Τα προβλήματα των δικηγόρων και της Δικαιοσύνης έθεσε στον Χαρίτση ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν σήμερα το σύνολο των δικηγόρων, αλλά και την ίδια την Δικαιοσύνη στην περιοχή και στην χώρα συνολικά έθεσαν οι δικηγόροι της Καλαμάτας στον Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή Μεσσηνίας.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και η Δικηγόρος και π. Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη, με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. Καλαμάτας ενημέρωσαν τον κ. Χαρίτση για τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το σύνολο των δικηγόρων, αλλά και την ίδια την Δικαιοσύνη στην περιοχή και στην χώρα συνολικά:
- Την ανάγκη να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί, όπως έχει σχεδιαστεί, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που θα οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στον δρόμο και πολλούς μικρομεσαίους ιδίως επαγγελματίες, εμπόρους και επιχειρηματίες στην φτωχοποίηση και στην ανεργία.
- Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» που σχεδιάστηκε και λειτουργεί ήδη, δεν θα επιλύσει αλλά αντίθετα θα διογκώσει τα προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες και τους νομικούς παραστάτες τους, ενώ τα Ειρηνοδικεία της χώρας μας, τα οποία και καλούνται να «σηκώσουν το βάρος» της επίσπευσης χιλιάδων υποθέσεων, στερούνται σήμερα το αναγκαίο προσωπικό από δικαστές και υπαλλήλους, αλλά και από υλικοτεχνικές υποδομές, για τις οποίες δεν φρόντισε η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο. Η ασφάλεια του δικαίου και της απονομής της δικαιοσύνης στην χώρα μας τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση και κλονίζεται από τέτοιου είδους πρόχειρους σχεδιασμούς.
- Την υποβάθμιση του θεσμού της «νομικής βοήθειας» από την κυβέρνηση, ενός θεσμού που συμβάλλει στην απρόσκοπτη προσφυγή των οικονομικά αδύναμων κι ανήμπορων πολιτών στην δικαιοσύνη, αφού η καθυστέρηση στην πληρωμή των δικηγορικών αμοιβών και των δικαστικών εξόδων έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο, ξεπερνώντας σε εκατοντάδες περιπτώσεις ακόμα και την 2ετία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των δικηγόρων προς το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης
- Την ενίσχυση που διεκδικούν οι δικηγόροι από τον ΟΑΕΔ με σκοπό την άμεση επιδότηση των ασθενέστερων οικονομικά συναδέλφων τους με εισοδηματικά κριτήρια, από κεφάλαια που έχουν σχηματιστεί με δικές τους εισφορές την τελευταία 10ετία και οδήγησαν ήδη τον ΔΣΑ να ζητά «την άμεση λογοδοσία από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ και του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για την τύχη των αποθεματικών του».
- Την επιστρεπτέα προκαταβολή που θα πρέπει να καταστεί ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ και τα κριτήρια της να σταθμίζονται στο σύνολο του έτους κι από την αρχή της πανδημίας και όχι ανά 3μηνο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, με συνέπεια τη μη ενίσχυση και παράλειψη χιλιάδων δικηγόρων αλλά κι επαγγελματιών.
- Την άμεση ανάγκη ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, όπως και την ανάγκη για ενίσχυση του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Καλαμάτας σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές ώστε να γίνει ένας χώρος ασφαλής και λειτουργικός υπηρετώντας τον ρόλο του προς τους πολίτες.
Ο Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣΚ ότι οι προτάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ άλλων για την μη εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα και της ενίσχυσης των Δικηγόρων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή εφάπτονται των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης όλων των δικηγόρων και ιδίως των νέων, που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα στην επαγγελματική τους δραστηριότητα από την πανδημία.