ΕΛΛΑΔΑ. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος απευθύνεται στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κικίλια Βασίλειο, στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Πουρναρά Γεώργιο και σε φορείς, κόμματα και ΜΜΕ, ζητώντας τη «λήψη άμεσων μέτρων για όλους τους πυροσβέστες που εργάζονται κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες»

Όπως σημειώνουν στον υπουργό με ανακοίνωσή τους «από τις 8/5/2023 ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας, επισημάναμε πλήθος ελλείψεων που υπάρχουν και στη φετινή αντιπυρική περίοδο και ήδη μετράμε έναν νεκρό πυροσβέστη στο καθήκον, τον Παπαμάρκου Θωμά.

Με αφορμή τις σοβαρότατες πυρκαγιές που βρισκότανε σε εξέλιξη, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανθρώπινο δυναμικό, πραγματοποιήθηκε ανάκληση των αδειών σε όλο το ένστολο προσωπικό με το υπ’ αριθμ. 39200 Φ204.6 από 18/7/2023.

Σήμερα οδεύουμε προς την 57η ημέρα (από 85 διανυθείσες συνολικά) της αντιπυρικής περιόδου όπου οι πυροσβέστες δεν μπορούν να πάρουν άδεια και σε πολλές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δεν χορηγούνται ούτε ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό).

Στην διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δυσμενής ως εξής:

  • Σε αρκετές υπηρεσίες έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο 24 ώρες εργασίας – 24ώρες ανάπαυσης που συνεπάγεται το διπλασιασμό του ωραρίου εργασίας των πυροσβεστών.
  • Συνάδελφοι από τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) εργάζονται συνεχόμενα για έως και επτά (7) 24ωρα μετακινούμενοι από το ένα μέτωπο στο επόμενο χωρίς ανάπαυση. Αντίστοιχα περιστατικά υπερεργασίας υπάρχουν και στο Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ).
  • Για άλλη μια χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο των μετακινήσεων πυροσβεστών για πάνω από 500 χιλιόμετρα μακριά οι οποίοι ρίχνονται απευθείας στη μάχη μετά τα πολύωρα ταξίδια. Παρατηρούνται και εκεί φαινόμενα υπερεργασίας για αρκετά συνεχόμενα 24ωρα με μετακινήσεις από το ένα μέτωπο στο άλλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί συνάδελφοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, εγκαύματα, συμπτώματα σωματικής εξάντλησης, καρδιαγγειακές παθήσεις και όλα αυτά την στιγμή που το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε οδηγίες - κατευθύνσεις προς τους εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων τις ημέρες του καύσωνα!

Όμως για τους πυροσβέστες δεν ισχύει τίποτε από αυτά!

Κύριε Υπουργέ

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την παρέμβασή σας εδώ και τώρα προκειμένου άμεσα:

  • Να χορηγηθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας σε όλο το προσωπικό του Π.Σ..
  • Να χορηγείται απρόσκοπτα και επαρκείς διοικητική μέριμνα με συνεχή χορήγηση νερού, φαγητού κ.λπ. στον τόπο των συμβάντων.
  • Να υπάρχουν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για όσους έρχονται από μακρινές περιοχές για ενισχύσεις και να χορηγείται καμπίνα με φαγητό για όσους στέλνονται με πλοίο σε νησιωτικές περιοχές.
  • Να επιστραφούν τα 9 ασθενοφόρα στο Π.Σ. και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα για να είναι στον τόπο των μεγάλων συμβάντων για τις πρώτες βοήθειες και την άμεση μεταφορά σε νοσοκομειακές μονάδες υγείας.
  • Να καταργηθεί η Π.Ν.Π. που αποσπά προσωπικό του Π.Σ. στο Ε.Κ.Α.Β..
  • Να τηρηθεί απαρέγκλιτα το ωράριο εργασίας που προβλέπεται για τους πυροσβέστες ήτοι έως και 192 ώρες μηνιαίως. Απεμπλοκή των συναδέλφων που βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς για πάνω από 24 ώρες και χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων.

Επιπλέον ζητάμε:

  • Να εκδοθεί άμεσα το Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στα συμβάντα και να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις που αφορούν τους χώρους εργασίας μας.
  • Να γίνει αναθεώρηση των αποφάσεων 12132 Φ.109.1 και 12133 Φ.109.1 (ΦΕΚ Β’2269/6-4-2023) ώστε να εισαχθούν τουλάχιστον 700 νέοι συνάδελφοι. Με τον τρόπο αυτό το ζήτημα κάλυψης των περίπου 4.000 κενών θέσεων θα τεθεί σε ορίζοντα 5ετίας.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι Π.Π.Υ., Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), εποχικών.
  • Να ενταχθεί όλο το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στα Βαρέα -Ανθυγιεινά - Επικίνδυνα επαγγέλματα με ότι αυτό συνεπάγεται, με νομοθετική ρύθμιση».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις