Τα αδέσποτα... δεν είναι μια ειδυλλιακή κατάσταση όπως επιχειρείται να εμφανιστεί
Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
«Τα κόπρανα αποτελούν απειλή , όχι μόνο γιατί μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία αλλά και επειδή η αδιαφορία μας να τα καθαρίσουμε , δείχνει πόσο ανεύθυνοι είμαστε»
Γιόλα Ηροδότου, Εκπαιδευτικός , Λειτουργός Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος / www.ec.gov.cy/environment/...nsf/
Χωρίς καμιά πρόθεση να «δαιμονοποιήσω» τα αδέσποτα , τα οποία φορτώθηκαν την ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων , και με σκοπό να επισημάνω την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια στη Σπάρτη με την αλματώδη αύξηση των αδέσποτων ύστερα από τα γεγονότα στο καταφύγιο του δήμου , αναδημοσιεύω αποσπάσματα από άρθρο του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γ. ΤΣΩΝΗ - Διευθυντή Κτηνιατρικής Μεσσηνίας , που δείχνει ότι το περιβάλλον της πόλης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι «οικείο περιβάλλον» για τα αδέσποτα ζώα , αφού εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι υγείας και ασφάλειας για τους πολίτες , μαζί με την απαράδεκτη αισθητική μιας σύγχρονης πόλης γεμάτης με αδέσποτα και ακαθαρσίες . Η παρουσία των αδέσποτων μέσα στον κοινωνικό ιστό , αντικειμενικά , δεν είναι μια ειδυλλιακή κατάσταση όπως επιχειρείται να εμφανιστεί . Είναι τελείως απλοϊκό και παραπλανητικό , συγχρόνως , να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι δυνατόν ο δήμος να λύσει άμεσα το πρόβλημα των αδέσποτων δημιουργώντας ένα δημοτικό κυνοκομείο προδιαγραφών . Αν το κράτος ήταν έντιμο, αφού έριξε νομοθετικά την ευθύνη των αδέσποτων στους δήμους , θα έπρεπε να τους έχει διαθέσει και τους απαραίτητους πόρους .
Όμως οι δήμοι ζουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και μνημονιακής σκληρής λιτότητας κι επομένως είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί , αφού πρέπει να βρεθούν και να αγοραστούν κατάλληλοι οικοπεδικοί χώροι, να ξεπεραστούν πιθανές αντιδράσεις κατοίκων , να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες , να εκπονηθούν μελέτες κατασκευής , να βρεθούν χρήματα για την ανέγερση του κυνοκομείου , να εξασφαλιστούν άλλα χρήματα για τον εξοπλισμό του , να γίνουν προσλήψεις ειδικευμένου και άλλου προσωπικού (κι όλα αυτά σε καιρούς που οι δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν ούτε εργάτες καθαριότητας) , να εξασφαλισθούν ποσά σε ετήσια βάση για τη πλήρη και ομαλή λειτουργία του κυνοκομείου , κλπ κλπ .
Αφού , λοιπόν , είναι φανερό πως ο δήμος Σπάρτης ΔΕΝ μπορεί , εκ των πραγμάτων , να ανταποκριθεί (τουλάχιστον άμεσα) στην ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός σύγχρονου κυνοκομείου , δεν μένει παρά να υπάρξει ένα κίνημα γνήσιου εθελοντισμού από τους φιλόζωους και τα φιλοζωικά σωματεία , ώστε να υιοθετηθούν ΟΛΑ τα αδέσποτα της Σπάρτης , να φτιαχτούν με ίδιους πόρους σύγχρονα καταφύγια ζώων και να αναληφθεί η πλήρης φροντίδα τους , να αποθαρρυνθούν , να αποδοκιμαστούν και να συνετισθούν δημοσίως όσοι ανεύθυνα απελευθερώνουν ζώα συνεχώς και να διαπαιδαγωγηθούν , παράλληλα , οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων , ώστε να μην μετατρέπουν την πόλη και τους κοινόχρηστους χώρους της σε αποχωρητήρια των ζώων τους .
«Όπερ έδει δείξαι»
Τα ζώα χρειάζονται φροντίδα αλλά και οι άνθρωποι το ίδιο .
Ας δούμε , λοιπόν , ΤΙ λέει το άρθρο ενός ειδικού :
«Ζωοανθρωπονόσοι που μεταδίδονται από το σκύλο στον άνθρωπο και ενδημούν στη χώρα μας.»
1. ΛΥΣΣΑ
(…) δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επαναπαυόμαστε, σε ότι αφορά τη λύσσα, γιατί υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εισόδου της αρρώστιας στη χώρα μας από τις γειτονικές χώρες, κυρίως με τα άγρια θηλαστικά.
