2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών η Σπάρτη τιμά τον βασιλιά της Λεωνίδα;
Γράφει ο Ευστάθιος Ι. Μπεκιάρης
ΣΠΑΡΤΗ. Η απόδοση ονομασιών στους δρόμους έχει κυρίως δύο σκοπούς. Ο ένας καθαρά λειτουργικός, το όνομα ενός δρόμου μαζί με τον αριθμό του αποτελεί τη διεύθυνση οποιουδήποτε κτίσματος. Ο άλλος σκοπός είναι ηθικοκοινωνικός, με τον τρόπο αυτόν η κοινωνία τιμά πρόσωπα, τόπους, καταστάσεις που η προσφορά τους στο έθνος, στο κοινωνικό σύνολο ή στον κόσμο ολόκληρο είναι άξια και πρέπει να τιμηθεί.
Στη πόλη μας ο κεντρικός δρόμος, η Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έχει στην αρχή της το ορειχάλκινο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα.
Ο βασιλιάς Λεωνίδας, ένα παγκόσμιο σύμβολο των αρετών της φιλοπατρίας, της φιλοτιμίας, της αυταπάρνησης και της πειθαρχίας γεννήθηκε και έζησε στη Σπάρτη και στις Θερμοπύλες αποθέωσε την αυτοθυσία και την ιδέα της ελευθερίας. Δεν τιμήθηκε όπως έπρεπε από την πόλη αφού το όνομα του δεν δόθηκε στον κεντρικότερο δρόμο της.
Προτείνεται στον Δήμο Σπάρτης με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπύλων να τιμήσει το βασιλιά Λεωνίδα δίνοντας το όνομα του στη σημερινή Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (στην οποία επαναλαμβάνω βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα όπου χιλιάδες επισκεπτόμενοι τη πόλη φωτογραφίζονται μαζί του).
Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο της Σπάρτης μπορεί να διορθώσει ένα ηθικοκοινωνικό λάθος πραγματοποιώντας την αλλαγή ονομασιών μεταξύ των οδών Λεωνίδου και Κ. Παλαιολόγου, τιμώντας έτσι τον πιο ένδοξο πρόγονο μας.
Σημείωση: Παλαιότερα η οδός Κ. Παλαιολόγου είχε τρεις ονομασίες ανάλογα με το σημείο της οδού, Σταδίου – Κ. Παλαιολόγου – Γυθείου, οι οποίες συρρικνώθηκαν σε μία. Δηλαδή έγινε και τότε μία αλλαγή. Τώρα όμως δε θα χρειαστεί να αλλάξουν οι αριθμοί παρά μόνο η ονομασία.