Παρεμβάσεις σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον «Δίαυλο» το Φεβρουάριο
ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με σχετική ανακοίνωσή του ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που έχει προγραμματίσει για τον Φεβρουάριο του 2016.
Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
• Την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10:00 το πρωί, η κες Παπαδοπούλου Ιωάννα & Γκουντούνα Ασπασία σε συνεργασία με την νηπιαγωγό του Νηπιαγωγείου Μονεμβασίας κα Κατσουλάκου Μαρία , θα πραγματοποιήσουν μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση νηπίων στην θεματική: «Αποδοχή της διαφορετικότητας» &
• Την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10:00 το πρωί, η κα Καργάκου Κατερίνα θα πραγματοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια του Νηπιαγωγείου Αγ. Ιωάννου Μονεμβασίας, στην θεματική: «Αναγνωρίζω και διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου»
Σχολή Γονέων:
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Στα πλαίσια αυτής λοιπόν της φιλοσοφίας, το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Δαφνίου, θα υλοποιήσει ομάδα γονέων, με τίτλο: «Ευτυχισμένοι Γονείς – Ευτυχισμένα Παιδιά» με συντονίστρια - εκπαιδεύτρια την κα. Καργάκου Κατερίνα- Κοινωνική Λειτουργό, κάθε Πέμπτη με έναρξη την 4η Φεβρουαρίου 2016 και ώρα: 5:30 το απόγευμα, στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Δαφνίου.
Μέσα από τις συναντήσεις αυτές, οι οποίες θα είναι δίωρες σε εβδομαδιαία βάση και διάρκειας 2-3 μηνών, επιδιώκεται να καταφέρνουν οι γονείς να αναπτύξουν:
• την ενημέρωση των γονέων για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες κάθε ηλικίας, καθώς και για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση ουσιών και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές,
• την ενίσχυση της ικανότητας των γονέων να στηρίζουν συναισθηματικά τα παιδιά τους και να τα βοηθούν σε δύσκολες στιγμές,
• την εκπαίδευση των γονέων σε στρατηγικές και τρόπους που ενισχύουν την αυτονομία και υπευθυνότητα των παιδιών και βοηθούν στην επίλυση συγκρούσεων και
• τη στήριξη των γονέων μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με άλλους γονείς
Προφανώς, το υποστηρικτικό δίκτυο που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των ομάδων γονέων, οι αλλαγές στις αντιλήψεις των γονέων που επιδιώκονται και παράλληλα, η εκπαίδευση σε δεξιότητες λειτουργούν ενισχυτικά στην αυτοεικόνα των γονέων και βοηθούν στο γονεϊκό τους προσανατολισμό.
Παρεμβάσεις σε γονείς:
Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με την Δ/ντρια του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κα Σαλαμάνου Χρύσα και την Νηπιαγωγό κα Τσάχαλη Ελένη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6:00 μ.μ. στο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των νηπίων με θέμα: «Υποχρεώσεις, Δικαιώματα και Αρνητική συμπεριφορά των παιδιών», με ομιλήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία
Επιπλέον, ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με την κα Νακοπούλου Μαρία από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Νηπιαγωγείο Σπάρτης, θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο τριών ομιλιών αρχικά, στο χώρο του νηπιαγωγείου, σε θεματικές που προτάθηκαν από τα μέλη του Συλλόγου. Συγκεκριμένα:
• Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 06:00 το απόγευμα, η κα Καργάκου Κατερίνα, θα αναπτύξει την θεματική: «Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών. Θετικοί τρόποι αντιμετώπισης».
• Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 τη ίδια ώρα, η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, θα μιλήσει για την «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό» &
• Την Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016 την ίδια ώρα, η κα Γκουντούνα Ασπασία θα μιλήσει για: «Το φαινόμενο του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και η αντιμετώπισή του από τους γονείς»
Σεμινάρια σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
1. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUBULLY-“Addressing bullying in the physical and virtual classroom incorporating cyber bullying (JUST/2013/DAP/AG/5364)” υλοποιείται σε 4 ευρωπαϊκές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ρουμανία & Ιρλανδία. Στόχος του είναι η καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και του cyber-bullying μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, καθώς και μέσω της χρήσης του θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού ως παιδαγωγικό εργαλείο.
Στα πλαίσια του προγράμματος EUBULLY το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» και το ΚΕΣΥΠ Λακωνίας διοργανώνει Σεμινάριο με εισηγητές τις: Καργάκου Κατερίνα, Βαφάκου Βασιλική, Παπαδοπούλου Ιωάννα και Γκουντούνα Ασπασία και θέμα: «Η Χρήση του Εκπαιδευτικού Δράματος ως Εργαλείο για την Καταπολέμηση του εκφοβισμού στο Σχολικό και Διαδικτυακό Περιβάλλον».
Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς από την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν στην τάξη/σχολείο τους την μεθοδολογία που θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο. Βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν μόνο σε όσους τεκμηριώσουν την συμμετοχή τους στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με παραδείγματα εφαρμογών, αναφορές, φωτογραφίες και βίντεο.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 6/02/2016 και την Κυριακή 7/02/2016, από 09:00 έως 17:00 στο 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης , δίχως χρηματική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.
2. Το να δουλεύει κανείς σε σχολείο απαιτεί υπομονή, αγάπη για τα παιδιά και μια έμφυτη παιδικότητα που βοηθά να ακολουθήσεις τους ρυθμούς και τις ανάγκες των παιδιών που συχνά είναι πολύ διαφορετικά από των ενηλίκων. Δυστυχώς η χρόνια ενασχόληση και οι αντίξοες πολλές φορές συνθήκες σε αρκετές περιπτώσεις εξουθενώνουν επαγγελματικά.
Ο εκπαιδευτικός καλείται καθημερινά να λειτουργήσει συμβουλευτικά προς πολλές κατευθύνσεις: το άτομο/μαθητή, την ομάδα/τάξη και τους γονείς γεγονός που κάνει πιο δύσκολο το έργο του. Καθημερινά στην επαφή του με τα παιδιά συναντά προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας και συχνά δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.
Οι εκπαιδευτικοί στο σύνολο τους δηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Είναι σημαντικό για τον εκπαιδευτικό να μπορεί να βρίσκει πηγές βοήθειας και στήριξης για να παραμένει λειτουργικός, δραστήριος και πάνω από όλα ικανοποιημένος από τη δουλειά του.
Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών στην εκμάθηση τεχνικών βιωματικής εκπαίδευσης, διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, στην εφαρμογή των τεχνικών αυτών, με τίτλο: «Τεχνικές Βιωματικής Μάθησης». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα διαπραγματευτούμε, μέσω βιωματικών ασκήσεων τις εξής θεματικές ενότητες:
•Συναισθήματα
•Ταυτότητα - Αυτοεκτίμηση
•Κατανόηση επιρροών και λήψη αποφάσεων
•Συνεργασία- Επίλυση συγκρούσεων
•Αποδοχή διαφορετικότητας
Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 12 ώρες και θα υλοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» στις 22, 24 και 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρες 17:00 ως 21:00 με εκπαιδεύτριες τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό.