Διαφορετικές προσεγγίσεις στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Διαφορετικές προσεγγίσεις σημειώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Κοινωνικές, κοσμικές, επιστημονικές, πολιτισμικές.
Το notospress.gr παρουσιάζει αποσπάσματα από θέσεις και δραστηριότητες.
Η θέση της γυναίκας σήμερα είναι ακόμα πιο κρίσιμη και δύσκολη.
Σε περιόδους που η κοινωνία δοκιμάζεται στις αντοχές της κι επιστρατεύει εσωτερικές δυνάμεις ο ρόλος της γυναίκας είναι πρωτεύων ρόλος δεδομένου ότι έχει την ικανότητα (και την ευθύνη) να διατηρεί ισορροπίες να εμπνέει αγώνες, να στηρίζει την καθημερινότητα και να εξοικονομεί δυνάμεις και πόρους.
Έχει την αντοχή και την ευχέρεια σε δυσδιάκριτο ορίζοντα να σχεδιάζει και να διεκδικεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας, στον τόπο μας, διακρίνονται σε όλους τους τομείς γυναίκες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, απλές γυναίκες.
Η κοινωνία και η πολιτεία έχει κατατάξει τη γυναίκα στις υψηλές θέσεις της ανεργίας, της θυματοποίησης από βία, της θνησιμότητας στον τοκετό κ.α. αλλά η γυναίκα αντέχει και προχωρά.
Πάνω απ’ όλα και όλες όμως διακρίνεται η μάνα γυναίκα που είτε στηρίζει διαρκώς την οικογένεια των παιδιών της είτε τολμά, σήμερα, να ονειρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια.
Προβολή ντοκυμανταίρ
Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης "Ρόδον", σε συνεργασία με την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, πραγματοποιούν εκδήλωση – προβολή, στο χώρο της Πινακοθήκης, του βραβευμένου ντοκυμανταίρ "Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα - η πρώτη ελληνίδα ζωγράφος", την Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012, στις 8.15 μμ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Στην εκδήλωση θα παραστεί η δημιουργός και σκηνοθέτης της ταινίας, Κλεώνη Φλέσσα, η οποία θα προλογίσει και θα συζητήσει με το κοινό.
Μήνυμα Δημάρχου Στ. Αργειτάκου
[…] Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας κάθε χρόνο τιμάμε τους αγώνες του γυναικείου κινήματος.
Μέσα στα βάθη των χρόνων ο ρόλος της γυναίκας έχει γράψει ιστορία.
Γυναίκα, μάνα, κόρη, σύζυγος, αρχόντισσα, επαναστάτρια, κυρία…
Με άπειρους στίχους τη Γυναίκα υμνεί η πένα των ποιητών και οι ζωγράφοι αποδίδουν με χρώμα όλη την ομορφιά του κόσμου στο πρόσωπό της.
Σήμερα γιορτάζει η Γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου.
Η Γυναίκα της εργατιάς, της καριέρας αλλά και της ανεργίας.
Η Γυναίκα που συμμετέχει στα κέντρα των αποφάσεων.
Η Γυναίκα της καθημερινότητας που τιμά την οικογένεια αγωνιζόμενη στον στίβο της ζωής.
Το σθένος των Γυναικών, η δύναμη της ψυχής τους και τα αποτελέσματα των πράξεών τους, αποτελούν ιερή παρακαταθήκη για όλους μας. Οι κατακτήσεις τους σε προσωπικές, κοινωνικές, πολιτικές και κυβερνητικές εκφάνσεις με σκοπό την ουσιαστική κατοχύρωση και διατήρηση της Ισότητας και Ισοτιμίας των δύο φύλων, είναι ουσιαστικές και αποτελούν την αφετηρία για νέους στόχους και νέους αγώνες.[…]
[…] Με την προσδοκία ο σημερινός εορτασμός να αποτελέσει κίνητρο για τον απολογισμό και την αποτίμηση των αγώνων και των κατακτήσεων της Γυναίκας, καθώς και υπενθύμισης των ανισοτήτων που εξακολουθεί να υφίστανται, χαιρετίζω τη σημερινή ημέρα και εύχομαι να γεννηθούν νέες ελπίδες ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο για την αλλαγή και την πρόοδο της παγκόσμιας κοινότητας.
Μήνυμα της ΚΠΕ του ΣΥΝ
Η ιστορία των αγώνων των εργατριών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, καθώς και οι μετέπειτα αλλαγές που έφερε το φεμινιστικό κίνημα στη ζωή των γυναικών και τα διαχρονικά αιτήματά του, δεν έχουν μόνο αξία μνήμης. Σε μια εποχή που διαλύονται οι κοινωνικοί θεσμοί και καταργούνται παροχές και δικαιώματα, όπου οι έχοντες και κατέχοντες, ΔΝΤ και Τρόϊκα προχωρούν σε κατά μέτωπο επίθεση, ενώ τα δικαιώματα των γυναικών έχουν ξεθεμελιωθεί, οι συντρόφισσες του παρελθόντος μας διδάσκουν πόσο επίκαιρες είναι στη σύγχρονη εποχή οι θυσίες τους.
Στις μέρες μας οι γυναίκες αποκλείονται ολοένα και περισσότερο από το δημόσιο χώρο: τον Νοέμβριο του 2011 η ανεργία έφτασε το 20,9% που είναι 1.029.587 άνεργοι. Η ανεργία στις γυναίκες ήταν 24,5% και στους άνδρες 18,3%.
Είναι οι πρώτες που «εκτινάσσουν», την ανεργία εφόσον είναι αυτές που γεννούν παιδιά και παίρνουν άδειες μητρότητας, που δεν είναι διαθέσιμες για εξαντλητικά ωράρια εξ αιτίας των πολλαπλών τους ρόλων. Ο φόβος της απόλυσης κάνει τις εργαζόμενες πιο ευάλωτες σε πιέσεις για εργασία εκτός ωραρίου, για απλήρωτες υπερωρίες και πλήθος άλλων παρανομιών από την μεριά των εργοδοτών.
Οι μνημονιακές πολιτικές σε συνδυασμό με τις πατριαρχικές αντιλήψεις-ιδιαίτερα επιθετικές σήμερα- στόχευσαν από την αρχή της κρίσης στις γυναίκες, αδιαφόρησαν παντελώς για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και κατάργησαν κάθε θετική διάκριση υπέρ τους. Η εργασία των γυναικών έχει μετατραπεί σε δουλεία, με εξευτελιστικές αμοιβές, με άνιση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία, συχνά χωρίς ασφάλιση, με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, ηθική και σεξουαλική παρενόχληση, απολύσεις εγκύων και συνθήκες εργασίας που θυμίζουν 19ο αιώνα.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση έως και κατάργηση σειράς επιδομάτων που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις, που κερδήθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή των γυναικών και το μεγάλωμα των παιδιών, αφαιρούν από τις γυναίκες ένα σημαντικό στήριγμα για την ισότητα. Τέτοια είναι τα επιδόματα γάμου, βρεφονηπιακού σταθμού, παιδικής μέριμνας, κατασκηνωτικό, η κατάργηση του επιδόματος τοκετού και η μείωση του επιδόματος γέννας Επίσης κινδυνεύουν τα ειδικά ωράρια μητέρων καθώς και ειδικές άδειες (γονικές, παρακολούθησης παιδιών) που προβλέπουν οι κλαδικές ΣΣΕ πέραν αυτών της ΕΓΣΣΕ (αν δεν αφαιρεθούν σε επόμενο χρονικό διάστημα και αυτά).
Ο άνισος καταμερισμός της εργασίας εντός του σπιτιού, η φροντίδα των νεαρότερων και των γηραιότερων μελών σε συνθήκες κατεδάφισης της δημόσια κοινωνικής πρόνοιας, αναμφισβήτητα βαραίνει τις πλάτες των γυναικών, με συνέπειες τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στην κοινωνική τους. Οι πολλαπλοί ρόλοι οδηγούν είτε σε υπερηρωίδες σε διαρκή ένταση, είτε σε αποκλεισμένες ( ανεργία, «ανάκριση» για δημιουργία οικογένειας κατά την πρόσληψη τους σε εργασία, ελλιπής συμμετοχή στα κοινά, γυάλινη οροφή στην επαγγελματική ανέλιξη). Παράλληλα παρά τις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος, τα δικαιώματα των γυναικών πλήττονται σε καθημερινές οικογενειακές ιστορίες που θάβονται στην κοινωνική σιωπή.
Η χειρότερη όμως εικόνα που μπορεί να αποδοθεί ως κομμάτι της καταπίεσης των γυναικών είναι αυτή της άσκησης βίας, σε όλες τις μορφές της: σωματική, ψυχική, ενδοοικογενειακή ή στο δημόσιο χώρο. Πρόκειται για φαινόμενο που δε σταμάτησε ποτέ να καταγράφεται και που η ρίζα του βρίσκεται σε μια βαθιά πατριαρχική αντίληψη εξουσίας και ιδιοκτησίας. Τα θύματα της πορνείας, ακόμα πιο πολύ του trafficking, αποτελούν τα σύμβολα μιας ολικής κοινωνικής καταπίεσης στην πιο επαχθή μορφή και η εκμετάλλευσή τους αποτελεί πηγή τεράστιου πλούτου. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την φροντίδα και την επανένταξη των κακοποιημένων γυναικών και των θυμάτων του trafficking εξαφανίστηκαν με την κατάργηση της κοινωνικής πρόνοιας.
Σε περιόδους κρίσης οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, μοιράζονται σε διαφορετικά στρατόπεδα ανάλογα με τα μείζονα διακυβεύματα της ιστορικής στιγμής.
Οι γυναίκες που διάλεξαν το στρατόπεδο της αντίστασης στον οδοστρωτήρα των μέτρων της κυβέρνησης και τρόϊκας δίνουν καθημερινά το παρόν στους συλλογικούς αγώνες και στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Στους δρόμους και στις πλατείες, στα συλλαλητήρια και στον συντονισμό δεκάδων κινημάτων, η συμμετοχή των γυναικών σπάει και ανατρέπει τα στερεότυπα για το δημόσιο χώρο, την πολιτική και τους «πρωταγωνιστές» της.
Δείχνει την αποφασιστικότητα των γυναικών να εμποδίσουν την κατεδάφιση δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Ανοίγει δρόμους χειραφέτησης. Ακριβώς γι αυτό, η συλλογική κατανόηση της διάστασης του φύλου στις επιπτώσεις της δραματικής κοινωνικής κρίσης, ενδυναμώνει τις γυναίκες, ενδυναμώνει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, αξιοπρέπεια κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ο Συνασπισμός, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των γυναικών, εντάσσοντας τα φεμινιστικά προτάγματα στο πρόγραμμά του και στοχεύοντας σε μια κοινωνία σεβασμού των ανθρώπινων αξιών και απόλυτης ισότητας των φύλων.
Οι «Λάκαινες» τιμούν τη Γυναίκα
Η Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Γυναικών Λακωνίας “ΛΑΚΑΙΝΕΣ”
κυρία Ειρήνη Μουσταφέλλου και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
διοργανώνουν εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας,
που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Καλλιθέας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) την Κυριακή 11 Μαρτίου και ώρα 6.00 μ.μ.
Θα μιλήσει η κυρία Μερόπη Σπυροπούλου, Ομότιμος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Γιατί η γυναίκα ;” και θα τιμηθεί η Λάκαινα Δώρα Θεοφιλοπούλου ,
για την προσφορά της στην κοινωνία και την επιστήμη.
Θα ακολουθήσει δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μητρική θνησιμότητα: μια αναστρέψιμη κρίση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δείχνουν πώς μπορούν να αποφευχθούν μητρικοί θάνατοι κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων
8 Μαρτίου 2012. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) υπογραμμίζει το γεγονός ότι πάρα πολλές γυναίκες συνεχίζουν να πεθαίνουν κατά τον τοκετό από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Μητρική θνησιμότητα: Μια αναστρέψιμη κρίση» περιγράφει αναλυτικά με ποιο τρόπο η παροχή επείγουσας μαιευτικής περίθαλψης σε εγκύους που ζουν σε πλαίσιο μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και να σώσει τις ζωές των γυναικών.
Μετά από χρόνια επέκτασης των δικών τους προγραμμάτων με στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εγκύων γυναικών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή στην έλλειψη επείγουσας μαιευτικής φροντίδας σε διάφορες κρίσεις. Η συγκεκριμένη έκθεση εξετάζει την κατάσταση των εγκύων γυναικών σε 12 χώρες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, συμπεριλαμβανομένων του Πακιστάν, της Σομαλίας, του Νοτίου Σουδάν και της Αϊτής, και υπογραμμίζει την ανάγκη για παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας ειδικά σε περίπτωση επιπλοκών.
«Ξέρουμε ότι στο 15% όλων των κυήσεων παγκοσμίως προκύπτει μια σοβαρή επιπλοκή που απειλεί τη ζωή της γυναίκας», δήλωσε η Kara Blackburn, Σύμβουλος Υγείας Γυναικών στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε ποιοτική επείγουσα μαιευτική φροντίδα είτε ζουν στο Σίδνεϊ, είτε στο Πορτ-ο-Πρενς είτε στο Μογκαντίσου-η πραγματικότητα είναι η ίδια είτε σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο σε μια διεθνή πόλη είτε σε μια εμπόλεμη ζώνη, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό είτε κάτω από ένα πλαστικό κάλυμμα μετά από έναν καταστροφικό σεισμό».
Κάθε μέρα 1000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν κατά τον τοκετό ή από μια σχετική με αυτόν επιπλοκή. Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια ειδικευμένων μαιών και έχοντας πρόσβαση σε κατάλληλα φάρμακα και εξοπλισμό, οι ζωές των γυναικών και των μωρών τους μπορούν να σωθούν.
Η γέννα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για τις ζωές των γυναικών και των μωρών τους με τους περισσότερους μητρικούς θανάτους να συμβαίνουν λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό, συχνά εξαιτίας επιπλοκών που δεν μπορούν να προληφθούν. Ως ιατρική οργάνωση που παρέχει επείγουσα βοήθεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μειώσουν τη μητρική θνησιμότητα στη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων, και έχουν επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποδομής τους με στόχο να παρέχουν δωρεά! ν επείγουσα μαιευτική περίθαλψη που μπορεί να σώσει πολλές γυναικείες ζωές.
«Είναι τραγικό το γεγονός ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε τόσες πολλές γυναίκες να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, τη στιγμή που ξέρουμε ότι η παροχή ποιοτικής φροντίδας μπορεί να επηρεάσει άμεσα και καθοριστικά την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής», συμπληρώνει η κα Blackburn. «Πρέπει να υπενθυμίζουμε συνεχώς στους εαυτούς μας ότι ο θάνατος μιας μητέρας είναι ένας θάνατος που μπορεί να αποφευχθεί».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν μαιευτική περίθαλψη σε 30 περίπου χώρες. Το 2010, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοήθησε να έρθουν στη ζωή πάνω από 150.000 παιδιά.
Οι «Σπαρτιάτισσες» σε συνεστίαση
Η Νέα Κίνηση Γυναικών Λακωνίας «Οι Σπαρτιάτισσες» προσκαλεί τα μέλη και τις φίλες της, σε εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ., με δείπνο και ζωντανή μουσική, στο κέντρο Μακρή, στο Γούναρη. Τιμή πρόσκλησης: 14 ευρώ
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στα: 6932436266 και 6932668034
Εκδήλωση στην Κουμαντάρειο
Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης - Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης σας πραγματοποίησε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας την Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, στην Πινακοθήκη, στις 7.30 μ.μ. Η Μαρία Κουκουμάκη μίλησε με θέμα «Το γυναικείο στην ψυχανάλυση». Αποσπάσματα από την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου διάβασε η φιλόλογος Κωνσταντίνα Καπετανάκη.
Εκδήλωση στους Μολάους
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργάνωσε ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Μολάων « Οι Μύλοι» Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 και ώρα 7.30 μ.μ στο εστιατόριο ΄΄Πλεονέκτημα΄΄ Την εκδήλωση παλισίωσε η ψυχολόγος κα Χρυσούλα Δημητρακάκη πτυχιούχος
Πανεπιστήμιου Αθηνών και Πανεπιστήμιου York της Αγγλίας.
Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης»
Συνεστίαση διοργανώνουν οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» στο κέντρο «Αmi» στη Μαγούλα στις 9 το βράδυ με φαγητό και ζωντανή μουσική. Η πρόεδρος κ Γεωργία Ζαχαράκη καλεί στην εκδήλωση τόσο τα μέλη όσο και τις φίλες του Συλλόγου.