ΣΠΑΡΤΗ. Στη Σπάρτη η μπουζοπούλα έχει την τιμητική της τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη του πανηγύρι του Μυστρά!

«Πάμε στο πανηγύρι για μπουζοπούλα» είναι η γνωστή έκφραση με την οποία ξεκινούν χιλιάδες παρέες κάθε τέλος Αυγούστου απ’ όλη τη Λακωνία και όχι μόνον. Χρονογράφοι και περιπατητές έχουν γράψει πολύ συχνά για την ονομαστή και απολαυστική μπουζοπούλα της Σπάρτης και του Μυστρά η οποία είναι τόσο γευστική όσο πουθενά… Καλοψημένη μέσα – μέσα, με αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, ξεκοκαλισμένη και ζεστή.

Στη Σπάρτη και στο Μυστρά η μπουζοπούλα είναι ταυτισμένη με δύο τρείς δεξιοτέχνες του είδους. Ονομαστή η μπουζοπούλα των Τσικάκη – Γιαννόπουλου που τόσο με τη γεύση και την ποιότητα, όσο και με την αφθονία συντελεί στη διατήρηση μιας μακρόχρονης παράδοσης των λακωνικών σπιτιών που στο παρελθόν σχεδόν όλα είχαν ένα τουλάχιστον χοιρινό για γιορτές και γλέντια. Καλοθρεμμένα γουρουνόπουλα ψημένα άψογα στην ώρα τους... Σήμερα δεν μπορεί να εννοηθεί πανηγύρι του Μυστρά μικρού ή μεγάλου χωριού χωρίς μπουζοπούλα στον πάγκο και κρύα μπύρα!

Φέτος, για άλλη μια χρονιά, η μπουζοπούλα των Τσικάκη-Γιαννόπουλου έχει ξεχωριστή θέση στο πανηγύρι του Μυστρά όπου από αρκετούς καταστηματάρχες προσφέρεται στο κοινό φρέσκια και καλοψημένη. Εμείς δοκιμάσαμε στο κατάστημα των Nίκου Πλευρίτη και Δημήτρη Κατσίχτη που εδώ και 20 χρόνια εγγυώνται την απόλαυση στο πανηγύρι του Μυστρά!

Η παράδοση καλά κρατεί και η βόλτα στο πανηγύρι κλείνει με τον καλύτερο τρόπο! Και του χρόνου!