(…) Σε περίπτωση που δαγκωθεί κάποιος άνθρωπος από σκύλο, από οποιονδήποτε σκύλο, πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στο πλησιέστερο κρατικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας , να εξακριβώσει τον ιδιοκτήτη του ζώου και να το αναφέρει στην πλησιέστερη Κτηνιατρική Υπηρεσία ή στο Αστυνομικό Τμήμα. Το ζώο που δάγκωσε τίθεται υποχρεωτικά σε κτηνιατρική παρακολούθηση για 15 ημέρες μήπως παρουσιάσει συμπτώματα ύποπτα λύσσας.
2. ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται Λεπτόσπειρα (Leptospira sp.). Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως από τα ούρα των μολυσμένων σκύλων.
3. ΥΕΡΣΙΝΙΩΣΗ
Οφείλεται σε μικρόβια του γένους Yersinia .
Ο άνθρωπος μολύνεται από ούρα και κόπρανα μολυσμένων σκύλων.
4. ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ
Στη χώρα μας απαντάται κυρίως η σπλαχνική λεϊσμανίαση, που οφείλεται στη Leismania donovani.
Η αρρώστια απαντάται στο 1 - 15% των σκύλων στις διάφορες περιοχές της χώρας και μεταδίδεται στα ζώα και τον άνθρωπο με το τσίμπημα εντόμων του γένους Phlebotomus (σκνίπες).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιβάλλεται η υποχρεωτική ευθανασία του μολυσμένου ζώου ή η διατήρησή του σε ειδικό κλουβί, όπου δεν μπορούν να περάσουν οι σκνίπες.
5. ΤΟΞΟΚΑΡΠΩΣΗ
Οφείλεται στο νηματώδες παράσιτο Toxocara canis.
Οι σκύλοι μολύνονται όταν καταπίνουν τα αυγά των παρασίτων, τα οποία προηγουμένως έμειναν στο εξωτερικό περιβάλλον για 8 - 20 ημέρες, μετά την αποβολή τους με τα κόπρανα των μολυσμένων ζώων. Επικίνδυνες περιοχές για τη μόλυνση των ζώων είναι οι κήποι, τα πάρκα, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές κ. ά., όπου αφοδεύουν οι σκύλοι.
Ο άνθρωπος μολύνεται κατά την τυχαία κατάποση αυγών του παρασίτου. Κυρίως μολύνονται τα παιδιά που παίζουν στα μολυσμένα με κόπρανα των σκύλων πάρκα, παιδικές χαρές κλπ.
6. ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗ - ΥΔΑΤΙΔΩΣΗ
Οφείλεται στην ταινία Echinococcus granulosus.
O σκύλος είναι ο τελικός ξενιστής και φέρει στο λεπτό του έντερο την ταινία του εχινόκοκκου.
(…) τα κυνηγετικά ή τα ποιμενικά σκυλιά και ακόμη περισσότερο τα αδέσποτα σκυλιά, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την υγεία του ζωικού κεφαλαίου σχετικά με την εχινοκοκκίαση.
Τα αυγά του παρασίτου διασπείρονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα του μολυσμένου σκύλου και είναι δυνατόν να καταποθούν από τα φυτοφάγα ζώα και τον άνθρωπο, στους ιστούς των οποίων αναπτύσσονται οι υδατίδες κύστεις. Τα αυγά του εχινόκοκκου διατηρούν τη μολυσματικότητά τους στο εξωτερικό περιβάλλον για πολλούς μήνες και είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην τροφή του ανθρώπου με τις μύγες ή άλλα έντομα που ήλθαν σε επαφή με κόπρανα μολυσμένου σκύλου . Επίσης και ο αέρας μπορεί να μεταφέρει τα αυγά του εχινοκόκκου σε μακρυνές αποστάσεις.
*(…) Τα αυγά αυτά, αφού βγουν στο περιβάλλον με τα κόπρανα του σκύλου, διασπείρονται και κολλούν στο τρίχωμα του ζώου, και με τον αέρα ή τις μύγες μολύνουν τα λαχανικά, το ελεύθερο νερό και γενικά όλο το περιβάλλον. Ο άνθρωπος μολύνεται όταν καταναλώνει μολυσμένες τροφές, κυρίως ωμά λαχανικά, ή όταν τρώει με άπλυτα χέρια, όταν προηγουμένως έχει έλθει σε επαφή με μολυσμένο τρίχωμα ζώου .
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΤΣΩΝΗΣ
Διευθυντής Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.
http://users.otenet.gr/~vetermes/dogvet.htm