«Πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς»: 163 εκατ. αναζητήσεις στο διαδίκτυο
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για τη βία κατά των γυναικών.
ΚΟΣΜΟΣ. Η ψυχολόγος, Στέλλα Αργυρίου, παρουσίασε στοιχεία που σοκάρουν, στον απόηχο της νέας γυναικοκτονίας – 13ης από τις αρχές του έτους - στη χώρα μας.
Η κυρία Αργυρίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι μέσα στην πανδημία αναζητήθηκε 163 εκατ. φορές στο ίντερνετ το «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς».
«Έχουμε μια δεύτερη πανδημία, αυτή της έμφυλης βίας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα γιατί δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν, και η μια τραγωδία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη» τόνισε η ψυχολόγος, διευκρινίζοντας ότι στην αύξηση των βιαιοπραγιών και των δολοφονιών έχει παίξει ρολό η πανδημία.
Η βία έχει μπει μέσα στα σπίτια
«Η βία έχει μπει μέσα στα σπίτια. Πρέπει να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, για να μπορέσει η μάνα, η σύζυγος, η σύντροφος να στηριχθεί για να εγκαταλείψει το δυνάστη. Δολοφονούνται και αφήνουν πίσω υποχρεώσεις αφήνουν πίσω παιδιά. Πρέπει αυτές οι γυναίκες να υποστηριχτούν από την πολιτεία» υπογράμμισε η κυρία Αργυρίου.
Και πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει σεβασμός και υπομονή στις σχέσεις, πρέπει να βγούμε καλύτεροι από την πανδημία. Να ασχολούμαστε καθημερινά με το πώς θα γινόμαστε καλύτεροι».
Τι είναι η βία κατά των γυναικών
Η βία κατά των γυναικών συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση και σε διαφορετικά πλαίσια. Μπορεί να είναι ψυχολογική ή/και σωματική ή/και σεξουαλική. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως. Από το 1999 ορίστηκε η 25η Νοεμβρίου ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η ευαισθητοποίηση ενάντια στη βία με θύματα γυναίκες αυξήθηκε έντονα.
Μορφές βίας
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η πιο κοινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (δημοσιεύσεις της UNICEF). Σύμφωνα με μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή θα υποστεί βία σε κάποιο σημείο της ζωής της.
- Ενδοοικογενειακή βία
- Σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Σε όλο τον κόσμο, μία στις πέντε γυναίκες θα είναι θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού στη διάρκεια της ζωής τους. Στην Ινδία, μια γυναίκα βιάζεται κάθε 21 λεπτά. «Ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος», εκτιμά η Ινδολόγος Dorothea Riecker.
- Ο βιασμός ως όπλο πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τη δεκαετία του 1990 στη Βοσνία, τη Ρουάντα, το Κονγκό, τη Λιβερία και τη Συρία. Η σεξουαλική βία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει ερευνηθεί από τη δεκαετία του 1990.
- Στις προσφυγικές ροές, για παράδειγμα από τη Συρία προς την Ευρώπη, οι γυναίκες και τα κορίτσια κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πέσουν θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας.
- Οι φόνοι λόγω προίκας
- Δολοφονίες «τιμής της οικογένειας»
- Αναγκαστικός γάμος
- Βία κατά τον τοκετό
- Η γυναικοκτονία, η άμβλωση των γυναικείων εμβρύων μετά την προγεννητική επιλογή φύλου, η βρεφοκτονία των κοριτσιών ή η συστηματική παραμέληση των κοριτσιών είναι ευρέως διαδεδομένες στη Νότια και Ανατολική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στο Μεξικό, η απαγωγή, ο βιασμός και η δολοφονία γυναικών είναι γνωστές με τον όρο "feminicido". Τα εγκλήματα συνήθως δεν τιμωρούνται, επικρίνουν τα Ηνωμένα Έθνη και τις ομάδες δικαιωμάτων των γυναικών. (Βλέπε επίσης: Δολοφονίες γυναικών στη Σιουδάδ Χουάρες )
- Εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική πορνεία
- Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: οι κύριες περιοχές κατανομής είναι η Δυτική και η βορειοανατολική Αφρική (π.χ. Β. Αίγυπτος) καθώς και Υεμένη, Ιράκ, Ινδονησία και Μαλαισία.
- Οι επιθέσεις οξέων σε γυναίκες είναι ιδιαίτερα συχνές στα κράτη της Νότιας Ασίας
- Λιθοβολισμός, μια συλλογική μορφή εκτέλεσης στην οποία καταδικάζονται συγκεκριμένα σε γυναίκες για μοιχεία ή σεξουαλική επαφή πριν από το γάμο. Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Υεμένη, η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν, η λιθοβολία ασκείται βάσει του θρησκευτικού νόμου της Σαρία.
- Διακρίσεις εις βάρος χηρών
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις