Η βία κατά των γυναικών είναι ακόμα σιωπηλή
ΤΡΙΠΟΛΗ. Εκδήλωση – Ενημέρωση πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία το Σάββατο 23.11.2019 και ώρα 11:00 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στην Τρίπολη Αρκαδίας. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών και την έναρξη λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εκστρατεία ενημέρωσης την Ελληνικής Αστυνομίας έρχεται με το σύνθημα: « Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου» και ενημερωτικό σποτ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί ότι σε μία στις τρείς γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα ασκηθεί βία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία για το 2018 που έχει εκδώσει η Ελληνική Αστυνομία, οι περισσότερες γυναίκας που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι μητέρες. Χαρακτηριστικά από τις 2.864 που έκαναν οι ίδιες καταγγελίες ως και τον Δεκέμβριο, το 64% είναι μητέρες, το 20% είναι άνεργες και το 11% μακροχρόνια άνεργες, 30% απασχολούμενες, 10% ανενεργές, 8% παρακολουθούν κάποια μορφή εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Το 53% αυτών των γυναικών είναι παντρεμένες, το 6% σε συμβίωση, 11% άγαμες, 7% σε διάσταση, 7% διαζευγμένες, 1% χήρες. Ήταν 5.088 οι τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσα στο 2018 στη γραμμή SOS από γυναίκες που ήθελαν να καταγγείλουν ότι είναι θύματα έμφυλης βίας ή να ζητήσουν βοήθεια, συμβουλές, χωρίς να επιθυμούν να προβούν σε επίσημη καταγγελία. Η διαφορά μεταξύ των γυναικών που τόλμησαν να πάνε στην αστυνομία είναι εκκωφαντική.
«Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί όχι μια ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα αδίκημα το οποίο παραβιάζει ατομικές ελευθερίες» σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. Οι καταγγελίες που φτάνουν στις επίσημες δομές αφορούν βιασμούς, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλική παρενόχληση. Το θέμα είναι πόσες περιπτώσεις δεν φτάνουν στις επίσημες δομές και αυτός είναι και ο ρόλος της καμπάνιας που κάνει αύριο η Ελληνική Αστυνομία στην Τρίπολη, αλλά και η προσπάθεια που γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Γραμμή SOS (Κατά της βίας – Υπέρ των γυναικών) 15900