Η Λαγάνα και όχι μόνο.. στη Σπάρτη!
ΣΠΑΡΤΗ. Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία της γειτονιάς μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας. Θα έλεγε κανείς ότι λαός και αρτοποιοί αλληλοσυντηρούν την παράδοση και κρατούν ζωντανή την ιστορία.
Η λαγάνα θέλει και αυτή την τέχνη της. Όσο τα χρόνια κυλούν και οι καταναλωτές αλλάζουν διατροφικές συνήθειες τόσο πιο ευρηματικοί είναι οι αρτοποιοί της Ελλαδας.
Ο Νίκος Μάζης που συχνά μας ξεναγεί στον χώρο της αρτοποιίας προτείνει στα αρτοποιία Αδελφών Μάζη στη Σπάρτη :
Λαγάνες Ολικής, Πικάντικες, Σικάλεώς , Καλαμποκιού, με αλεύρι Ζέα. Επίσςη για το έθιμο αλλά και την ανάγκη της ημέρας φρέσκα Χαλβάς, Ταραμοσαλάτα , Ταχυνοπιτες , Κέικ νηστίσιμο, Ελαιόπιτες, Σταφιδόψωμο, Μηλόπιτες νηστίσιμες , Τσουρέκια νηστίσιμα, Καραμελοτσουρεκα με γέμιση ροδάκινο, κ.α.
Εύχεται σε όλους Καλή Σαρακοστή!