Reuters: Σοβαρή απειλή για την βιωσιμότητα της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας η κλιματική αλλαγή
Οι υψηλές θερμοκρασίες την Άνοιξη καταστρέφουν τα άνθη που επρόκειτο να εξελιχθούν σε ελιές, οι συχνές πυρκαγιές καίνε εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα ενώ ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη αναμένεται μακροπρόθεσμα να εμφανίζουν μειωμένες ποσότητες και αποδόσεις.
ΕΛΛΑΔΑ. Θέμα για το πώς έχει επηρεαστεί η συγκομιδή της ελιάς από τις αλλαγές του καιρού καθώς και τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η κλιματική αλλαγή στην καλλιέργειας, φιλοξενεί το διεθνές πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο περασμένος χειμώνας δεν ήταν αρκετά κρύος και υγρός σε μια από τις πιο γνωστές ελαιοπαραγωγικές περιοχή της Ελλάδας στα νότια της χώρας, την Καλαμάτα. Την άνοιξη, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου καταστρέφοντας τα άνθη που επρόκειτο να εξελιχθούν σε ελιές, ενώ στη συνέχεια, το καλοκαίρι έφερε το χειρότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, ξεραίνοντας τις ελιές και πυροδοτώντας πυρκαγιές που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα.
«Η φετινή χρονιά μας έδειξε ότι το δέντρο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Παρόλο που βρισκόμαστε στην Μεσόγειο και έχουμε ζεστά καλοκαίρια, αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για την ελιά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε δέντρα χωρίς καρπούς. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα της περιβαλλοντικής αλλαγής που περνάμε», δηλώνει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, αγρότης και επικεφαλής του τοπικού συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αντωνόπουλου, η περιφερειακή παραγωγή θα μειωθεί κατά 50%, ενώ πρόεθεσε πως «γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων και προβλημάτων που δεν βλέπαμε πριν από 20 χρόνια».
Η Ευρώπη μόλις πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ και οι επιστήμονες λένε ότι οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες που έβλαψαν τα ελαιόδεντρα είναι αυτό που μπορεί να αναμένεται από την κλιματική αλλαγή.
«Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι ότι ορισμένες περιοχές, ειδικά στη νότια Ελλάδα, όπως η Κρήτη, δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν ελιές ή θα έχουν πολύ μειωμένες αποδόσεις», τονίζει ο Σταύρος Βέμμος, ειδικός σε θέματα ελιάς και καθηγητής της πομολογίας, της επιστήμης της οπωροκαλλιέργειας.
«Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και οι ελληνικές ποικιλίες είναι ιδιαίτερα περιζήτητες για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους».
Η χώρα παρήγαγε 275.000 τόνους ελαιολάδου το 2020-21 και περισσότεροι από τους μισούς πήγαν στο εξωτερικό, γεγονός που την καθιστά τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ προβλέπει ότι η παραγωγή θα μειωθεί στις 230.000 τόνους το 2021-22.
Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ελαιολάδου προέρχεται από τις Μεσογειακές Χώρες και στην έκθεση προοπτικώνγια την επόμενη δεκαετία, η Κομισιόν προέβλεψε ότι η παραγωγή στην ΕΕ θα αυξηθεί μεν, αλλά ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ετήσιες αποδόσεις και την ποιότητα του ελαιολάδου, ενώ για την Ελλάδα, προέβλεψε περιορισμένη μείωση της παραγωγής.
Μπουκαλάκια με ελαιόλαδο Καλαμάτας βρίσκονται σε εστιατόρια μέχρι την Ιαπωνία, αλλά οι αγρότες ανησυχούν ότι αν οι αποδόσεις συνεχίσουν να μειώνονται, δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση για αυτό που αποκαλούν «πράσινο χρυσό», θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική οικονομία.
«Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, με όλα αυτά που συμβαίνουν, θα έχουμε πρόβλημα να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς, ειδικά της εξωτερικής αγοράς. Η Καλαμάτα έχει γίνει γνωστή με τις ελιές και το ελαιόλαδο από την περιοχή και υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες στο μέλλον», αναφέρει ο κ. Αντωνόπουλος.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις