Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για Ιταλία στα 2,92 € η τιμή
Ελαφρώς ανοδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όμως οι τιμές παραμένουν χαμηλά για την ποιότητα του προϊόντος και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.
ΕΛΛΑΔΑ. Μια ποσότητα 29 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εφετινής εσοδείας πούλησε στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταρισμός Κριτσάς. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Νίκος Αφορδακός, πρόκειται για την πρώτη ποσότητα χύμα προϊόντος (ένα βυτίο εν προκειμένω), που πουλά φέτος ο ΑΣ, ο οποίος κατά τα άλλα έχει στραμμένη ούτως ή άλλως την προσοχή του, στην τυποποίηση, καθώς έχει πολλές παραγγελίες. Όπως σχολιάζει ο κ. Αφορδακός, η τιμή αυτή για προϊόν οξύτητας κάτω από 0,25 μπορεί να είναι αυτή την περίοδο η υψηλότερη στην Κρήτη, όμως δεν παύει να αποτελεί χαμηλή τιμή για τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό, που θα έπρεπε να πουλά το προϊόν του κατ΄ ελάχιστον 4 ευρώ το κιλό, για να έχει κάποιο κέρδος, αλλά και μια προοπτική γενικότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Κριτσάς, η παραγωγή φέτος του Συνεταιρισμού, θα κυμανθεί στους 500 τόνους περίπου. Σημειωτέον ότι ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός που είχε προκηρύξει για τις 21 Ιανουαρίου 2021 ο Συνεταιρισμός, κηρύχθηκε άγονος, αφού η τιμή των 2,81 ευρώ το κιλό θεωρήθηκε τότε ασύμφορη. Όπως προσθέτει ο κ. Αφορδακός, η πανδημία σαφώς και έχει παίξει ρόλο στην ζήτηση ελαιολάδου και έχει επηρεάσει την αγορά, που αυτή τη στιγμή, δίνει τιμές από 2,55 έως 2,70 ευρώ ανά κιλό στην Κρήτη.
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας Μεσσηνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως στην περιοχή αυτή, οι τιμές εξαγωγής για λάδια είναι στα 2,60-2,70 ευρώ ανά κιλό, ενώ η Ελληνική αγορά σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνει τιμές έως και 2,90 ευρώ το κιλό, για καθαρά έλαια πάντα. Ο κ. Κόκκινος εκτιμά πως όλο το παιχνίδι το επόμενο διάστημα θα παιχτεί στην καθαρότητα (χωρίς πλαστικοποιητές, υδρογονάνθρακες και υπολλείμματα φυτοοπροστατευτικών) των ελαίων και τις ποσότητες που μπορούμε να παράξουμε ως χώρα, αν θέλουμε να πάρουμε επιτέλους την υπεραξία του προϊόντος.
Εξάλλου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, κ. Γιάννης Πάζιος δήλωσε πως οι τιμές παραγωγού είναι στα 2,60 - 2,70 ευρώ το κιλό, αποθέματα υπάρχουν και πιο πολλοί αγρότες τηρούν στάση αναμονής, για όταν ανέβει η ζήτηση και η αγορά γενικώς, οπότε θα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.
Η κα Ελένη Σαλάτα καλλιεργεί 15 στρέμματα βιολογικές ελιές ελαιοποιήσιμες στην περιοχή Κρήνες Κορινθίας και όπως μας λέει η ζήτηση είναι πεσμένη γενικά λόγω και της κατάστασης με τον κορονοϊό, οι δε τιμές που εμπορεύεται το προϊόν της, έχοντας μεταξύ άλλων και συνεργασία με εταιρεία τυποποίησης, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή. Η κα Ελένη Σαλάτα πουλά το υπόλοιπο βιολογικό ελαιόλαδο που παράγει μόνη της.
Η κα Γεωργία Ζέρβα - Μπουτσιάνη, τέλος, καλλιεργεί ελιές επιτραπέζιες αλλά και βιολογική ελαιοποιήσιμη ελιά ποικιλίας Μανάκι στα Κάτω Δολιανά Αρκαδίας και όπως μας λέει τα πράγματα και η αγορά γενικώς είναι πεσμένα στο ελαιόλαδο λόγω και της γνωστής κατάστασης με τον κορονοϊό. Η ίδια τυποποιεί όμως βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο διαθέτει σε μια τιμή 5 ευρώ το κιλό, όπως μας είπε, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με πελάτες της. Κατά τα άλλα στο νομό Αρκαδίας, η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 2,50 ευρώ το κιλό, όπως μας εξήγησε.