H ανθοφορία της ελιάς Καλαμών σε Σπάρτη, Μεσολόγγι, Λιβανάτες!
ΕΛΛΑΔΑ. Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που παράγει το πιο μεγάλο ποσοστό ελιάς Καλαμών προβλέπεται δραστική μείωση, σύμφωνα με όσα μας είπαν αγρότες και γεωπόνοι.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως στο Μεσολόγγι, η περασμένη ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τους παραγωγούς, καθώς αρκετοί άφησαν τον καρπό στα δέντρα, να ωριμάσει έως και το Μάρτιο γιατί ήταν πράσινος, ενώ υπήρχε και μεγάλη καρποφορία, ασχέτα αν ένα μεγάλο μέρος του καρπού στην πορεία χάθηκε από τον καιρό, είτε κατέληξε στο λιοτρίβι.
Όπως, αναφέρει ο γεωπόνος από το Νεοχώρι Οινιάδων Μεσολογγίου, κ. Ηλίας Μαυράκης που έχει εικόνα από πολλά κτήματα στην εν λόγω περιοχή, η ανθοφορία φέτος ακόμα και στα πολύ περιποιημένα λιοστάσια είναι εξαιρετικά μειωμένη και σε καμιά περίπτωση δεν έχει σχέση με την περσινή χρονιά, όπερ σημαίνει ότι πάμε για μια μείωση παραγωγής σίγουρα με βάση την εικόνα αυτή της τάξης του 60-70%.
Στην Φθιώτιδα, όπου οι περισσότεροι αγρότες φρόντισαν να μαζέψουν τον καρπό νωρίτερα από την Αιτωλοακαρνανία άσχετα αν ωρίμασε, φαίνεται να υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση στην ανθοφορία. Έτσι, όπως μας είπε ο Γιώργος Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες, τώρα γίνονται τα κλαδέματα και η εικόνα είναι καλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περσινή χρονιά είχε φορτωμένα δέντρα, αυτό δύσκολα θα επαναληφθεί φέτος, κάτι όμως που εκτός απροόπτου θα οδηγήσει σε πιο χοντρό καρπό τη φετινή χρονιά. Όπως μας αναφέρει ο ίδιος, όποιος παραγωγός, λόγω οψίμισης, μάζεψε Μάρτιο και Απρίλιο, αναπόφευκτα, φέτος θα έχει μείωση, επειδή τα δέντρα δεν είχαν χρόνο να ξεκουραστούν.
Στο νομό Λακωνίας, τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από την Σπάρτη, κ. Γιώργος Κορίνης, υπάρχει διαφορετική εικόνα και η ανθοφορία είναι καλή. Αυτό οφείλεται, μας εξηγεί ο ίδιος, στο γεγονός ότι το 98% των παραγωγών μάζεψαν την σοδειά, ακόμα κι αν δεν είχε ωριμάσει, έως το αργότερο στις 15-20 Φεβρουαρίου, ενώ σε περιπτώσεις που ο καρπός τον Γενάρη του 2020 ήταν στο δέντρο, πράσινος, έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις με λιπάσματα, χαλκούχα, αμινοξέα κ.λπ. σαν... να μην ήταν στο δέντρο ο καρπός. Έτσι, οι καλλιέργειες και η ανθοφορία είναι σε καλή κατάσταση. Κάποιοι βέβαια παραγωγοί από την Λακωνία, κάνουν λόγο για μείωση της επερχόμενης παραγωγής, με βάση την ανθοφορία τώρα, σε ποσοστό 50%, κάτι που αποδίδουν στον πάγο που έπεσε σε ορισμένες περιοχές το προηγούμενο διάστημα.