Θερινό Σχολείο «Start-Up Farm» στο Δήμο Ευρώτα
ΣΚΑΛΑ. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο: «Γεωργών Παιδεία , Start-Up Farm: Δεξιότητες για Μελλοντικούς Οικο-Γεωργούς» από την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Γυμνάσιο Γερακίου του Δήμου Ευρώτα η πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχεδίου δράσης στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 20 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί από τα 2 Γυμνάσια που συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο, το Γυμνάσιο Γερακίου, του Δήμου Ευρώτα και το Γυμνάσιο Adrian V.Radulescu, του Δήμου Murfatlar της Ρουμανίας.
Στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Θερινό Σχολείο «Start-Up Farm» στο Δήμο Ευρώτα είναι οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και νέες δεξιότητες στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και της γεωργίας και της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Η 1η εκπαιδευτική δραστηριότητα θα υλοποιηθεί από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπαιδευτές του μη κερδοσκοπικού περιβαλλοντικού σωματείου ΚΕΑΝ και του ερευνητικού φορέα IZES, μέσω μεθόδων τυπικής και μη τυπικής μάθησης στις εξής θεματικές ενότητες :
• Άνθρωπος &Περιβάλλον
• Αειφόρες αγροτικές περιοχές
• Σκέψου ως Αρχηγός
• Ξεκίνα την Φάρμα σου
• Αγρότες με οικολογική συνείδηση
• Μάθε από τους επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας
Το εκπαιδευτικό υλικό που πρόκειται να παραχθεί θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης στην ιστοσελίδα του έργου : www.geo-ergon-paideia.eu.
Επιπλέον, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ξεναγήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε χώρους αγροτικής παραγωγής ελαιόλαδου , κρασιών και πορτοκαλιών για τα οποία ο Νομός Λακωνίας φημίζεται ιδιαίτερα.
Παράλληλα με την εκπαιδευτική δραστηριότητα ο Δήμος Ευρώτα την Τετάρτη 5 Ιουλίου , ώρα 19.00 στο κτήμα Θεοδωρακάκου θα διοργανώσει το 2ο Θεματικό Εργαστήριο με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, μαθητών, γονέων, εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανισμών, τοπικών αγροτών και άλλων τοπικών κοινοτήτων το οποίο θα είναι είναι ανοικτό προς παρακολούθηση και συμμετοχή στο ευρύτερο κοινό.
Ο κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι να μοιραστούν οι μαθητές τη νέα γνώση και την εμπειρία που είχαν μέσα από τα μαθήματα του θερινού σχολείου με την τοπική κοινότητα καθώς επίσης και να τους παρουσιαστούν νέες, πρωτοποριακές και εφαρμοσμένες πρακτικές στον αγροτικό τομέα από αγρότες και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής που θα είναι οι κύριοι ομιλητές.