ΕΛΛΑΔΑ. Οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες στάθηκαν αρκετές για να αποτρέψουν κάποιους από τις πολυπόθητες καλοκαιρινές βουτιές στις παραλίες. Τι συμβαίνει στον Κορινθιακό;

Η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας στο «Αρχιπέλαγος» είπε πως στον Κορινθιακό «υπάρχουν καρχαρίες εδώ και χιλιάδες χρόνια και ποτέ δεν είχαμε κάποιο ατύχημα, κάποια επίθεση. Σίγουρα μας έχει επηρεάσει το Χόλιγουντ αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μία φοβία που έχουμε χωρίς λόγο».

Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι «μία ναυτική χώρα» και «δυστυχώς στις πόλεις υπάρχει μεγάλη αποξένωση με τη φύση. Να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο. Προφανώς υπάρχουν καρχαρίες και προφανώς δεν αποτελούν απειλή. Είναι υπό την απειλή που αποτελούμε εμείς οι άνθρωποι οι μικροί "καρχαρίες" της στεριάς».

Πού εντοπίζονται;

«Καρχαρίες υπάρχουν. Τους εντοπίζουμε στα μεγάλα βάθη. Εμείς χρειαζόμαστε πολλές ώρες να βάλουμε κάμερες στα βαθιά νερά. Είναι πιθανό ένας καρχαρίας κυνηγώντας τη λεία του που είναι μικρά ψάρια να φτάσει στα ρηχά» ανέφερε.

Τι τρώνε;

«Δεν αποτελούμε μέρος της τροφής των καρχαριών, είμαστε μεγάλοι, άλλο είδος και δεν τους ενδιαφέρουμε καθόλου. Οι καρχαρίες κινδυνεύουν από τον άνθρωπο» είπε η κα Μήλιου.

Στις ελληνικές θάλασσες «έχουμε 36 είδη που είναι όλα σημαντικά για την υγεία των θαλασσών. Είναι καθαριστές, τρώνε τα αδύναμα ψάρια».

Τι κάνουμε στη συνάντηση με καρχαρία;

«Είναι τρομερή τύχη να συναντήσει κάποιος στα ρηχά ένα καρχαριοειδές. Εμείς περιμένουμε και φεύγει. Προφανώς θα φοβηθεί και θα φύγει. Αποκλείεται να έρθει προς το μέρος μας» είπε η κα Μήλιου και τόνισε: «ζούμε σε μία χώρα με μοναδική θάλασσα και δεν ξέρουμε τι υπάρχει. Καλό είναι να αναζητήσουμε τη γνώση».

«Πρέπει να ανησυχείτε για τα jet ski και όχι για τους καρχαρίες»

«Όταν πάτε στον Κορινθιακό ή σε άλλες ακτές αυτό που πρέπει να σας ανησυχήσει είναι τα σκάφη, τα jet ski, οι χειριστές που κυκλοφορούν και κάθε χρόνο έχουμε ατυχήματα και θανάτους. Οι καρχαρίες είναι μέρος του οικοσυστήματός μας δεν έχουμε ακούσει ποτέ για επίθεση παρά μόνο σε περιοχές όπου τους εκμεταλλευόμαστε οι άνθρωποι για τουρισμό. Εκεί που εκμεταλλευόμαστε τον τουρισμό και βάζουμε κλουβιά» επεσήμανε.

Θα εμφανιστούν φέτος τσούχτρες;

«Δεν κάναμε τίποτα για να μην έχουμε τσούχτρες. Λόγω της υπεραλίευσης εξαφανίζονται οι θηρευτές τους. Μπορεί και να έχουμε τσούχτρες αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον πανικό που δημιούργησαν πέρυσι τα ΜΜΕ» είπε η κα Μήλιου.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις