Ένα ανεκμετάλλευτο τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα που αναζητά την ηλιακτίδα ανάπτυξης
Γράφει ο Τάκης Αλεξανδράκης
Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας με την συνδρομή επιστημονικού προσωπικού που προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά, συνέταξε εμπεριστατωμένη προμελέτη για το επίπεδο προσβασιμότητας χώρων διαμονής τουριστών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στις 18-03-2014.
Τα αποτελέσματα της προμελέτης παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Παναγιώτη Aλεξανδράκη στην ολομέλεια του συμβουλίου της περιφέρειας Πελοποννήσου της 9ης Ιουλίου 2014, με στόχο να ενταχθεί η πρόταση του Σωματείου το συντομότερο δυνατόν στον προγραμματισμό δράσεων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, ο πρόεδρος του Σωματείου ανακοίνωσε πως τίθεται στη διάθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου η συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία του Σωματείου πάνω σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης της προσβασιμότητας υποδομών και δικτύων. Ακολούθως το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση του Σωματείου ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας.
Απόσπασμα της απόφασης 301/09/07/2014 του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου
Το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:
-Θέτει σε άμεση προτεραιότητα την οριζόντια υιοθέτηση των αρχών της «Σχεδίασης για Όλους» σε δράσεις της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την επαύξηση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, εναρμονιζόμενη και με την ευρωπαϊκή κατεύθυνση που θέλει τις περιφέρειες «έξυπνες» προς όφελος όλων των πολιτών, καινοτομεί αποκτώντας και αναπτυξιακή τροχιά με ανταποδοτικά οφέλη που προκύπτουν από πλήθος χρηματοδοτικών πλαισίων.
-Στην Νέα Προγραμματική Περίοδο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως «έξυπνη» Περιφέρεια, θα συνεχίσει να καινοτομεί, εντάσσοντας στον πυρήνα της αναπτυξιακής πορείας της κοινωνικής πολιτικής, τον «Σχεδιασμό για Όλους».
-Στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου θα μπορούσε να ενταχθεί έρευνα για το επίπεδο προσπελασιμότητας - προσβασιμότητας όλων των χώρων, κοινόχρηστων και ιδιωτικών, στην επικράτεια της περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα αποτελέσματα αυτής θα προσφέρουν την απαραίτητη τεκμηρίωση για την έναρξη μιας αναμόρφωσης όλης της περιφέρειάς μας, η οποία θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του τεράστιου τουριστικού προϊόντος από το χώρο των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων από όλο τον κόσμο, αλλά και την επαύξηση της φιλικότητας των υποδομών σε όλες τις κατηγορίες πολιτών. Αρκετά στοιχεία για την αναπτυξιακή προοπτική που προσφέρει η επίτευξη υψηλότατου επιπέδου προσβασιμότητας αναφέρονται στο δημοσίευμα που ενδεικτικά παραθέτουμε στη συνέχεια.
Προσβάσιμος τουρισμός: Η ανεκμετάλλευτη αγορά των 500 δισ. ευρώ
Της Δήμητρας-Μαρίλιας Φούρλα
Εάν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία ήταν πλήρως προσβάσιμα στα άτομα που έχουν ανάγκη την ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας, η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως 44% κατ’ έτος, αποφέροντας επιπλέον 142 δισ. ευρώ και επιπλέον 3,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Τα μεγέθη αυτής της τεράστιας, ανεκμετάλλευτης, αγοράς για τον ευρωπαϊκό τουρισμό αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Syrrey, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν ολίγοις, δηλαδή, ενώ όλοι αναζητούν νέες αγορές, ελάχιστοι επαγγελματίες του χώρου έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει έτοιμη πελατεία, η οποία το μόνο που ζητάει είναι να μπορεί να φτάσει εύκολα στον προορισμό και να κινείται άνετα στο ξενοδοχείο και στην περιοχή.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ταξιδιώτες στο εσωτερικό της ΕΕ που χρειάζονται ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας ή ηλικίας, πραγματοποίησαν 783 εκατομμύρια ταξίδια εντός της περιοχής το 2012, συμβάλλοντας με 394 δισεκατομμύρια ευρώ και 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε το καλοκαίρι σε ελληνογερμανικό συνέδριο που έγινε στην Κομοτηνή με ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ της Deutche Welle:
«Έχουν τα άτομα με αναπηρία ισότιμη πρόσβαση στον τουρισμό; Πώς μπορεί μια τουριστική επιχείρηση να προσαρμοστεί σε αυτό; Ένα ελληνογερμανικό συνέδριο στην Κομοτηνή για τον «προσβάσιμο τουρισμό» επιχειρεί να απαντήσει.
«Κάνω διακοπές από την αναπηρία μου» ήταν η φράση ενός επισκέπτη με κινητικά προβλήματα από το Μόναχο, μετά τις διακοπές του σε ξενοδοχείο στην Πιερία. Ο ιδιοκτήτης του Φώτης Χ. μετά από προβλήματα υγείας που τον κράτησαν για πολλούς μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο προσβάσιμου τουρισμού, προσφέροντας πακέτα διακοπών με πολλές δραστηριότητες και εξορμήσεις, όπου ένα άτομο με αναπηρία νιώθει πραγματικά άνετα. Όσο για την επιχειρηματική του επιλογή και το ενδεχόμενο ρίσκο της, είναι αφοπλιστικός: Εάν εστιάσεις στον άνθρωπο και όχι στο πορτοφόλι, τότε ξέρεις τι να κάνεις.»
Εκτιμάται ότι τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι περίπου 50 εκατομ. στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ταξιδεύουν για διακοπές συνήθως μαζί με συνοδούς και συγγενείς, ο τζίρος στον τουρισμό μπορεί να φτάσει τα 166 δις ευρώ».