Οι εκλογές
Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος
Η Κυβέρνηση, μετά από τις αρχικές προσδοκίες για καλύτερες μέρες και την πίστωση χρόνου, την αναμενόμενη αλλά άφαντη ανάπτυξη και τους νέους επενδυτές που ακόμη έρχονται, την επιλεκτική διαχείριση της πανδημίας και την ανεπάρκεια της διπλωματίας σέρνεται σε πρόωρες εκλογές με την πτώση να είναι αναπόφευκτη. Οι όποιες προσπάθειες με παροχές για τη συγκράτηση του αρνητικού κλίματος είναι απέλπιδες, αφού η απογοήτευση είναι καθολική και μη αναστρέψιμη. Επιβεβαιώθηκε από την αμηχανία του αρχηγού, την επικριτική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού με την επίκληση και του … Αγίου Παϊσίου στο πρόσφατο συνέδριο των χειροκροτημάτων, δείχνοντας τα όρια της πολιτικοθρησκευτικής υποκριτικής σκέψης των στελεχών της Ν.Δ., τις αποσχιστικές τάσεις και τον εσωτερικό εμφύλιο, που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κλιμακώνεται στους κόλπους της.
Η κατάσταση έχει πάρει το δρόμο της. Η πίστη του πρωθυπουργού και των υποστηρικτών του, ότι είναι οι φυσικοί νομείς και διαχειριστές της εξουσίας και ότι θα κυβερνούν εσαεί έχει καταρρεύσει. Ο ίδιος, κάτω από την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων άρχισε να ψελλίζει για κυβερνήσεις συνεργασίας, θέση την οποία πριν από λίγο καιρό απέρριπτε θεωρώντας την παντοδυναμία του δεδομένη και τον εαυτό του κυρίαρχο και ασυναγώνιστο. «Ο λαός θα επιλέξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα» είπε, προς έκπληξη ακόμη και των πιο στενών συνεργατών του. Τα περί αυτοδυναμίας και πολιτικής σταθερότητας, ανασφάλειας και περιπέτειας παρέσυρε η ροή των δημοσκοπήσεων, που παρότι αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες «βλέπουν» κυβερνήσεις συνεργασίας και την έξοδό του από το Μαξίμου. Ακόμη και τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης άρχισαν σιγά-σιγά να αποστασιοποιούνται, να απομακρύνονται και να εγκαταλείπουν τον ηγέτη, που τα ίδια μορφοποίησαν και στήριξαν, τον αφήνουν απροστάτευτο στη μοίρα του, αν και υπηρέτησε ευλαβικά τα συμφέροντά τους. Τώρα, που η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου -έπεσε στην 108η θέση, η οποία την τοποθετεί ακόμη και κάτω από δικτατορίες της Αφρικής-, με σπασμωδικές κινήσεις και προεκλογικά τερτίπια προσπαθεί μάταια να παρατείνει τη διάρκεια της παραμονής του προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους πολίτες, τους οποίους ασύστολα πρόδωσε, με τον χρόνο μέχρι τη στιγμή της αποπομπής του να φαίνεται εξαιρετικά μεγάλος. Δεδομένος και προβλέψιμος υπέγραψε ετεροβαρή/υποτιμητική συμφωνία με τις ΗΠΑ, με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να σημειώνει στο twitter: «Κυριάκο να ακούς, να μιλάς λιγότερο και να μαθαίνεις».
Η υποχώρηση της απήχησης της Ν.Δ. επιβεβαιωμένη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι δεδομένη, με τη διαχείριση του εναπομείναντα κυβερνητικού χρόνου να προτάσσει το μεγάλο δίλημμα: Θα εξαντλήσει την τετραετία, ή θα θελήσει να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον ίδιο και το κόμμα του; Θα ακολουθήσει τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή το 2009, που είδε την επερχόμενη καταστροφή και προσέφυγε πρόωρα στις κάλπες; Η περίοδος του καλοκαιριού όπως-όπως θα περάσει, αλλά το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, αφού η φθορά της κυβέρνησης λόγω των χειρισμών της στο μέτωπο της ακρίβειας συνεχώς θα μεγεθύνεται, με τον πληθωρισμό ρεκόρ πάνω από 10,2%, να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ήδη έχει ξεκινήσει από καιρό να χρίζει επίσημα υποψήφιους βουλευτές και να κάνει ο ίδιος προεκλογικές εμφανίσεις. Ο δρόμος προς τις πρόωρες εκλογές έχει ανοίξει, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται μόνο στον μήνα της διεξαγωγής τους.
Ο φόβος, για το πόσο εκλογικά χαμηλά θα βρεθεί η Ν.Δ. έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε αλλοπρόσαλλες και απαράδεκτες κινήσεις, που υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους απόδημους, που είχε ψηφιστεί αρχικά σχεδόν από όλα τα κόμματα της Βουλής, οι παλινωδίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου που η κυβέρνησή του έχει ψηφίσει και το πρόσφατο ταξίδι στη Σκοτία, προκειμένου να πάρει ιδέες από τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο για την αξιοποίηση του Τατοΐου έχουν στόχο τις εκλογές.
- Με την επίσκεψή του αυτή αγνοεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου το 2002, με την οποία ο Γκλίξμπουργκ και η οικογένειά του δεν έχουν καμιά σχέση με το Τατόι επιδικάζοντας στον τέως αποζημίωση, η οποία δόθηκε και η υπόθεση έκλεισε.
Η επικοινωνιακή εμφάνιση έγινε, εκτός των άλλων, για τις ψήφους των παραδοσιακών βασιλοφρόνων, αλλά και για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του -συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον θάνατό του στις 29/5/2017- ο οποίος, τον Φεβρουάριο του 1988, αρχηγός τότε της Ν.Δ., είχε χαρακτηρίσει «unfair» το δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αυτή τη δήλωση ο Κων/νος Καραμανλής είπε δημόσια ότι ο Κων/νος Μητσοτάκης «είναι πεθαμένος». Όμως δυο χρόνια αργότερα το 1990, ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και ο Καραμανλής με 153 ψήφους (151 της Ν.Δ.) πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν έχουν στόχο τη στήριξη και την καλυτέρευση της ζωής των οικονομικά αδύναμων, αλλά τις εκλογές. Εάν ενδιαφερόταν για τη ζωή όλων των πολιτών, δεν θα άφηνε στην τύχη του το ΕΣΥ, με περισσότερους από τους μισούς να πεθάνουν άδικα εκτός ΜΕΘ υπηρετώντας τα συμφέροντα των κλινικαρχών, που θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας.
Η όποια ενίσχυση των εισοδημάτων είναι καλοδεχούμενη, αν και είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη και το πετρέλαιο, την ακρίβεια των τροφίμων κ.λπ.
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως.
Όχι μόνο δεν στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων, αλλά αντίθετα τους εξώθησε στο περιθώριο, την υποβάθμιση, την ανέχεια και τη φτωχοποίηση. Υπηρέτησε με άριστο τρόπο τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, τα οποία είναι αντίθετα και συγκρουσιακά με αυτά της πλειονότητας της κοινωνίας. Οι απολαβές της θα είναι ανάλογες με τα πεπραγμένα της.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις