ΕΛΛΑΔΑ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα μέσα σε 45 ημέρες, με την Ελλάδα να καταγράφει 106 πνιγμούς μόνο για το καλοκαίρι του 2023 ενώ πέρσι συνολικά είχαν καταγραφεί 196 τέτοιοι θάνατοι.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, οι 106 πνιγμοί στη θάλασσα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Πέρσι, οι 196 θάνατοι καταγράφηκαν το διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου έως 15 Αυγούστου.

Από τους 106 πνιγμούς, οι 34 αφορούν ανθρώπους έως 70 ετών και οι υπόλοιποι ανθρώπους ηλικίας 71 ετών. Μεταξύ αυτών, οι 72 ήταν άνδρες και οι 34 γυναίκες. Από αυτούς, οι 62 ήταν Έλληνες και οι άλλοι 44 ήταν τουρίστες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, από τους 1.497 ελέγχους που έκανε το λιμενικό σε παραλίες, η 1 στις 5 δεν έχει ναυαγοσώστη ή μέριμνα για πρώτες βοήθειες ενώ διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 33 από αυτές.

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε νέα τραγωδία με πνιγμό παιδιού, αυτή τη φορά στη Νέα Μάκρη, αφού ένα 10χρονο ανασύρθηκε από πισίνα συγκροτήματος κατοικιών χωρίς τις αισθήσεις του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου δυστυχώς, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Τραγωδία στο Καβούρι: Πώς πνίγηκε ο 6χρονος - Τι λένε οι μάρτυρες

Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην παραλία Μεγάλο Καβούρι το απόγευμα του Σαββάτου. Ένα αγοράκι έξι ετών έχασε τη ζωή του ενώ έκανε μπάνιο.

Το παιδάκι εντοπίστηκε από τον ναυαγοσώστη της παραλίας στο νερό, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες και προσβάσιμες παραλίες της Αττικής, χωρίς τις αισθήσεις του, 20 μέτρα από την ακτή και σε ρηχά νερά.

Αμέσως ο ναυαγοσώστης και λουόμενοι έτρεξαν να το βοηθήσουν.

«Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τοποθετήθηκε απιδινωτής αλλά δυστυχώς η καρδιά του παιδιού ήταν σε ασυστολία, είχε φύγει ήδη από τη ζωή», δήλωσε ο ναυαγασώστης Σωκράτης Κουσουμβρής.

Οι γονείς του, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάθονταν σε απόσταση και δεν είδαν το παιδί που πνιγόταν.

Στο σημείο έφθασε αμέσως δικυκλιστής του ΕΚΑΒ και δύο λεπτά και ασθενοφόρο. Δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά για το παιδί. Στο Ασκληπιειο Βούλας όπου μεταφέρθηκε, έγιναν και εκεί προσπάθειες ανάνηψης επί 45λεπτά με έξι κύκλους αδρεναλίνης.

«Δεν το είδε κανείς;»

Ο τραγικός χαμός του μικρού αγοριού προστίθεται στη μακρά μαύρη λίστα των πνιγμών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του καλοκαιριού.

«Πως πνίγηκε αυτό το παιδί έξι χρονών, έτσι, δεν το είδε κανένας; Είναι σαν να μπει το παιδί μου και εγώ να κάθομαι στην καρέκλα ξαπλωμένος, αυτό είναι ό, τι χειρότερο», δήλωσε λουόμενος.

Για τον πνιγμό του 6χρονου διενεργεί προανάκριση το λιμεναρχείο Σαρωνικού, ενώ οι γονείς του αγοριού συνελήφθησαν με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Μάρτυρες αναφέρουν στο MEGA πως οι γονείς βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πίσω από τις ξαπλώστρες των λουόμενων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο που διέτρεχε το παιδί.

Προσοχή στο ντύσιμο των παιδιών

Στο 86% φτάνει η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης, αν και οι πνιγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά καλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, οι πνιγμοί παραμένουν και βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν και γι’ αυτό τον λόγο από φέτος καταγράφονται και οι διασώσεις που γίνονται από τους ναυαγοσώστες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Γιοβανίδης τόνισε στο GRTimes.gr ότι ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και πως πρέπει «να σταματήσει η Ελληνίδα μάνα να βάζει το παιδί της μπρατζάκια, σωσίβιο, βατραχοπέδιλα και «μακαρόνι». Το παιδί πρέπει να μάθει να επιπλέει και να κολυμπάει και όχι πηγαίνει στη θάλασσα σαν φουσκωτός «RoboCop».

Οδηγίες για να μην κινδυνεύσετε στη θάλασσα

Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) είναι ότι αρκετοί λουόμενοι δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Γιοβανίδης μέσω του GRTimes.gr τονίζει στους λουόμενους τι να ΜΗΝ κάνουν, όταν κολυμπούν στη θάλασσα.

  • Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμβηση, – και απλά επιπλέουν – πάντα να είναι με ένα άτομο ακόμη
  • Να μην κολυμπούν στη θάλασσα φαγωμένοι, κουρασμένοι, μεθυσμένοι
  • Να μην απομακρύνονται από την ακτή δίχως λόγο
  • Να προσέχουν τα θαλάσσια ρεύματα
  • Να μην βουτούν σε θολά και άγνωστα νερά

«Ο ναυαγοσώστης βοηθάει στην ανάπτυξη της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, ενώ τη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να τη δίνουμε πάντα στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους που είναι Νο1 ηλικιακή ομάδα σε πνιγμούς. Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται σε ήρεμα νερά. Παρόλα αυτά πνίγονται άνθρωποι και σε πιο «άγρια», οπότε το σύνθημα είναι ένα: «Προσέχουμε, προσέχουμε, προσέχουμε!» προσθέτει o διευθυντής της ΕΝΑΚ.

Σε κάθε πισίνα και ένας ναυαγοσώστης

Όσον αφορά τις πισίνες και την ύπαρξη ναυαγοσωστών με τη νέα νομοθεσία κάθε χώρος που διαθέτει πισίνα θα πρέπει να υπάρχει στο σημείο και ναυαγοσώστης. «Τα καταλύματα που έχουν πάνω από 50 δωμάτια και το βάθος της πισίνας ξεπερνάει το 1,5 μέτρο, πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μην είναι σ’ ένα σταθερό μέρος, αλλά περιμετρικά της πισίνας. Με την ύπαρξη ναυαγοσωστών ανεβαίνει η ποιότητα των παροχών, αλλά και της ασφάλειας σ’ ένα κατάλυμα» πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις