Οι σταυροί και ο κίνδυνος «νέκρωσης» των κομμάτων στις εκλογές με λίστα
Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως λέγεται κανονικά, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές
ΕΛΛΑΔΑ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, οι εθνικές εκλογές γίνονται με σταυρό προτίμησης, αλλά και με λίστα.
Συγκεκριμένα, οι 288 έδρες κατανέμονται σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό ψήφων άνω του 3%, το οποίο είναι και το όριο εισόδου ενός κόμματος στο κοινοβούλιο.
Οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από δεσμευμένους συνδυασμούς (λίστες δηλαδή) που καταθέτουν τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτό είναι το λεγόμενο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Υπάρχει όμως και μια περίπτωση κατά την οποία οι εκλογές διεξάγονται αποκλειστικά με λίστα χωρίς σταυρό προτίμησης; Ποια είναι αυτή; Ας δούμε!
Πότε γίνονται εκλογές με λίστα
Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως λέγεται κανονικά, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.
Για παράδειγμα οι δεύτερες εκλογές του 2012 (17 Ιουνίου) έγιναν με δεσμευμένη λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης, καθώς είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου).
Κάτι ανάλογο συνέβη και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 (20 Σεπτεμβρίου) μιας και είχαν περάσει μόλις 6 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).
Αυτό είναι και λογικό, καθώς έτσι δεν χρειάζεται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ένας ένας οι υποψήφιοι όταν γίνονται συχνές απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης
Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.
Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.
Οι έδρες δίδονται βάσει λίστας
Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.
Και εννοείται ότι όταν η ψηφοφορία γίνεται με λίστα μην περιμένετε να βρείτε στυλό μέσα στο παραβάν.
Τι φοβούνται τα κόμματα
Εκλογές με λίστα σημαίνει ότι ο υποψήφιος βουλευτής δεν θα βγει στα τακτικές και στοχευμένες περιοδείες για τον σταυρό και φυσικά δεν θα μοιράσει σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Αυτό για κάθε κόμμα μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσει κάποια από την δύναμη του. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που οι ψηφοφόροι ενός κόμματος δυσαρεστημένοι από την εκλογή άλλων βουλευτών και όχι του «δικού» τους όχι μόνον δεν ψηφίζουν το κόμμα τους αλλά ρίχνουν ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος συνήθως μικρού.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απειλή για κάθε κόμμα και κυρίως για εκείνο που θέλει να κρατήσει την πρωτιά, για εκείνο που κρίνεται η είσοδός του στη Βουλή από λίγους ψήφους αλλά και για εκείνο που δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να «εισπράξει» χαλαρή ψήφο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΝΔ το 41% είναι ένα ποσοστό μεγάλο μεν αλλά που αποσυσπειρώνει τη ΝΔ αναπόφευκτα. Επίσης η οριακή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ τον υποχρεώνει σε μια τελική προσπάθεια απόλυτης επανασυσπείρωσης αλλιώς θα έρθει αντιμέτωπος με την κατάρρευσή του. Για τους ίδιους λόγους το ΠΑΣΟΚ, ή τώρα ή ποτέ, θέλει να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δικομματισμό και θα κάνει τα πάντα.
Ανάλογες καταστάσεις διαδραματίζονται και ανάμεσα στους υποψηφίους των κομμάτων που διεκδικούν για λίγους ψήφους την έδρα από άλλους.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις