21: ήρωες / περιοχές / επεισόδια! Ψηφιακή παραγωγή για τους ήρωες της Παλιγγενεσίας
Δείτε τις 5 περιοχές της Πελοποννήσου!
ΕΛΛΑΔΑ. Για τον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από το 1821 αλλά και ως φόρος τιμής στη μνήμη των Ελλήνων που πολέμησαν «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» ετοιμάζεται η σειρά των ιστορικών ντοκιμαντέρ «1821-Ήρωες σαν Έλληνες».
Έχει ως αφετηρία μία ιδέα του παραγωγού και σκηνοθέτη Αλέξη Πόνσε, που συνοψίζεται στην ανάδειξη της προσωπικότητας των ηρώων της ελληνικής επανάστασης μέσα από το σύνολο μια σύγχρονης ψηφιακής ταινιοθήκης με εθνικό, ιστορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόσημο.
Ήρωας στα λεξικά της ελληνικής γλώσσας είναι ο άνθρωπος που προβαίνει σε γενναία πράξη, συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας, στην κρίσιμη καμπή της ιστορίας. Πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και μία ισχυρή ομάδα κινηματογραφιστών ενώθηκαν για να ερευνήσουν και να αποτυπώσουν στη μορφή μιας έγκυρης ψηφιακής βιβλιοθήκης, την ιστορία του ηρώων της επανάστασης, τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής τους και να αναδείξουν τη γήινη, τη μόνη «θνητή” πλευρά τους, την καθημερινότητά τους.
Τον Μάρτιο του 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της επιτυχημένης Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ενός αγώνα που κράτησε μέχρι το πρωτόκολλο αναγνώρισης του Φεβρουαρίου του 1830 στο Λονδίνο και που συνεχίστηκε μέχρι τον 20ο αιώνα με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και έμεινε ανεκπλήρωτος στο θέμα της Κύπρου, αλλά και σε πολλά άλλα που τα βρίσκουμε ακόμα και σήμερα μπροστά μας σε εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα.
Στην Επανάσταση του 1821, παρά τις διαφορές τους, κάνοντας χρήση της Πλατωνικής Διαλεκτικής, βρήκαν κοινό τόπο ενώσεως, άνθρωποι με ηρωική ψυχή, άνθρωποι απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις , απ’ όλα τα μήκη δράσης του τότε Ελληνισμού. Κάποιοι απ’ αυτούς με παιδεία κι’ άλλοι λιγότερο μορφωμένοι. Κάποιοι έμποροι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και άλλοι πλούσιοι σε γενναιότητα, με περίσσευμα ψυχής. Άνθρωποι από τα πεδινά, τα ορεινά και τα νησιά. Θρησκευόμενοι, πολύ ή λίγο, αλλά με την πίστη την επιθυμία να δουν τον τόπο, την πατρίδα τους ελεύθερη ,γινόμενοι οι ίδιοι, η σπίθα θυσίας που άναψε τη φωτιά της μεγάλης επανάστασης, ανέτρεψε τη σκλαβιά του ραγιαδισμού, και έφερε την πολυπόθητη Ελευθερία.
Στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση, πρωτοστάτησαν προσωπικότητες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η γενιά του, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, οι Μποτσαραίοι, οι Τζαβελ(λ)αίοι, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Φωτήλας, οι Πετμεζαίοι, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, οι Πλαπουταίοι, ο Μακρυγιάννης, ο Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας), οι Μαυρομιχαλαίοι, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Δόμνα Βισβίκη και πολλοί άλλοι. Δεν αρκούν σελίδες επί σελίδων για τους επώνυμους και χιλιάδες «ανώνυμους» αγωνιστές.
Ο ελληνικός λαός τους έκανε τραγούδι, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα, μνημεία, ταινίες, ποιήματα, βιβλία, επηρεάζοντας μέχρι και τους ξένους στα πέρατα της οικουμένης. Ήταν και είναιοι αμετάκλητοι πρέσβεις της χώρας μας σε όλο τον κόσμο εδώ και δύο αιώνες!
Η μεγάλη ψηφιακή παραγωγή της σειράς, αποτελείται κατ’ αρχήν από 21 ντοκιμαντέρ , με τίτλο «Ήρωες σαν Έλληνες – 1821» με φιλοδοξία να ακολουθήσουν άλλα 21 στο εγγύς μέλλον. Επιδιώκει να φωτίσει πλευρές της προσωπικότητας των ηρώων, το οικογενειακό περιβάλλον τους, τη συμπεριφορά τους, τις συναναστροφές, την παιδεία τους, τον τρόπο σκέψη τους και φυσικά τη δράση τους, δηλαδή τον καθημερινό τους βίο μέσα στη δίνη της εποχής τους.
Βασισμένα σε εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα, τα αυτοτελή επεισόδια της σειράς, παρουσιάζουν ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στις περιοχές και πόλεις που γεννήθηκαν, έδρασαν ή και μαρτύρησαν. Διανθισμένο με αφηγήσεις, μέσα από βιογραφίες και απομνημονεύματα μαρτυρίες απογόνων τους, συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και τοπικούς παράγοντες, κάθε ντοκιμαντέρ προβάλλει τη στρατηγική σκέψη τους και τους τρόπους δράσης τους, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους έκαναν από μοναχικές προσωπικότητες, ήρωες κοινού σκοπού. Ακόμη και τα σωζόμενα προσωπικά τους αντικείμενα αποτελούν κομμάτι της έρευνας που οδηγεί στην σκιαγράφηση του χαρακτήρα τους πετυχαίνοντας να τους φέρει ακόμη πιο κοντά μας.
Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, με στοιχεία animation για να αποδοθούν καλύτερα χάρτες της εποχής και στιγμιότυπα από τις μάχες, χρησιμοποιώντας απλά Ελληνικά ώστε το όλο έργο, να γίνει φιλικό προς τη νέα γενιά , με νέες μεθόδους αποτύπωσης της ιστορικής πραγματικότητας. Η νέα σειρά στοχεύει να αποτελέσει πηγή ενδιαφέροντος και γνώσης για τον Έλληνα αλλά και τον ξένο θεατή που θέλει να μάθει περισσότερα για τα λήμματα «Έλληνας και Ήρωας», ακόμα και να αποτελέσει οπτική βιβλιογραφική αναφορά για τον ερευνητή του μέλλοντος. Η Μουσική για το «1821 Ήρωες σαν Έλληνες » είναι του Μίκη Θεοδωράκη
Τη Σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξης Πόνσε – Ψαρρός
Ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση:
Κωνσταντίνος Πλαπούτας, Πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος , που ιδρύθηκε το 1938 από τα εγγόνια των αγωνιστών του ΄21 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ευδόκιμη πορεία του, τελών υπό την αιγίδα του εκάστοτε ΠτΔ και της Ακαδημίας Αθηνών.
Δημήτριος Σταθακόπουλος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου -Κοινωνιολογίας της ιστορίας οθωμανικής περιόδου – Τουρκολόγος, απόγονος αγωνιστών ’21. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω , μέλος ΔΣ της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ και μαϊστωρ Βυζαντινής μουσικής.
Άννα Κορδατζή- Πρασσά διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
Δημοσιογραφική έρευνα: Χρήστος Χατζησπύρου
Παραγωγή: εταιρεία EURΟIRIDA
Επικοινωνία: art ensemble
Οι 21 Περιοχές και οι 21 Ήρωες της νέας σειράς
1821 Ήρωες σαν Έλληνες
1. ΚΕΡΚΥΡΑ: Ιωάννης Καποδίστριας
2. ΧΙΟΣ, Ψαρά: Κωνσταντίνος Κανάρης
3. ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Αλή Πασάς
4. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Κίτσος Τζαβέλας
5. ΣΟΥΛΙ : Μάρκος Μπότσαρης
6. ΤΡΙΠΟΛΗ: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
7. ΠΑΤΡΑ : Παλαιών Πατρών Γερμανός
8. ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Παπαφλέσσας, Γρηγόριος Δικαίος
9. ΜΑΝΗ: Οικογένεια Μαυρομιχάλη, Αρεόπολη
10. ΓΟΡΤΥΝΙΑ: Δημητράκης και Γεώργιος Πλαπούτας
11. ΥΔΡΑ: Ανδρέας Μιαούλης
12. ΣΠΕΤΣΕΣ: Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
13. ΠΑΡΟΣ : Μαντώ Μαυρογένους
14. ΛΕΙΒΑΔΕΙΑ: Αθανάσιος Διάκος
15. ΑΜΦΙΣΣΑ : Πανουργιάς, Δημήτριος Ξηρός
16. ΘΕΣΣΑΛΙΑ : Ρήγας Φεραίος, Βελεστίνο, Αμπελάκια
17. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εμμανουήλ Παππάς, Χαλκιδική
18. ΚΡΗΤΗ: Δασκαλογιάννης, Ιωάννης Βλάχος
19. ΘΡΑΚΗ: Δόμνα Βισβίκη, Αλεξανδρούπολη
20. ΠΕΙΡΑΙΑΣ : Γεώργιος Καραϊσκάκης, Φάληρο
21. ΑΘΗΝΑ: Μακρυγιάννης, Ιωάννης Τριανταφύλλου