Για μια νέα κοινωνική συμφωνία
Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου, υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας στο κόμμα «Κοινωνική Συμφωνία»
Η ίδρυση της Κοινωνικής Συμφωνίας είναι αποτέλεσμα των ριζικών μεταβολών που συντελούνται στην κοινωνική και οικονομική συγκρότηση της Χώρας καθώς και στη λειτουργία των θεσμών και του ξοφλημένου ήδη πολιτικού συστήματος. Αν θέλετε ήταν και το αποτέλεσμα της ασφυξίας που ένιωθαν όλο αυτό τον καιρό ορισμένα στελέχη, του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, που κατέληξε στη διαγραφή τους.
Το ζητούμενο σήμερα είναι τι συγκεκριμένα πρέπει να γίνει ώστε να βγούμε γρήγορα και αποτελεσματικά από την κρίση και ποιος αξιόπιστα το προτείνει αυτό. Αυτοί που λένε όχι στην Ευρώπη, το Ευρώ, το μνημόνιο και ότι όρθιο υπάρχει ακόμη σε αυτό το τόπο. Ή μήπως αυτοί που συνυπέγραψαν αυτή τη συγκεκριμένη επαχθή δανειακή σύμβαση, που μας έφερε εδώ που μας έφερε, χωρίς να μας ρωτήσουν, και τώρα ετοιμάζονται να συγκυβερνήσουν και να μας … ξανά σώσουν.
Η Κοινωνική Συμφωνία έχει εκπονήσει μια νέα ριζοσπαστική πρόταση, ένα Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης στα πλαίσια του οποίου προτείνει μια νέα πολιτική Ισοδυνάμων η οποία λέει όχι στη μονόπλευρη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, λέει ναι στον έλεγχο της πολιτικής πάνω στις αγορές, ναι στην καταπολέμηση της ανεργίας, ναι σε ένα καινούργιο κόσμο της εργασίας και της ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα προτείνει και.
1. Καταργεί τις φορολογικές απαλλαγές που δόθηκαν στις Τράπεζες. (4.5 δις € )
2. Περιστέλλει τις Δημόσιες σπατάλες σε Υπ. Εξωτερικών, Άμυνας. (1.5 δις € ενοίκια)
3. Στηρίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
4. Θεσμοθετεί ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
5. Κάνει άρση αντικινήτρων και ριζική απλούστευση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και άλλα πολλά.
Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της Χώρας είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να κατατείνει στην παραγωγή νέου πλούτου, με επενδύσεις και παραγωγικές αναδιαρθρώσεις στον πρωτογενή τομέα, σε ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και στη παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Η Κοινωνική Συμφωνία θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση τοπικών αναπτυξιακών δράσεων και τοπικών δικτύων που αρθρώνονται γύρω από την παραγωγική φυσιογνωμία και ιδιαιτερότητα κάθε γεωγραφικής μικροκλίμακας. Τις δημόσιες και κοινωφελείς λειτουργίες πρέπει να τις ασκεί η Περιφερειακή Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, ενώ το κεντρικό Κράτος πρέπει να αναλάβει την διαχείριση των απολύτως αναγκαίων Εθνικών Πολιτικών.
Η Κοινωνική Συμφωνία επιχειρεί να εγγράψει στην συνείδηση του κόσμου ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση με άλλον περισσότερο δίκαιο τρόπο, με άλλου τύπου ισοδύναμα μέτρα από αυτά της Τρόικα και να μετατρέψει την οργή του κόσμου σε δημιουργική δύναμη η οποία θα εκφραστεί θετικά στις κάλπες.