Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ;
Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος
Με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ, η σκέψη ανατρέχει στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο για πάνω από 20 χρόνια βρέθηκε αυτοδύναμα στο τιμόνι της χώρας. Τα πρώτα χρόνια, στα πολύ θετικά του έχουν καταγραφεί, η συμφιλίωση του λαού με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο άνεμος ελευθερίας και δημοκρατίας που πέρασε και στα λαϊκά στρώματα, τα οποία ήταν για δεκαετίες παραγκωνισμένα και φοβισμένα από το κράτος-χωροφύλακα της τότε Δεξιάς, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, η οργάνωση του ΕΣΥ και η δημιουργία των κέντρων υγείας και πολλές άλλες αξιοσημείωτες παρεμβάσεις.
Τώρα, κυρίαρχη πρόταση ήταν το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» και η μνήμη ανέσυρε το «Συμβόλαιο με το λαό» -πέρασαν 40 χρόνια από την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ τη 18η/10/1981- του οποίου οι Αρχές έμειναν στις υπογραφές.
Η απλή αναλογική, ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, η έξοδος από το ΝΑΤΟ, η ειδική σχέση με την τότε ΕΟΚ, η στεγανοποίηση των βάσεων του θανάτου, η πάταξη του ρουσφετιού κ.ά., βασικοί όροι της συμφωνίας παρέμειναν ανενεργοί, με τις μεγάλες προσδοκίες για ανεξαρτησία και αξιοκρατία να μη δικαιωθούν. Το ουσιαστικότερο όλων ήταν η μη υποστήριξη της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, όταν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) και τα χρηματοδοτικά πακέτα Ντελόρ έφθαναν το ένα κατόπιν του άλλου με την είσοδο στην τότε ΕΟΚ, με αποτέλεσμα πολλές υγιείς επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, μετά και από την ανεξέλεγκτη δράση των κομματικών συνδικαλιστών. Αργότερα, σημαντικά έργα έγιναν, αλλά ο «εκσυγχρονισμός» και τα μνημόνια επιβεβαίωσαν την προσγείωση στην αγκαλιά του συντηρητικού συστήματος.
Ο δρόμος προς τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ τον προσεχή Δεκέμβρη ενδιαφέρει όλους τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά τις αντιπαραθέσεις των υποψηφίων, γιατί το κόμμα αυτό ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αφού οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι βαριές καταγγελίες που εκτοξεύονται μεταξύ τους, οι οποίες δεν προκύπτουν από τις διαφορές θέσεων και προτάσεων δείχνουν καθαρά μόνο τις προσωπικές φιλοδοξίες και επιβεβαιώνουν την αστάθεια και τη σαθρότητα του πολιτικού χώρου, ο οποίος λαβωμένος και ανίσχυρος από τις επιλογές του παρελθόντος ψάχνει εναγώνια να βρει στηρίγματα μεταξύ της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Στη μάχη έχουν επιστρατευθεί όλα τα μέσα, με τους «όρκους ενότητας» να είναι επιφανειακοί, κάτι που προκύπτει από τις πρακτικές των ίδιων και των ομάδων που τους στηρίζουν, με τις κονταρομαχίες των αντιπάλων «συντρόφων» να είναι σκληρές, με τις ακονισμένες εσωκομματικές λάμες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και να αστράφτουν στις ακτίνες του πράσινου ήλιου.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, εν όψει εκλογής νέας ηγεσίας υπήρξαν φραστικές αντεγκλήσεις, βαριές κατηγορίες και παρ’ ολίγον χειροδικίες, με αποτέλεσμα ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα και σκηνικό, όπως κατέγραψαν τα μέσα ενημέρωσης. Ένας βουλευτής κάλεσε τους δυο ευρωβουλευτές να δώσουν τις συνδρομές τους στο κόμμα, που, όπως είπε, δεν αποδίδουν από το 2014 και οι οποίες ανέρχονται σε 58 000 ευρώ.
Η Φώφη Γεννηματά είχε πει, ενόσω ήταν υποψήφια για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ: «Κάποιοι χρησιμοποιούν ατζέντα μακριά από τις αξίες και την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας μέχρι και σε ακροδεξιές αντιλήψεις που ακούγονται τελευταία», φωτογραφίζοντας κάποιον υποψήφιο. Είχε εξαπολύσει βολές κατά όσων «μοιράζουν ΠΑΣΟΚόσημα», «αρκετά τα παιχνίδια με το ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη είναι το σπίτι μου, εγώ δεν έφυγα ποτέ από εκεί, εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ να κάνω κόμμα», «ότι μεγάλωσα την παράταξη και θα τη μεγαλώσω κι άλλο» θυμίζοντας έμμεσα την εποχή που ο Ανδρέας Λοβέρδος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας τη «Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας» (2012) και στη συνέχεια το κόμμα «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» (2013). Να σημειωθεί εδώ ότι ο παραπάνω πολιτικός και διεκδικητής της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ γράφει στο νέο βιβλίο του, ότι είχε αποφασίσει να δείρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στη Βουλή και να του σπάσει τη μύτη, μετά από την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο Novartis. Τώρα είναι υπόδικος, μετά από την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε μετά από τις εκλογές της 7ης/7/2019 και την αλλαγή της Κυβέρνησης, με το επιχείρημα περί πολιτικής δίωξης από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υφίσταται.
Κάποιοι πιστεύουν ότι το κόμμα αυτό μπορεί να ανακάμψει και να το εμπιστευθούν τα λαϊκά στρώματα. Μήπως θεωρούν ότι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι ίδιοι αμφισβήτησαν τις επιλογές και άλλαζαν κάθε τόσο την ονομασία (Ελιά-Δημοκρατική παράταξη, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΙΝΑΛ) θα συγκινήσει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, τους οποίους με τις πρακτικές του εγκατέλειψε; Η διάσπαση της πάλαι ποτέ «σοσιαλιστικής» παράταξης είναι προ των πυλών, όταν από τώρα ο ένας δήλωσε ότι θα αποχωρήσει αν δεν καταφέρει να εκλεγεί αρχηγός. Το βαρύ φορτίο του ένδοξου παρελθόντος, αλλά και αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν κατά την πολύχρονη κυβερνητική θητεία, οι ενοχές από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η εφαρμογή του καταστροφικού PSI και η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, φαίνεται ότι δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα από τους υποψηφίους προέδρους.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος Χάρης Καστανίδης είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: «Την επόμενη μέρα η χώρα μετά την απλή αναλογική πρέπει να κυβερνηθεί με μεγάλες τομές για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση και άμβλυνση των ανισοτήτων, με έμφαση στην αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής».
Θεωρεί σημαντικό εσωκομματικά να δοθεί η μάχη των ιδεών και όχι των μηχανισμών και φιλοδοξεί αν εκλεγεί πρόεδρος, να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού ισχυριζόμενος ότι το κόμμα μετεκλογικά δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ.
Η αληθινή ιστορία και η επίγνωση της πραγματικότητας καθορίζουν και προσδιορίζουν τα επόμενα βήματα. Η επιστροφή στο παρελθόν, με τις όποιες σκοπιμότητες είναι οπισθοδρόμηση και πολιτική ουτοπία.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις