«Το άνοιγμα των σχολείων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο κατά 10%» - Τι θα γίνει με τα ΑΕΙ;
Επιβάρυνση 10% στο επιδημιολογικό φορτίο από το άνοιγμα των σχολείων προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο GRTimes. Γρίφος οι ασυμπτωματικοί που νοσούν και δεν ξανακολούν…
ΕΛΛΑΔΑ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων στο επίπεδο των 35.000 ημερησίως. Εάν συνεχιστεί αυτό, τότε το άνοιγμα των σχολείων θα ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων περίπου στα 40.000 με 41.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Αυτή την επιβάρυνση ενδεχομένως να μπορούσαμε να την αποφύγουμε εάν τα σχολεία άνοιγαν με μια εβδομάδα καθυστέρηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο GRTimes .
Προσθέτει δε, ότι ο δεύτερος μεγάλος σκόπελος που θα κληθούμε σύντομα να προσπεράσουμε είναι αυτός του ανοίγματος των Πανεπιστημίων, με δεδομένο ότι στα campus υπάρχουν περισσότερα άτομα που οδηγούν την πανδημία, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα 18-39. «Περιμένουμε να παρθεί κάποιο μέτρο για τα Πανεπιστήμια, αλλά ήδη στο ΑΠΘ έχει αποφασιστεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο να δίνεται στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού η ευχέρεια να επιλέξουν ποιες δύο εβδομάδες από τις τρεις που μεσολαβούν μέχρι την εξεταστική θα κάνουν μαθήματα. Απλώσαμε δηλαδή κατά μία εβδομάδα, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εξετάσεις κάτι που ταυτόχρονα, σημαίνει και μείωση του αριθμού των φοιτητών που θα συγκεντρώνονται στο campus, περίπου στο 1/3».
Κορύφωση νωρίτερα από τον Φλεβάρη – Αύξηση των ΜΕΘ και των θανάτων
Αναφερόμενος στο νέο πανδημικό κύμα που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Όμικρον», τα μηνύματα σχετικά με την κορύφωση είναι ενθαρρυντικά δεδομένου ότι μπορεί να φτάσει και νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αναμένουμε μια αύξηση νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς επίσης και στους θανάτους που οφείλονται σε επιπλοκές της Covid-19.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, «από την Τρίτη (11/1) αναμένεται μια σταδιακή αύξηση των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της τάξεως των 750 κλινών από τον σημερινό μ.ο. που φτάνει περίπου τις 625 κλινες, καθώς επίσης και των απωλειών από επιπλοκές του κορωνοϊού, που αναμένεται να φτάσουν τις 75 από τις περίπου 67 που βρίσκονται σήμερα».
Επίσης συμπλήρωσε πως αυτές τις ημέρες μελετάται ένα νέο μοντέλο το οποίο θα μπορέσει ενδεχομένως να δώσει ένα στίγμα αναφορικά με το ποσοστό των ασυμπτωματικών που έχουν νοσήσει. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια νέα επεξεργασία του μοντέλου ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει λιγότερος πληθυσμός διαθέσιμος για να νοσήσει, με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν κολλήσει τον ιό και είναι ασυμπτωματικοί και άρα επί της ουσίας δεν μπορούν να ξανανοσήσουν από την «Όμικρον», υπογραμμίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις