«Πράσινο φως» για την είσοδο ζώων συντροφιάς σε 120 αρχαιολογικούς χώρους
Σε ποιους αρχαιολογικούς χώρους θα μπαίνουν και σε ποιους όχι
ΕΛΛΑΔΑ. Η είσοδος κατοικίδιων ζώων σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους επιτράπηκε, υπό όρους, με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Έως τώρα, επιτρεπόταν η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους μόνο σε σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία. Πλέον, τα κατοικίδια ζώα θα επιτρέπεται να μπαίνουν σε περισσότερους από 120 τέτοιους χώρους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας.
Πρόκειται για ένα πρώτο «αλλά σημαντικό» βήμα για τον εναρμονισμό του πλαισίου προσβασιμότητας σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που εφαρμόζουν κανόνες εισόδου των ζώων συντροφιάς, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Κατοικίδια: Σε ποιους αρχαιολογικούς χώρους θα μπαίνουν και σε ποιους όχι
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν επιτρέπει την είσοδο των κατοικίδιων ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία και οι Δελφοί.
«Είναι προφανές ότι η είσοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων. Σε χώρους με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα και με συγκεκριμένες δυνατότητες στην προσέγγισή τους, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, η είσοδος για τους μικρούς φίλους μας, δεν θα ήταν εύκολη, καθώς θα κινδύνευαν οι ίδιοι από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά μπορεί και να προκαλούσαν ενόχληση σε επισκέπτες μη εξοικειωμένους στην παρουσία τους», εξήγησε η Λίνα Μενδώνη.
Οι κηδεμόνες των κατοικίδιων είναι απαραίτητο να έχουν λουρί μήκους έως ενός μέτρου, να κρατούν τα ζώα στην αγκαλιά τους, ή αυτά να βρίσκονται μέσα σε κλωβό μεταφοράς.
Κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, θα πρέπει να δείξουν το βιβλιάριο υγείας του ζώου και ο κηδεμόνας να έχει μαζί του τα απαραίτητα για τον καθαρισμό τυχόν περιττωμάτων. Επίσης, σε περίπτωση μεγαλόσωμου ζώου, θα πρέπει να γίνεται χρήση φίμωτρου.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις