Σε αδιέξοδο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος!
Γράφει ο Ηλίας Μπόνος.
Ένας συνδυασμός κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας, κομματικής διαφοροποίησης, πολιτικής σύγχυσης και κοινωνικής έκρηξης είναι ικανός να οδηγήσει, ακόμα και σε έναν μήνα από τώρα, σε εκλογές.
Ποιος επιθυμεί εκλογές;
Ασφαλώς δεν επιθυμεί εκλογική αναμέτρηση ο Παπανδρέου.
Προφανώς δεν κόπτεται ο Σαμαράς.
Βενιζέλος, Μπακογιάννη και Καρατζαφέρης δεν είναι έτοιμοι ακόμα ενώ η Αριστερά θα προτιμούσε να υπάρξει πρώτα ένας χειμώνας λαϊκών εξεγέρσεων και ταξικών ανακατατάξεων πριν πάει σε εκλογές.
Οι πολιτικές ακροβασίες
Στην εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας κάποιοι βουλευτές βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Ειδικά ο Λεωνίδας Γρηγοράκος
Ο Κυβερνητικός βουλευτής, όσο και αν προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του το Κυβερνητικό Πα.Σο.Κ. δεν μπορεί.
Ακόμα και όταν καταφεύγει σε πολιτικές ακροβασίες ( όπως οι δηλώσεις του για Ραγκούση και πρόωρες εκλογές ) δεν πείθει ότι είναι με το μέρος του λαού και αυτό γιατί δεν αντέδρασε στην Βουλή όταν υπερψήφισε το Μνημόνιο σκύβοντας το κεφάλι…
Έτσι οι ελιγμοί του εκλαμβάνονται περισσότερο ως λαϊκίστικες τεχνικές παρά ως λαϊκές παντιέρες
Ποιός ξεχνά;
Ποιός ξεχνά τη φράση του «έχω μετοχές στο ΠαΣοΚ»; Ποιός ξεχνά τον πόλεμο κατά του Προέδρου τότε, και Πρωθυπουργού σήμερα, Γιώργου Παπανδρέου; Ποιός δεν είδε την στοίχισή του στον Βενιζέλο, σημερινό υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο;
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο βουλευτής «τακτοποίησε» την σύζυγό του σε θέση στη Βουλή με αξιοπρόσεκτο, για το λαό, μισθό, την στιγμή που ο μέσος πολίτης είναι άνεργος και φτωχός.
Όλοι άλλωστεγίνονται κοινωνοί της επίμονης πολιτικής τάσης του, να «ελέγξει» τα πάντα στη Λακωνία. Ίδιον της εξουσίας που θέλει να δείχνει την δύναμή της
Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει καταφέρει, - στο βαθμό που του αναλογεί όσα χρόνια είναι στην πολιτική και στην ιατρική - να εγγυηθεί σους Λάκωνες ένα αξιοπρεπές Σύστημα Υγείας που δεν θα «διώχνει» τον Λάκωνα ασθενή στις ακριβές ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας. Παρ’όλες τις «φιλότιμες» προσπάθειες ιατρών και διοικητών να του πιστώσουν ακόμα και τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία…
Ποιός δεν γνωρίζει τις διώξεις που υπέστησαν όσοι πολίτες και δημοσιογράφοι μίλησαν ή έγραψαν δημόσια για τον βουλευτή Γρηγοράκο;
Ποιός ξεχνά, από το ΠαΣοΚ, τον διασυρμό του κόμματος, κάθε φορά που δεν μπορούσε να διεκδικήσει τον Δήμο Σπάρτης, είτε γιατί δεν «έκλεινε» ψηφοδέλτιο, είτε γιατί ο βουλευτής επέλεγε να στηρίξει δημόσια υποψήφιους (της Νέας Δημοκρατίας !) όπως ο Σταύρος Αργειτάκος;
Αλληθωρίζει δεξιά
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σε μια επίμονη προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω του όσους έχει εξυπηρετήσει ως πολιτικός και ως γιατρός εκτίθεται καθημερινά στα μάτια ψηφοφόρων του Πα.Σο.Κ. Ιδιαίτερα δε όταν εδώ και αρκετούς μήνες τον βλέπουν να «αλληθωρίζει πολιτικά» προς δεξιούς ψηφοφόρους και ιδέες.
Στο κεντρικό Πα.Σο.Κ., απ’ ότι φαίνεται, αντιμετωπίζουν τον κ Γρηγοράκο ως ένα φαινόμενο πολιτικού παροξυσμού που βρίσκεται σε αδιέξοδο ενόψει της πτώσης του Πα.Σο.Κ. από την εξουσία και επιδιώκει, με κάθε τρόπο, να διασωθεί πολιτικά, σε μια δύσκολη για την συγκυρία περιφέρεια, όπως είναι η εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας.
Στο τοπικό Πα.Σο.Κ. ακόμα και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής διαφοροποιείται από τις θέσεις του βουλευτή ειδικά στο θέμα των πρόωρων εκλογών.
Το 2009
Στις Εθνικές εκλογές του 2009 στη Λακωνία το Πα.Σο.Κ. το ψήφισαν 24.000 πολίτες.
Είχαν μπροστά τους ένα ψηφοδέλτιο που εκτός του «λακωνάρχη» τότε κ. Γρηγοράκο συμμετείχαν οι Μανώλης Αντωνάκος, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Πριφτάκη Αικατερίνα και Βαρβάρα Αλοιμονου – Βελδέκη.
Τότε οι πολιτικές συγκυρίες ευνοούσαν το Πα.Σο.Κ. και το ψηφοδέλτιό του αφού οι υποψήφιοι είχαν την ευχέρεια να ισχυρίζονται ότι «λεφτά υπάρχουν» και μια Κυβέρνηση Πα.Σο.Κ. θα μπορούσε να αλλάξει την μοίρα του τόπου.
Βασικός εκφραστής αυτής της πολιτικής θεωρίας ήταν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ο οποίος και εισέπραξε το μεγαλύτερο ποσοστό από τους πολίτες που αναζητούσαν την αλλαγή.
Συγκέντρωσε 15.761 ψήφους, αξιοπρόσεκτη δύναμη, την οποία όμως δεν χρησιμοποίησε ούτε για να ενισχύσει την Κοινοβουλευτική του ρώμη, ούτε για να θωρακίσει τη Λακωνία, για την οποία, ο ίδιος ομολογεί, ότι παραμένει αδικημένη…
Ο απολογισμός και οι εξηγήσεις
Σήμερα, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι αυτός είναι που θα σηκώσει το βάρος του απολογισμού και των εξηγήσεων προς τον λαό της Λακωνίας και ειδικά προς όσους τον ψήφισαν με πολιτικά κριτήρια.
Στους μόνους , που ίσως δεν θα χρειαστεί να λογοδοτήσει, είναι σε εκείνους που του έδωσαν την ψήφο με κριτήρια προσωπικά, λόγω σχέσεων κι επαφών. Ενδεχομένως και από αυτή την κατηγορία δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν μία απάντηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που υποσχόταν το Πα.Σο.Κ. και οι γιατροί – βουλευτές του και το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ.
Οι ψηφοφόροι
Το Πα.Σο.Κ. στη Λακωνία το 2009 έλαβε ποσοστό 36,5%. Είναι αμφίβολο αν, στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπο τις συνθήκες που επικρατούν και με τις αλλαγές που αναμένονται, κατορθώσει να λάβει ποσοστό πάνω από 20%. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναλογικά, υπεύθυνος αλλά και ο μέγας χαμένος είναι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ είναι δυσαρεστημένοι και από το κόμμα τους και από τον βουλευτή ειδικά όταν τον βλέπουν πότε να φλερτάρει, όψιμα, με τη δεξιά και πότε να εντάσσεται στο Βενιζελικό μπλόκ ή να αμφισβητεί τον Πρωθυπουργό.
Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, αν υπάρχουν, αυτή τη φορά δεν θα κινηθούν προς το Πα.Σο.Κ.
Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά σε αυτή την εκλογή θα στηρίξουν το κόμμα για να βρεθεί στην εξουσία, ειδικά αν αυτό παρουσιάσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αφήσει περιθώρια διαρροών λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που αναμένεται μεταξύ, τριών τουλάχιστον προσώπων που θα έχει στις τάξεις της. Δύσκολα, αυτή τη φορά Νεοδημοκράτης θα «χαριστεί» στον βουλευτή και γιατρό Γρηγοράκο, αφού άλλωστε θα έχει αξιόλογα πρόσωπα στο χώρο του για να στηρίξει. Αντιθέτως δεν αποκλείεται ψηφοφόροι του Πα.Σο.Κ. για πρώτη φορά να εμπιστευθούν νέα πρόσωπα ακόμα και αν βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Από τους ψηφοφόρους που διατηρούν προσωπικές σχέσεις με τον κ Γρηγοράκο κάποιοι έχουν εξαντλήσει την ανταποδοτική σχέση τους ενώ κάποιοι άλλοι θα ανανεώσουν το δυναμικό των ψηφοφόρων του αλλά σε μικρό, πλέον, και αδιάφορο ποσοστό.
Την ίδια στιγμή ο άλλος, μέχρι στιγμής, υποψήφιος του ΠαΣοΚ, Μανώλης Αντωνάκος είναι πιο αξιόμαχος σε σχέση με την εκλογική αναμέτρησή το 2009.
Αν επιχειρηθεί, όπως συμβαίνει πάντα στη Λακωνία, η συγκρότηση ενός υποτονικού ψηφοδελτίου, αυτό, και πάλι θα είναι εις βάρος του πρώτου σε ψήφους, αφού το κόμμα δεν θα έχει δυναμική και παράσταση από τα πρόσωπα που θα ζητούν την ψήφο του πολίτη.
Το βασικό μειονέκτημα
Το κύριο και βασικό, όμως μειονέκτημα του Λεωνίδα Γρηγοράκου, είναι ότι σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης θα επιλέξει πρόσωπο και όχι κόμμα ή πολιτικές ιδεολογίες.
Το πρόσωπο πρέπει να είναι άφθαρτο, φρέσκο, νέο, υποσχόμενο, μαχητικό, υπερβατικό στη στάση και όχι στα λόγια, αξιαγάπητο και με τεκμηριωμένες και σαφείς θέσεις και λύσεις για τον τόπο και την κοινωνία.
Κι ενώ κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι πλεονέκτημα του βουλευτή, δυστυχώς λησμονούν ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν διαθέτει, σχεδόν κανένα, απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω επιλογής του.
Και αν κάποτε διέθετε τα εξαργύρωσε στην πολιτική και στην καριέρα.
Δεν έχει, λοιπόν, ούτε την ευχέρεια, ούτε το δικαίωμα να βγει προς τον πολίτη επικαλούμενος καλύτερες ημέρες. Ο κόσμος γνώρισε έναν Γρηγοράκο μέσα στο πολιτικό σύστημα και στο σύστημα υγείας. Τα χρόνια που πολιτεύεται είναι αρκετά για να τον κατατάξουν αυτόματα στη γενιά των πολιτικών που – στην καλύτερη περίπτωση – δεν ανταποκρίθηκαν στα οράματα των πολιτών.
Γιατί όραμα του πολίτη δεν ήταν και δεν είναι να τον Κυβερνά η Τρόϊκα.
Όραμα του πολίτη δεν ήταν ο εκπρόσωπός του στη Βουλή να υπογράφει το Μνημόνιο υποθήκευσης του μέλλοντός του.
Όραμα του πολίτη δεν ήταν και δεν είναι να προστρέχει στα ορθάνοιχτα πολιτικά γραφεία για να «βρεί» την Υγεία του.
Όραμα του πολίτη δεν ήταν και δεν είναι να εξασφαλίζει την οικογενειοκρατία και τα μεγάλα αλλά και μικρά τζάκια της πολιτικής.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους που δεν είναι επίκαιροι για την ώρα, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, εκτιμάται ότι βρίσκεται σε πολιτικό, ίσως και προσωπικό αδιέξοδο. Ενδέχεται να τελείωσε ο πολιτικός του χρόνος.
Όσο γρηγορότερα αποσαφηνιστεί αυτό τόσο το καλύτερο για όλους.