Τσικνοπέμπτη: Τελικά πόσο κρέας καταναλώνουμε;
Κρεατοφάγος χώρα που σώζεται όμως από την παράδοση της Μεσογειακής διατροφής η Ελλάδα που καταναλώνει πολύ κρέας, λιγότερο όμως από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες: περίπου στα 75 κιλά ανά άτομο το χρόνο παρουσιάζεται η ελληνική κατανάλωση για το 2009 οπότε έγινε και η τελευταία έρευνα που δημοσιεύει, λόγω της ημέρας, το news247.
Η Τσικνοπέμπτη είναι εδώ και απόψε το βράδυ όλη η Ελλάδα τρώει κρέας. Η σημερινή μέρα, αλλά και οι κακές διατροφικές συνήθειες που κυνηγούν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια μας γέννησε μια εύλογη και χρήσιμη απορία. Τελικά, πόσο κρέας τρώμε; Μια γρήγορη απάντηση είναι «περισσότερο από ότι στο παρελθόν».
Ωστόσο, φαίνεται πως η Ελλάδα έχει ακόμη γερούς δεσμούς με την παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες είναι από εκείνες που καταναλώνει λιγότερο κρέας. Κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αλλά και Ισπανία και Ιταλία φαίνεται πως απολαμβάνουν το κρέας πολύ περισσότερο από τον μέσο Έλληνα. Αντίστοιχα και η Βρετανία, φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο κρέας.
Στον παγκόσμιο χάρτη, συνολικά επτά χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στη λίστα με τους 20 λαούς που απολαμβάνουν λίγο παραπάνω το κρέας. Φυσικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αμερική με μέσο όρο 120 κιλά/χρόνο για κάθε πολίτη. Λουξεμβούργο και Αυστρία ξεπερνούν τα 100 κιλά (107,9 και 102 κιλά αντίστοιχα) και ακολουθούν Ισπανία με 97 κιλά και Δανία με 95 κιλά. Εντυπωσιακή είναι η επίδοση του μικρού Κουβέιτ, όπου οι πολίτες καταναλώνουν 119,2 κιλά κρέας το χρόνο.
Η χώρα μας, παρά το greek souvlaki, φαίνεται σύμφωνα με αυτό το χάρτη να σημειώνει σκορ 74,8 κιλά ανά άτομο, κάθε χρόνο, πολύ πιο χαμηλά από τη Δυτική Ευρώπη και σαφέστατα σε τεράστια απόσταση από την αμερικάνικη επίδοση.
Η βρετανική Telegraph είχε καταρτίσει πριν από λίγο καιρό είχε διαρθρώσει έναν διαδραστικό χάρτη στον οποίο σημείωνε το "κατακεφαλήν κρέας" σε κιλά που καταναλώνεται ετησίως σε κάθε χώρα.
*Τα στοιχεία αφορούν σε στατιστική του Οργανισμού Καλλιέργειας και Τροφών των Ηνωμένων Εθνών και καταγράφουν την τάση του 2009 (η πιο πρόσφατη μετρήσιμη/κατανοητή έρευνα όπως αναφέρει το δημοσίευμα)