και για όσους ζουν στην Αττική. Εκτός από την πρόσβαση δια θαλάσσης (από Πειραιά) μπορείς να προσεγγίσεις το καμάρι του Αργοσαρωνικού και δια ξηράς. Θα φτάσεις μέχρι το Γαλατά (εξίσου όμορφο μέρος!) οδικώς και από κει θα επιλέξεις αν θα χρησιμοποιήσεις το ferry boat για να περάσεις απέναντι ή ένα από τα μικρότερα καΐκια. Το δίλλημα τίθεται αν θέλεις να πάρεις αυτοκίνητο μαζί σου ή όχι.

Προσωπική εκτίμηση είναι πως αν θέλουμε να γνωρίσουμε ένα μέρος καλά και να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη γι' αυτό, τότε ναι χρειαζόμαστε μεταφορικό μέσο ώστε να το γυρίσουμε απ’ άκρη σ’ άκρη, κοινώς να το «ξετινάξουμε». Και ο Πόρος είναι από εκείνα τα διαμαντάκια της Ελλάδας που παρόλη τη μικρή του έκταση, κρύβει πραγματικούς θησαυρούς τόσο στην ακτογραμμή του όσο και στην ενδοχώρα του.

poros-island-3.jpg
Φωτογραφία: iStock

Καταρχάς να σου πως αυτό το νησί διαθέτει μια υπέροχη πευκόφυτη ενδοχώρα που οδηγώντας θα νομίσεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο από τα πανύψηλα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όσο για τις παραλίες του νησιού, θα βρεις από μικρούς κολπίσκους στην αγκαλιά του πράσινου για να βουτήξεις στα δροσερά νερά τους μέχρι απομονωμένος ακρογιαλιές για πιο ήρεμες καταστάσεις.

Για να γυρίσεις όλο το νησί δε θα χρειαστείς πάνω από μια μέρα. Οι αποστάσεις είναι μικρές και οι στάσεις που θα χρειαστεί να κάνεις απέχουν πολύ λίγο μεταξύ τους. Στον Πόρο, πέρα από την πόλη στο λιμάνι και τα προάστια αυτής, υπάρχει άλλος ένας οικισμός.

Παραλίες στο νησί του Πόρου για όλα τα γούστα

poros-island-rosikos-naystaumos-7.jpg
Φωτογραφία: iStock

Οι πιο διάσημες παραλίες είναι αυτές που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι το Ασκέλι. Πρόκειται για μια αμμουδιά μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη, οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της. Εδώ μπορείς να βρεις σχολές για θαλάσσια σπορ και γήπεδο beach volley.

Λίγο μακρύτερα και αφήνοντας πίσω μας τον κοσμοπολίτικο αέρα φτάνουμε στην παραλία Μοναστήρι στον ομώνυμο κόλπο. Πάνω ακριβώς από τη θάλασσα δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής το οποίο λειτουργεί από το 1720. Μάλιστα εδώ ο Ιωάννης Καποδίστριας (πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας) έφτιαξε την πρώτη Εκκλησιαστική Σχολή της χώρας. Η μονή διαθέτει μια σπάνια αρχιτεκτονική που σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο δημιουργεί ένα ιδανικό ησυχαστήριο. Όσο για την παραλία, αυτή προσφέρεται για βουτιές στα καθαρά νερά της με θέα το διάσημο λεμονόδασος νοτιοανατολικά του Γαλατά.

Το λιμανάκι της αγάπης είναι ένας πάρα πολύ μικρός κολπίσκος στην αγκαλιά του πευκόδασους. Τα νερά εδώ λαμπυρίζουν κάτω από τις αχτίνες του ήλιου και παίζουν με τις πιο εντυπωσιακές αποχρώσεις του γαλάζιου. Η παραλία είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της.

poros-island--paralia-limanaki-agaphs1.jpg
Φωτογραφία: iStock

Ο Ρώσικος Ναύσταθμος με τα ερειπωμένα κτίρια πίσω από την παραλία, είναι μια πιο άνετη επιλογή για μπάνιο μιας και υπάρχει αρκετός ελεύθερος και άνετος χώρος που δεν καταλαμβάνεται από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Μια επιλογή για πιο πριβέ καταστάσεις είναι η παραλία Βαγωνιά, 7 χιλιόμετρα από την πόλη και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Το μέρος είναι ήσυχο μακριά από τη βοή του κόσμου, ιδανικό για εξερεύνηση στα τριγύρω βράχια και για ψάρεμα.

Αξιοθέατα και λοιπές εξερευνήσεις για «ψαγμένους» ταξιδιώτες

poros-island-farosdana-5.jpg
Φωτογραφία: iStock

Αν δε σου αρκούν οι βουτιές στα γαλανά νερά του Αργοσαρωνικού και θες κάτι παραπάνω τότε θυμήσου: επίσκεψη οπωσδήποτε στο μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής και μια περιήγηση στο Ιερό του Ποσειδώνα το οποίο χτίστηκε περίπου το 520 π. Χ.

Η πεζοπορία στο φάρο Ντάνα είναι μια πολύ μικρή διαδρομή από το μονοπάτι διάρκειας κάτι λιγότερο από μισή ώρα. Έχε κατά νου πως εδώ θα δεις ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα γι' αυτό φρόντισε να φτάσεις εγκαίρως.

Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο στην πλατεία Κορυζή. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η έκθεση κοχυλιών και θάλασσας στο ισόγειο της δημοτικής βιβλιοθήκης ενώ το λαογραφικό μουσείο θα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές.

poros-island-2.jpg
Φωτογραφία: iStock

Οπωσδήποτε βόλτα στην πόλη του Πόρου η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πολύχρωμη και άκρως εντυπωσιακή. Περιπλανήσου στα σοκάκια και στάσου να παρατηρήσεις τα παλιά αρχοντικά. Φτάσε μέχρι το παλιό ρολόι για να θαυμάσεις τη φαντασμαγορική θέα στο στενό ανάμεσα Πόρο και Γαλατά.

poros-island-6.jpg
Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις