Στήνουν αιολικά πάρκα σε αρχαιολογικό χώρο και παραδοσιακό οικισμό των Κυθήρων!
Απροκάλυπτη υποβάθμιση αρχαιολογικού και παραδοσιακού χώρου στα Κύθηρα επιχειρείται με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Δείτε τον διάλογο Αρσένη – Ταγαρά για το θέμα
ΚΥΘΗΡΑ. Την παραβίαση του χωροταξικού των ΑΠΕ από την έκδοση άδειας παραγωγής αιολικών πάρκων μέσα στις ζώνες απαγόρευσης εγκατάστασης λόγω γειτνίασης με τον αρχαιολογικό χώρο της καστροπολιτείας της Παλαιόχωρας Κυθήρων, του παραδοσιακού οικισμού του Μυλοποτάμου και των οικισμών Κουσουνάρι, Λαζαριάνικα και Ρίζες, έθεσε σήμερα στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής Β2 Δυτικής Αθήνας, του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης.
Πρόσφατα, κάτοικοι των Κυθήρων και πλήθος συλλόγων, ο Δήμος και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων έκαναν ένσταση στη ΡΑΕ βασιζόμενοι και στην παραβίαση των περιοχών αποκλεισμού και ζωνών ασυμβατότητας του υφιστάμενου Χωροταξικού Πλαισίου. Ωστόσο, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν διότι η ΡΑΕ, από το 2010, έχει αποφανθεί ότι τα στοιχεία που της παρείχαν τα αρμόδια υπουργεία είναι ελλιπή και περιμένει τους γεωπληροφοριακούς χάρτες τους οποίους προκήρυξε στις 12.2.2021.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς απάντησε ότι το χωροταξικό πλαίσιο θα αυστηροποιηθεί και ότι τα αιολικά στα Κύθηρα δεν θα αδειοδοτηθούν αν παραβιάζουν το Χωροταξικο ΑΠΕ, ενώ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το έργο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Αρσένης υπενθύμισε στον κ. Ταγαρά ότι:
Το χωροταξικό των ΑΠΕ παραβιάστηκε επίσημα κατά την πρόσφατη έγκριση από την διυπουργική επιτροπή των 8 νέων αιολικών στην Εύβοια, αυξάνοντας τον αριθμό ανεμογεννητριών στο νησί από 602 σε 710, κατά παράβαση της φέρουσας ικανότητας του Δήμου Καρύστου. Μάλιστα, υπενθύμισε στον κ. Ταγαρά ότι ο υπουργός του κ. Σκρέκας είπε ψέματα στην ολομέλεια, απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση του βουλευτή, ότι έχει υπάρξει απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Καρύστου για την αύξηση της φέρουσας ικανότητας του Δήμου, ενώ τέτοια απόφαση δεν υπάρχει.
Ο νόμος για τις Στρατηγικές επενδύσεις παραβιάστηκε από την ίδια απόφαση καθώς εντάχθηκαν σε αυτό τα εν λόγω 8 πάρκα. Προϋπόθεση για την ένταξη επενδύσεων στον ‘ευνοϊκό’ νόμο είναι να παράγουν πάνω από 120 θέσεις εργασίας. Όμως, όταν 602 υφιστάμενες ανεμογεννήτριες στην Εύβοια έχουν παράξει 62 θέσεις εργασίας, ακόμη κι ένα παιδί καταλαβαίνει ότι είναι ανυπόστατο ότι οι 108 θα δημιουργήσουν 182 θέσεις.
Ενώ ο προκάτοχος του υφυπουργού, κ. Οικονόμου, είχε δεσμευτεί ότι λόγω των αρνητικών γνωμοδοτήσεων θα απορριφθεί το αιολικό στη Σαμοθράκη, ο κ. Αμυράς, νέος υφυπουργός σε θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος, απάντησε ότι δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα της αδειοδότησης αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές και τη μη εφαρμογή της ‘δέουσας εκτίμησης’ των επιπτώσεων των έργων αυτών ΠΡΙΝ από όποια έκδοση άδειας.
Παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για απαγόρευση αιολικών στα ψηλά βουνά πριν ένα χρόνο, σήμερα η κυβέρνηση αδειοδοτεί αιολικά πάρκα και στα 6 βουνά παγκόσμιας σημασίας της χώρας μας. Στα βουνά αυτά βρίσκονται οι εναπομείνασες Περιοχές Άνευ Δρόμων ΠΑΔ (≥50 km2) και είναι τα Λευκά όρη της Κρήτης, η Τύμφη και ο Σμόλικας της Πίνδου, ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, και το όρος Σάος της Σαμοθράκης.
Ο κ. Αρσένης δήλωσε «Είναι προφανές ότι δε σας ενδιαφέρει η προστασία της Φύσης και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αν σας ενδιέφερε, θα προχωρούσατε άμεσα και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ένα πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’ για όλα τα νοικοκυριά, με παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες και στέγες. Με βάση τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στην πρωτοπορία της κλιματικής δράσης, προστατεύοντας παράλληλα τη φύση. Θα μπορούσαμε να παράγουμε έτσι πάνω από το 30% της ενέργειας που καταναλώνουμε αλλά και να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Αντί για αυτό, εσείς επιλέγετε να καταστρατηγήσετε κάθε ευρωπαϊκό και ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και να χωροθετήσετε αιολικά σε κάθε βουνό, ραχούλα, αρχαιολογικό χώρο και παραδοσιακό οικισμό».